Manny Pacquiao je spet dokazal svojo veličino in dosegel 52 zmago v profesionalni karieri ter 13. zaporedno, odkar je marca 2005 v Las Vegasu izgubil proti Eriku Moralesu. Foto: EPA
Manny Pacquiao je spet dokazal svojo veličino in dosegel 52 zmago v profesionalni karieri ter 13. zaporedno, odkar je marca 2005 v Las Vegasu izgubil proti Eriku Moralesu. Foto: EPA
Antonio Margarito in Manny Pacquiao
Zanimiva borba, veliko akcije, za piko na i je manjkal le nokavt ... Foto: Reuters

Sloviti 31-letni Filipinec je postal prvi boksar, ki je svetovne poklicne naslove dosegel v osmih različnih kategorijah. "Pacman" je v Dallasu potrdil sloves enega najbolj napadalnih boksarjev, dokazal je svojo surovo moč in prevladoval vseh 12 rund. Skoraj 10 cm višjemu mehiškemu nasprotniku je namenil serijo hitrih in natančnih udarcev. Toda kljub krvavemu obrazu in številnimi modricami okrog oči se je "Tornado iz Tijuane" dobro držal in se izognil nokavtu.

Vsi trije sodniki so odločili, da je Manny Pacquiao, ki je pred pol leta osvojil tudi sedež v filipinskem kongresu, v dvoboju pokazal več. Njegov bančni račun je bogatejši za 25 milijonov dolarjev.

"To je bil izjemno težak obračun. Nisem pričakoval, da bo tako močan. Izjemen borec je, ne morem verjeti, da je prenesel vse moje udarce. V zadnji rundi si nisem prizadeval za nokavt. Umiril sem borbo, kar mi je svetoval trener," je povedal Pacquiao, ki je svojo bilanco popravil na 52-3-2. Od tega je 38 od 52 zmag dosegel z nokavtom.

Trener Mannyja Pacquiaa je sloviti Freddie Roach, ki je do naslova svetovnega prvaka med drugim popeljal tudi Oscarja de la Hoyo in Mika Tysona. "Želel sem si, da bi sodniki prekinil borbo, saj so verjetno zdaj uničili Margaritovo kariero," je povedal Roach. Na Filipinih se je življenje med dvobojem ustavilo, tudi predsednik Benigno Aquino si je vzel čas, da se je usedel pred televizijo, čeprav se v Jokohomi na Japonskem udeležuje azijsko-pacifiškega foruma. Jasno, Filipinci so zdaj še bolj ponosni na svojega rojaka in poudarjajo tudi njegovo človeško plat, potem ko je sodnika prosil, naj ustavi borbo, da ne bi Antonia Margaria še bolj poškodoval.

Med več kot 41 tisoč gledalci v areni, kjer igra NFL-moštvo Dallas Cowboys, je bil tudi Dejan Zavec. S Pacquiaom sta dva izmed štirih svetovnih prvakov v veltrski kategoriji. Tokrat je šlo za dvoboj v superveltrskem oz. polsrednjem razredu, kjer so tekmovalci nekoliko težji - največja dovoljena teža je 69,9 kg. Pacquiao je prvič boksal v tej kategoriji, imel pa je kar precej težav, da se je lahko zredil.