Mitja Petkovšek je poskušal v Sydneyju in Pekingu osvojiti olimpijsko medaljo, vendar se ni izšlo, v Londonu pa ne bo imel priložnost tekmovati. Foto: Marko Madžarac
Mitja Petkovšek je poskušal v Sydneyju in Pekingu osvojiti olimpijsko medaljo, vendar se ni izšlo, v Londonu pa ne bo imel priložnost tekmovati. Foto: Marko Madžarac

Nekdanji svetovni prvak je moral pred nastopom na svojem paradnem orodju bradlji opraviti že dva nastopa, saj je to predpogoj, da se poteguje za olimpijsko vozovnico - na krogih (12,466) in preskoku (13,733). Težave mu je povzročala zlasti vaja na krogih, saj je opozarjal, da mu pobere preveč moči. Na bradlji je do napake, ko je s stopalom zataknil lestvino, telovadil zelo lepo, a po napaki je vedel, da je sanj o finalu, kolajni in s tem tudi o olimpijskem nastopu konec.

Na bradlji ga je sredi vaje 'pobralo'
"Zadovoljen sem s krogi in preskokom, tudi vajo na bradlji sem zelo lepo začel, a me je nato povsem 'pobralo'," je povedal 34-letni Ljubljančan in pojasnil: "Že po salti sem ostal brez moči, nato pa sem želel narediti še 'špičaka', pa ga nisem mogel in sem kar stopil na bradljo ter se odrinil gor v stojo. Potem sem še tippelta naredil 'sede' in se spet pobral in odrinil v stojo, za konec pa stegnjeno salto z orodja. Vaja mi je šla lepo, nič ni bilo narobe, le moči nisem imel nobene. Škoda, res škoda. Imel sem upanje in prav je, da sem se preizkusil še na preostalih dveh orodjih."

Bertoncelj verjetno v finalu konja z ročaji
Povsem drugače je kvalifikacije opravil Sašo Bertoncelj. Na svojem paradnem orodju konju z ročaji je telovadil zelo spodbudno in dobil ceno 15,500 točke. Čeprav bo druga polovica telovadcev nastopila šele v ponedeljek, je bolj kot ne jasno, da bo to dovolj za finale najboljše osmerice, s čimer je Bertoncelj izpolnil prvi cilj na poti do Londona 2012. Nastopil je še na parterju (11,533) in preskoku (13,500), vendar še ni znano, ali je izpolnil zahteve Mednarodne gimnastične zveze in na teh orodjih prejel 85 odstotkov povprečne ocene.

Dimic kar trikrat prestopil
Na parterju je mnogobojec Alen Dimic zelo slabo odprl tekmovanje, saj je kar trikrat prestopil in prejel le 10,466 točke. A nato je sestavo na konju opravil zelo dobro (13,666) ter tudi nadaljeval dobre nastope na krogih (12,358), preskoku (15,433), bradlji (14,500), kjer je izjemno lepo prikazal tudi svojo prvino - dimica -, ter drogu (13,666).

Skupno je Dimic kljub napakam na parterju zbral več kot 80 točk (80,089), kar je bil njegov cilj v lovu za olimpijsko vozovnico. Če se bo uvrstil na januarski predolimpijski turnir, bo znano v ponedeljek po koncu drugega dne kvalifikacij.