Slovenska ženska reprezentanca je osvojila četrto mesto, moška pa osmo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska ženska reprezentanca je osvojila četrto mesto, moška pa osmo. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljana je po sedmih letih v Športnem centru Squashland od 20. do 23. aprila vnovič gostila ekipni EP 3. divizije, na katerem je nastopilo 19 držav v ženski in moški konkurenci.

Slovenski ekipi sta prvenstvo v predtekmovalnih skupinah začeli z zmago in porazom. Moški so premagali Gibraltar (3:1) in izgubili z Ukrajino (0:4), kar je pomenilo drugo mesto v skupini in težji razpored v četrtfinalu.

Ženske so najprej premagale Romunijo s 3:0 in izgubile s 3:0 proti ekipi Danske. Slovenska ekipa v sestavi Pika Rupar, Nina Kustec in Nanja Urh se je z zmago 2:1 nad Slovaško uvrstila v polfinale, v katerem je v izjemno tesnem obračunu s Portugalsko izgubila z 2:1. Zmago za Slovenijo je priborila Nina Kustec.

V tekmi za tretje mesto so Slovenke izgubile proti Švedinjam z 2:1. Tudi tokrat je edino zmago priigrala Nina Kustec. V ženskem finalu, v katerem sta se srečali Danska in Portugalska, so Danke upravičile vlogo favoritinj in osvojile prvo mesto. Obe finalistki sta se uvrstili v drugo divizijo.

Moška reprezentanca, za katero so nastopali Rožle Langus, Luka Kustec, Martin Mošnik, Žan Bombek in Jošt Dolinar, je v četrtfinalu naletela na favorite prvenstva Norvežane, ki so bili premočen nasprotnik in Slovence nadigrali s 4:0. V nadaljevanju se je slovenska ekipa za uvrstitev od 5. do 8. mesta pomerila z Malto in Grčijo. Po dveh porazih so prvenstvo končali na osmem mestu.

V finalu sta se srečali Ukrajina in Izrael. Izraelci so bili v finalu dominantni in so zmagali v prvih dveh posamičnih tekmah s 3:0, tako da so potrebovali samo še en osvojeni niz za zmago in prvo mesto. V tekmi za tretje mesto je zaradi boljše razlike v nizih Norveška premagala Hrvaško.

Končni vrstni red, ženske: 1. Danska, 2. Portugalska, 3. Švedska, 4. Slovenija, 5. Grčija, 6. Slovaška, 7. Hrvaška, 8. Luksemburg ...

Moški: 1. Izrael, 2. Ukrajina, 3. Norveška, 4. Hrvaška, 5. Romunija, 6. Malta, 7. Grčija, 8. Slovenija, 9. Gibraltar ...