Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Anže Urankar so se takole veselili zlate medalje. Foto: Nina Jelenc
Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Anže Urankar so se takole veselili zlate medalje. Foto: Nina Jelenc
Nejc Žnidarčič
Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila med dvojci srebrna, kar je njuna druga kolajna s prvenstev na reki Vrbas. Foto: Nina Jelenc

Žnidaršič in Žganjar sta v Banjaluki nadaljevala tradicijo osvajanja kolajn na največjih tekmah in tokrat svojo zbirko obogatila s srebrom: "Rekla sva, da morava iti na polno. Do prvih valov sva želela ujeti pravi tempo, da se pripraviva na valove, potem pa odpreti vse, kar je bilo. To sva tudi prikazala," je taktiko nastopa razkril Žnidaršič. Nova svetovna prvaka Quentin Dazeur in Stephane Santamaria iz Francije sta bila od slovenskega dvojca hitrejša le za 41 stotink.

V finalu dvojcev sta veslala tudi Simon Hočevar in Maks Frančeškin ter zasedla sedmo mesto. Simon Hočevar je veslal tudi v finalu kanuistov, kjer je bil deseti. Zmagal je Čeh Ondrej Rolenc.

Tako kot na lanskem svetovnem prvenstvu je Vid Debeljak v kajaku priveslal do bronaste kolajne. Ta ima letos še večjo težo, saj še prejšnji teden ni bilo jasno, ali bo kajakaš tacenskega kluba na tem svetovnem prvenstvu sploh lahko tekmoval. V spomladanskem obdobju se je namreč ubadal z resnimi zdravstvenimi težavami, zato je bil njegov nastop vprašljiv. "Še sam sem malo presenečen. Ob vsem, kar se mi je dogajalo v zadnjem mescu, sem presrečen nad doseženim rezultatom."

Tik za Debeljakom, na četrto mesto, se je uvrstil še en Slovenec - Nejc Žnidarčič - ki je pred prvenstvom ciljal na naslov svetovnega prvaka, a v močni konkurenci za dvajset stotink sekunde zgrešil kolajno. Serijski zbiralec kolajn z največjih tekmovanj je bil po koncu tekme razumljivo razočaran: "Razočaran sem, saj sem naredil dve veliki napaki, ki sta me stali medalje. A to je tekma, včasih zmagaš, drugič izgubiš. Jutri je nov dan in poskušali bomo osvojiti novo kolajno v ekipni tekmi."

Za velik uspeh je v konkurenci kajakašev poskrbel Belgijec Maxime Richard, ki je naslovu svetovnega prvaka v klasičnem spustu na istem prvenstvu dodal še naslov prvaka v sprintu na divjih vodah. Francoz Paul Graton je bil drugi.

Ob koncu prvenstva na reki Vrbas Slovenci niso popuščali. Kajakaši Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Anže Urankar so osvojili zlato medaljo v ekipni tekmi sprinta. Kanuisti Simon Hočevar, Luka Žganjar in Peter Žnidaršič so bili četrti.

Špela Ponomarenko Janić dvakrat na stopničkah
Šprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je na tekmi svetovnega pokala na Portugalskem v finalu A na 500 metrov priveslala do srebra. To je njena druga kolajna tega konca tedna, saj je bila v soboto tretja na 200-metrski razdalji. V finalu B na 500 metrov je bil kajakaš Simon Blaževič drugi, v istem finalu je bil Alan Apollonio deveti, Tilen Vidovič pa je v finalu B na 200 metrov zasedel šesto mesto.