Pred štirimi leti je evropsko prvenstvo gostila Slovenija, ki je v Stožicah zaigrala v četrtfinalu, na koncu pa zasedla peto mesto. Foto: BoBo
Pred štirimi leti je evropsko prvenstvo gostila Slovenija, ki je v Stožicah zaigrala v četrtfinalu, na koncu pa zasedla peto mesto. Foto: BoBo

Osnovni cilj ekipe je napredovanje iz predtekmovalne skupine, želje pa segajo še višje. Prva tekma s Kazahstanom jo čaka čez teden dni. Za Horvata bodo te tekme prve, na katerih bo v trenerski vlogi, ima pa tudi izkušnje kot igralec: "Bil sem zelo nestrpen kot igralec, tudi zdaj komaj čakam, da bom nastopil še kot selektor. To je največji dosežek za trenerja ali selektorja. To je moja reprezentanca na EP-ju in naredil bom vse, da bomo dosegli dober rezultat in da bomo dali vse od sebe na vseh tekmah."

Prenosi tekem Slovenije na evropskem prvenstvu bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.

"Zavedam se, da Kazahstan uporablja tudi vratarja v vlogi igralca. Sami se na to pripravljamo, že odkar je bil žreb. To je njihova velika prednost, a tudi pri nas uigravamo to v določenih situacijah, ko ga bomo vključevali," je selektor dejal o Kazahstancih, o Italiji in Finski, ki Slovenijo tudi čakata v skupini, pa dodal: "Italija je vrhunska pri hitrosti, je pa zelo drugačna od Kazahstana. Zelo so agresivni na prvi liniji, poskušajo odvzeti žogo, tečejo in ne uporabljajo vratarja. Potrebovali bomo dve različni pripravi. Finska pa je zelo čvrsta, ne 'komplicira', poskuša vzeti žogo na nasprotni polovici. O Finski nisem razmišljal še niti milimeter, osredotočeni smo samo na Kazahstan."

"Kot kapetan ekipe lahko obljubim, da bodo vsi fantje pustili srce na igrišču. Igramo za grb, za državo, gremo z glavo tja, kamor ne bi šel kdo niti z nogo. Lahko obljubim odločno in zelo motivirano reprezentanco. Čeprav smo že velikokrat nastopili na tako velikem tekmovanju, je vsako, ki se ga udeležimo, kot da bi bilo prvo. Borili se bomo 150-odstotno na vsaki tekmi," je povedal Igor Osredkar, ki zaradi spremembe vodstva reprezentance ne vidi težav: "Nikoli ni bilo vprašanje motiv ali predanost državnemu grbu, tudi pod prejšnjim vodstvom smo imeli pravi pristop, šli smo od 150 do 200 odstotkov. Razlika je le to, da so neke novosti, da je mogoče drugačen pristop vodenja. Zdaj smo se že navadili na nov način in tudi pod novim selektorjem delamo tako, kot moramo. Mogoče bo novi selektor z željo po dokazovanju še bolj energičen."

Tomi Horvat bo prvič vodil reprezentanco na velikem tekmovanju

"Zdaj se osredotočamo na Kazahstan, cilji pred EP-jem pa so preboj iz skupine naprej, kar pomeni, da moramo biti prvi ali drugi. Kar bo več, bo samo češnja na torti. Zavedamo se zelo težke skupine, a bo imel vsak z nami težave. Nekateri skupino poimenujejo celo skupina smrti. Realni cilj je preboj iz skupine. Slabih reprezentanc ni. Nervozen sem, a v športu je samo pozitivna nervoza. Na dozdajšnjih tekmah nismo pokazali strahu in ga tudi tokrat ne bomo," je pristavil kapetan.

Slovenija bo uvodni tekmi predtekmovanja igrala v Groningenu, kjer se bo najprej pomerila s Kazahstanom, potem pa še z Italijo. Za konec predtekmovanja bo v Amsterdamu igrala s Finsko. Na seznamu selektorja so vratarja Tjaž Lovrenčič (Meteorplast Šic Bar) in Nejc Berzelak (Litija) ter igralci Teo Turk (Dobovec), Max Vesel (Siliko), Nejc Kovačič (Oplast Kobarid), Jeremy Bukovec (Hiša daril Ptuj), Denis Totošković (CDM Futsal/Italija), Igor Osredkar (Litija), Nejc Hozjan (Napoli/Italija), Gašper Vrhovec (Litija), Alen Fetić (Petrarca Calcio Cinque/Italija), Klemen Duščak (Dobovec), Žiga Čeh (Dobovec), Matej Fideršek (CDM Futsal/Italija) in Tilen Gajser (Hiša daril Ptuj).

Skupina B (Groningen)

Četrtek, 20. januarja, ob 17.30:
KAZAHSTAN - SLOVENIJA
Ob 20.30:
ITALIJA - FINSKA

Ponedeljek, 24. januarja, ob 17.30:
ITALIJA - SLOVENIJA
Ob 20.30:
FINSKA - KAZAHSTAN

Petek, 28. januarja, ob 17.30:
SLOVENIJA - FINSKA (v Amsterdamu)
KAZAHSTAN - ITALIJA

V četrtfinale, ki bo v ponedeljek, 31. januarja, se uvrstita dve ekipi.