Foto:
Foto:

"Ob Špancih, Italijanih, Nemcih in Avstralcih sodimo med favorite. Lahko odgovorimo na vsak napad tekmecev," o svojih varovancih pravi selektor Gorazd Penko. Dirka bo potekala po središču Aten, trasa je valovita, ovinkasta, na 2,4 kilometra pa poteka tudi po granitnih kockah. Z vremenom (morebitno vročino) se ne obremenjujejo. "Kdor je pripravljen, mu ne more nič do živega," pravi Valjavec. Osnovni cilj Slovencev je izboljšati Hauptmanovo 26. mesto iz Sydneyja.

Favoritov za medalje je veliko. Branilec zlata iz Sydneyja Nemec Jan Ullrich bo moral zaustaviti napade Avstralcev Stuarta O'Gradyja in Robbiea McEwna, Belgijca Petra van Petegema, Špancev Igorja Asterloe, Oscarja Freira, Alejandra Valverdeja, Italijana Paola Bettinija, Nemca Andreasa Kloedna, Nizozemcev Erika Dekkerja in Maxa van Heeswijka, Kazahstanca Aleksandra Vinokurova, Američana Georga Hincapieja in verjetno še vrsto drugih tekmovalcev.

Cestna dirka se bo začela v soboto ob 12.45, prvi kolesarji pa naj bi v cilj prišli okoli 18. ure. V tem času bodo opravili 224,4 kilometrov ali 17 krogov okoli Akropole.