"Felix je naredil zgodovinski dogodek, ki premika meje padalskih zmožnosti," je Ban kolegu izrazil vse spoštovanje za doseženi mejnik. Foto: Reuters
Uroš Ban
40-letni vojaški inštruktor padalstva in prekaljeni športni padalec z več kot 10 tisoč skoki je s "profesionalno radovednostjo" spremljal projekt Stratos. Foto: ALC/ Uroš Ban

Kakor ga jaz poznam, je on vedno vedno stremel k temu, da bi naredil nekaj posebnega, nekaj drugačnega. Tudi drugače je človek po naravi takšen, da si želi novih izzivov. Veliko je delal BASE-skoke (stavbe, antene, mostovi, prepadi), letel čez Kanal, tako da je to samo logično nadaljevanje stvari, s katerimi je začel.

O Baumgartnerju kot padalcu, ki išče presežek.
Skupinski figurativni skok
Slovenija ima v Lescah dve vrhunski ekipi padalcev (Elan in Flycom), reprezentanca pa na SP-jih redno osvaja medalje, še zlasti v ekipnih tekmovanjih. Foto: ALC/ Uroš Ban

Ravno obleka, ki mu je nudila veliko zaščite pred vsemi zunanjimi vplivi, je po drugi strani povzročila, da ni mogel čutiti zraka, kot ga običajno padalci. To je bila velika ovira, in ko se je na prenosu videlo to nekontrolirano premikanje, se je tudi meni malo dvignil utrip. A on je mojster in je stvari spravil pod nadzor.

Posebna zaščitna obleka prednost in ovira hkrati
Inštruktor Uroš Ban med skokom v tandemu
Vsak zdrav človek lahko v tandemu skoči s padalom, če ima dovolj poguma. Višina: do 4000 m. Hitrost: okoli 200 km/h. Foto: ALC/ Uroš Ban
Izpolnjene sanje »Neustrašnega Felixa«

Za komentar Baumgartnerjevega podviga s stališča padalca smo se na MMC-ju obrnili na Uroša Bana, člana šampionske padalske ekipe ALC in padalskega inštruktorja Slovenske vojske. S padalstvom se je začel ukvarjati pri 18 letih, od leta 1997 je član slovenske reprezentance, v padalski karieri pa ima zdaj, pri 40 letih, za seboj že več kot 10.000 skokov.

Eden najboljših slovenskih športnih padalcev je nastopil že na več kot 20 svetovnih in evropskih prvenstvih, tako vojaških kot civilnih. Z njih se je že devetkrat vrnil ovenčan z zlatom. In seveda se je v padalskih krogih spoznal tudi s Felixom Baumgartnerjem, ki je s svojim Stratosom tako fasciniral svetovno javnost.


Kot padalec profesionalec ste podvig Felixa Baumgartnerja gledali z drugačnimi očmi.
To je enkratna stvar na področju padalstva. Felix je naredil zgodovinski dogodek, ki premika meje padalskih zmožnosti.

Potem ste dogodek spremljali z odobravanjem in ne kot nekdo, ki meni, da gre za nor projekt s preveč medijske pozornosti?
Vsekakor gre za projekt, ki brez enega takega pokrovitelja ne bi uspel, saj zahteva ekipo in sredstva, ki so nam v Sloveniji nedosegljiva. Kot profesionalec na področju padalstva sem na to gledal kot na strokovni izziv Felixa, s katerim se tudi osebno poznam. Vedno je bil padalec, ki je iskal nekaj več. Ta skok je definitivno bil "nekaj več".

Padalstvo je dobilo po vsem svetu izredno reklamo, tako da si lahko obetate porast tega športa.
Najverjetneje res, mislim pa, da je že zdaj v Sloveniji kar veliko povpraševanje po skakanju. A kakšnih ekstremnih skokov se v Sloveniji ne more izvajati.

Kako bi opisali Baumgartnerja? V čem se loči od drugih vrhunskih padalcev?
Tudi Baumgartner se je nekaj časa poskušal v športnem padalstvu, tako kot mi vsi, bil je tudi relativno uspešen. Kakor ga jaz poznam, je on vedno stremel k temu, da bi naredil nekaj posebnega, nekaj drugačnega. Tudi drugače je človek po naravi takšen, da si želi novih izzivov. Veliko je delal BASE-skoke (stavbe, antene, mostovi, prepadi), letel čez Rokavski preliv, tako da je to samo logično nadaljevanje stvari, s katerimi je začel.

Kaj pa vi osebno, vas je kdaj mikalo BASE-skakanje? Ste pomislili, da bi izvedli "skok z roba vesolja"?
Niti ne, sam sem povsem usmerjen v športno padalstvo. Ekstremnih stvari mi v preteklosti ni dopuščal niti čas. Če bi bilo pred 20 leti mogoče oz. bi bilo to skakanje že prisotno tukaj, bi poskusil, zdaj pa glede na svojo starost in svoje izkušnje vem, da mi te stvari ne ležijo, in jih ne bi niti poskušal.

Projekt Stratos so pripravljali kar pet let. Ste v tem času slišali o njem?
Nisem se niti zavedal, da gre za tako dolgoročen projekt. Pred dobrim letom smo se s Felixom srečali v Dubaju in je omenjal ta projekt, razumljivo pa ni razlagal pretiranih podrobnosti. A glede na samo zahtevnost skoka oz. na vso to pripravo in tudi promocijo verjamem, da je potrebnih pet let, da v sodelovanju s strokovnjaki izdelaš obleko, balon in vse drugo. Ravno obleka se mi zdi en velik mejnik, tako da verjamem, da so res porabili toliko časa.

Kakšne so bile največje nevarnosti med skokom? Vsi smo videli to obračanje, ko se je zdelo, da je izgubil nadzor nad padcem.
Ravno to nekontrolirano obračanje je bilo najnevarnejše. Obleka, ki mu je nudila veliko zaščite pred vsemi zunanjimi vplivi, je po drugi strani povzročila, da ni mogel čutiti zraka, kot ga običajno padalci. To je bila velika ovira, in ko se je na prenosu videlo to nekontrolirano premikanje, se je tudi meni malo dvignil utrip. A on je mojster in je stvari spravil pod nadzor. Vsa čast njemu in ekipi za res profesionalno izveden projekt.


Kot padalec z več kot 10 tisoč skoki imate najverjetneje tudi vi kakšnega rekordnega?
Sam sem najvišje skočil z 8000 m, kar je precej - petkrat - manj od novega rekorda. Kljub temu so nekatere podobnosti, kot je uporaba dodatnega kisika. Šlo je za poseben vojaški skok z velike višine, ki ga Slovenci izvajamo v partnerstvu z belgijsko vojsko. Zelo zanimiv skok, v nekaterih stvareh celo podoben Felixovemu skoku.

Kakšne pa so običajne višine skoka v športnem padalstvu?
Imamo tri discipline. Prva se skače s 1000 m, druga z 2000 m in tretja s 3000 m. To so discipline, pri katerih ni potrebna posebna dodatna oprema, kot sta kisik ali dodatna varnostna oblačila.

Kje pa nastopi višinska meja, pri kateri je potreben dodaten kisik?
Dodaten kisik se uporablja pri vseh skokih nad 5000 m, meja je tam pri 5500 m. Obstajajo različne procedure glede tega, na katero odskočno višino greš. Na primer, pri teh skokih z 8000 m moramo pri 2500 m pol ure vdihavati čisti kisik, da je koncentracija kisika v krvi pozneje primerna. Torej kisik se potrebuje nad 5500 m, je pa tudi odvisno od zdravstvenega stanja padalca.

Kaj pa rekreativci oz. ljudje, ki si zaželijo skoka v tandemu? S katere višine skočijo, v kakšni pripravljenosti morajo biti?
Običajno se ti skoki v tandemu izvajajo med 3000 in 4000 m nad terenom, kjer se skače. Ne potrebujejo pa ničesar posebnega, običajno formo in normalno športno opremo. Razloži se procedura skoka, v bistvu pa to ni prav nič podobno skokom z ekstremnih višin. Skok do višine 4000 m lahko vsak zdrav človek opravi brez kakršnih koli težav. Tisti, ki so nekoliko slabše telesno pripravljeni, občutijo večjo utrujenost.

Kakšna pa je hitrost?
Običajno od 200 do maksimalno 250 km/h. Športni padalci pri figurativnih skokih, ki jih izvajamo z višine 2000 m, dosežemo hitrost, večjo od 300 km/h, tja do 330 km/h.

Pri kateri višini se običajno sproži padalo?

Na 1000 m, tam se odpirajo padala tudi pri športnih skokih. Pri skokih v tandemu odpiramo padala pri 1500 m. Varnostne meje so zakonsko določene, sam glede na svoje izkušnje vedno pravim, raje 100 m višje kot 2 m prenizko. Pa tudi za rekreativce je užitek počasno spuščanje proti tlom.

Ste inštruktor Slovenske vojske in član izredno uspešne ekipe ALC-ja Lesce. Katero tekmovanje vas čaka zdaj?
Športno padalstvo se deli na vojaška in civilna tekmovanja, pri čemer sam tekmujem na obojih. Ravno smo sredi največjih priprav na civilno svetovno prvenstvo, ki nas čaka konec novembra v Dubaju. Tako da je Felixov podvig lepa reklama za padalstvo.

Kakor ga jaz poznam, je on vedno vedno stremel k temu, da bi naredil nekaj posebnega, nekaj drugačnega. Tudi drugače je človek po naravi takšen, da si želi novih izzivov. Veliko je delal BASE-skoke (stavbe, antene, mostovi, prepadi), letel čez Kanal, tako da je to samo logično nadaljevanje stvari, s katerimi je začel.

O Baumgartnerju kot padalcu, ki išče presežek.

Ravno obleka, ki mu je nudila veliko zaščite pred vsemi zunanjimi vplivi, je po drugi strani povzročila, da ni mogel čutiti zraka, kot ga običajno padalci. To je bila velika ovira, in ko se je na prenosu videlo to nekontrolirano premikanje, se je tudi meni malo dvignil utrip. A on je mojster in je stvari spravil pod nadzor.

Posebna zaščitna obleka prednost in ovira hkrati
Izpolnjene sanje »Neustrašnega Felixa«