Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci krovne Zveze za šport invalidov Slovenije – slovenskega paraolimpijskega komiteja, potekajo priprave na igre dokaj nemoteno glede na zelo specifične razmere, v katerih bodo tokrat potekala tako olimpijska kot paraolimpijska tekmovanja na Japonskem.

Franček Gorazd Tiršek je glavni adut slovenske ekipe. Foto: Blaž Oman Foto: dostopno
Franček Gorazd Tiršek je glavni adut slovenske ekipe. Foto: Blaž Oman Foto: dostopno

V slovenski odpravi je šest športnikov, ki imajo že potrjene nastope, bodisi s kvalifikacijskimi dosežki, s kvotami za državo ali pa s posebnimi povabili prirediteljev. To so strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek in namiznoteniški igralec Luka Trtnik. V zvezi pa upajo, da bo na koncu potnikov osem – kandidata sta še lokostrelec Dejan Fabčič, ki se na igre lahko uvrsti tudi še prek kvalifikacij, ter strelec Damijan Pavlin, za oba so podali prošnji za posebno vabilo.

"Ekipa bo mešanica izkušenih športnikov in mladih, ki gredo nabirat izkušnje. Ne bi rad preveč pritiskal nanje, a mislim, da je čas, da se Tiršku izpolni osebna želja in postane paraolimpijski prvak. Vsi pa bodo več kot dostojno zastopali našo državo," je o pričakovanjih na igrah dejal Boro Štrumbelj, ki bo v Tokiu vodja slovenske odprave.

"Priprave potekajo nemoteno, so pa specifične zaradi covida. Kljub vsemu lahko rečemo, da igre bodo, bodo pa drugačne. Ne bo druženja, bodo predvsem igre tekmovanja. Prav je, da športnikom to omogočimo. Stanje na Japonskem je relativno dobro, prireditelji pa bodo sprejeli vse ukrepe, da bodo igre potekale varno," pravi Štrumbelj.

"Udeleženci iger gredo skozi stroge kriterije in tja gredo le najboljši v posameznih panogah. Veseli smo, da smo bili uspešni pri bipartitnih pogodbah, tako smo dobili mesti za dva mlada športnika, kar bo zanju predvsem spodbuda za naslednje igre v Parizu. Veseli smo, da se ekipa povečuje, upamo, da bo v Parizu še večja," o pomenu iger za razvoj športnikov razmišlja Štrumbelj.

Anej Doplihar. Foto: Sportida/ZŠIS-POK
Anej Doplihar. Foto: Sportida/ZŠIS-POK

Njegova pomočnica bo v Tokiu Jana Čander, ki je sicer tudi trenerka plavalca Žnidaršiča Svenška. V zadnjem času ima največ dela z organizacijo poti in prilagajanjem na posebne zahteve, ki jih bodo morali zaradi koronskih ukrepov upoštevati športniki v Tokiu.
"Ogromno je prilagajanja, japonski prireditelji pripravljajo dokumente, v katerih je natančno določeno, kaj in kako bo vse potekalo. Kar pa se tiče slovenske odprave, bo tokrat precej bolj razpršena, saj veljajo pravila o prihodu pred tekmovanji in odhodu po njih," je o posebnostih letošnjih iger dejala Čandrova.

"Na prvih paraolimpijskih igrah bom skušal loviti znanje in se preizkusiti na najvišji ravni. Videti, kako stvari potekajo, da se bom lahko najbolje pripravil na naslednje. A že na teh se bom potrudil, poskusil popraviti osebne rekorde. Do zadnjega trenutka nisem vedel, ali mi bo uspelo že za Tokio. Na tekmi mi to ni uspelo, a ko sem dobil povabilo, sem dobil še več zagona. Lahko bom dokazal, da sem sposoben in da lahko sodelujem na tej ravni," pred svojimi prvimi igrami razmišlja mladi plavalec Žnidaršič Svenšek.

Precej več izkušenj ima atlet Henrik Plank, zanj bodo to tretje igre, o pričakovanjih pa danes še ni želel govoriti. "Cilji so zadani, ne bom pa jih razkril. Na prejšnjih dveh igrah nisem razočaral, zato mislim, da tudi tokrat ne bom," je dejal Plank, ki bo nastopil v metu diska. "Nerad govorim o metih, ker je met lahko drugačen iz dneva v dan, treba pa je videti konstanto. Normo pa moraš vreči sredi noči. A statistika dela svoje, najboljši met dosežeš enkrat na leto in rad bi ga dosegel na igrah," še dodaja Plank, ki je nedavno na evropskem prvenstvu osvojil peto mesto.

Na paraolimpijske igre za zdaj šest Slovencev