Katinka Hosszu je zmagala na 100 metrov prosto, kar je njena peta zlata medalja na letošnjem SP-ju v 25-metrskih bazenih. Foto: EPA
Katinka Hosszu je zmagala na 100 metrov prosto, kar je njena peta zlata medalja na letošnjem SP-ju v 25-metrskih bazenih. Foto: EPA

Mankoč, trikratni svetovni prvak, je pred štirimi leti na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Carigradu v paradni disciplini 100 mešano še zadnjič nastopil na velikih tekmovanjih (osvojil je 4. mesto), tudi s takratnimi izidi pa bi še vedno lahko plaval v finalu.

Morozov brez medalje
Za 17-letnim Andrewom, ki ga številni primerjajo z Michaelom Phelpsom, je na SP-ju v Windsorju najmanj, 17 stotink, zaostal japonski plavalec Daiji Seto, tretji pa je bil še en Japonec, Šinri Šiuro s časom 52,17. Svetovni rekorder Rus Vladimirj Morozov je bil šesti.

Hosszujeva gladko zmagala
Madžarka Katinka Hosszu je osvojila še peto zlato medaljo. S 57,24 je bila nepremagljiva na 100 metrov mešano. Srebrno Avstralko Emily Seebohm je prehitela kar za sedem desetink sekunde. Na 400 kravl je bila Hosszujeva četrta.

Na 50 m delfin, v tej disciplini je Velenjčanka Nastja Govejšek osvojila 14. mesto, je s 24,92 slavila zmago danska specialistka za sprint Jeanette Ottesen. Američanka Leah Smith pa si je po zlatu na 800 m prosto priplavala tudi zlato na 400-metrski razdalji v kravlu.

Puts dobil šprintersko disciplino
Nizozemec Jesse Puts je z 21,10 na 50 m prosto za štiri stotinke sekunde premagal Vladimirja Morozova. Na 50 m hrbtno je Japonec Junya Koga ugnal Francoza Jeremyja Straviusa za 14 stotink, še štiri več je zaostal tretjeuvrščeni Belorus Pavel Sankovič.

Popoldan bo imela v kvalifikacijah bogat program tudi Slovenija. Nastja Govejšek bo nastopila na 100 m delfin, Peter John Stevens na 50 m prsno in Martin Bau na 1500 m prosto.

Kazen za mlado kitajsko plavalko
Mednarodna plavalna zveza je 18-letni kitajski plavalki Chen Xinyi izrekla dveletno prepoved zaradi dopinga. Četrtouvrščena z olimpijskih iger letos v Riu de Janeiru na 100 m delfin je bila pozitivna prav na tem tekmovanju: v njenem vzorcu so odkrili sledi prepovedanega diuretika.