Magnus Carlsen je sicer v soboto izgubil, a je še v igri, da dobi najmočnejši letošnji šahovski turnir. Ključna bo četrtkova partija 9. kroga z vodilnim 17-letnim Irancem Alirezo Firouzjo. Foto: AP/Lennart Ootes/Norway Chess
Magnus Carlsen je sicer v soboto izgubil, a je še v igri, da dobi najmočnejši letošnji šahovski turnir. Ključna bo četrtkova partija 9. kroga z vodilnim 17-letnim Irancem Alirezo Firouzjo. Foto: AP/Lennart Ootes/Norway Chess

"Če sem iskren, poraz proti Dudi ni bil nobena katastrofa. Po tolikem času neporaženosti veš, da enkrat mora priti ta trenutek," je prvi poraz po točno 2 letih, 2 mesecih in 10 dneh pospremil Magnus Carlsen, ki ga je po 63 potezah premagal Jan Krzysztof Duda, ki je igral z belimi figurami.

Po rekordu vedel, da je enkrat poraz neizogiben
A Norvežan, ki je svetovni prvak neprekinjeno že od leta 2013, se je Poljaku ekspresno oddolžil že na povratnem dvoboju v nedeljo, ko ga je matiral v le 26 potezah. 22-letni Poljak je sicer Carlsona letos maja že porazil na spletnem turnirju Lindores Abbey Online Challenge, a v hitropoteznem šahu. "Zmage res nisem pričakoval, pri zadnji potezi bi skoraj naredil napako za šah mat," je bil presenečen tudi Jan Krzsytof Duda, ki je zaokrožil zgodovinsko poljsko športno soboto.

"Pošteno povedano: želel sem si niz 100 zmag in nato popraviti svetovni rekord po nizu nepremagljivosti. Ko sem to presegel, sem vedel, da bom slej ko prej izgubil. Bolj sem bil nezadovoljen, kako sem izgubil," je pojasnjeval Carlsen v domačem Stevangerju.

Januarja popravil svetovni rekord Tivjakova
Na zahodu Norveške poteka prvi popandemijski šahovski turnir najboljših igralcev, na katerem nastopa le šesterica, Duda je sicer 15. igralec svetovne lestvice.

Magnus Carlsen je nazadnje običajno partiji šaha izgubil 31. julija 2018 na turnirju v Bielu, kjer ga je ukanil Šahrijar Mamedjarov. Januarja letos je norveški velemojster podrl svetovni rekord, ki ga je s 111 zaporednimi igrami brez poraza leta 2005 postavil Rus Sergej Tivjakov.

Iranec Firouzja s točko prednosti
V ponedeljek se je v norveški naftni prestolnici odigral 7. krog turnirja, ki se bo končal v petek z 10. krogom. S 14,5 točke vodi Alireza Firouzja, s 13,5 točke mu sledi Carlsen, tretji z 12 točkami je Levon Aronian, sledijo pa Fabiano Caruano (11), Duda (7) in Aryna Tari (1,5 točke).