V petek je bila dvorana v Rogaški Slatini polna. Dobovec je odločilno tekmo za naslov dobil kar s 7:1. Foto: Drago Perko/futsal.si
V petek je bila dvorana v Rogaški Slatini polna. Dobovec je odločilno tekmo za naslov dobil kar s 7:1. Foto: Drago Perko/futsal.si

Siliko Vrhnika je priložnost za svoj premierni naslov zapravil na četrti tekmi, na kateri je bil le zmago oddaljen od zgodovinskega uspeha. Dobovec bo Slovenijo znova zastopal v Ligi prvakov.

Letošnja sezona je bila 29., Dobovec pa je 28. prvak, saj prvenstvo pred štirimi leti ni bilo odigrano do konca zaradi pandemije. Po uradnem štetju je Dobovec osvojil sedmi naslov, šestega zaporednega, je pa tudi po nedokončani covidni sezoni nastopil v Ligi prvakov, kar po svoje pomeni, da je bil tudi takrat najboljši. Na neki način je to zgolj statistika, dejstvo pa je, da ekipa iz občine Rogatec prevladuje v slovenskem futsalu že vse od leta 2018, ko je začela aktualno serijo finalnih zmag.

Morina: 15. avgusta nismo vedeli, kako in kaj
Večkrat se je v zadnjem obdobju zazdelo, da gre njihova era h koncu, da niso več neke vrste slovenski dream team in da se po drugi strani krepi konkurenca. Ta je bila letos res močnejša, ampak ko je bilo najbolj potrebno, je Dobovec pokazal vse, kar je bilo treba, da je bil znova najboljši. Pod celotno serijo naslovov se podpisuje trener Kujtim Morina, nekdanji hrvaški reprezentant, ki ima v domačem Zagrebu futsal akademijo Nacional Gimka.

Kujtim Morina je poskrbel za zgodbo o uspehu. Foto: Drago Perko/futsal.si
Kujtim Morina je poskrbel za zgodbo o uspehu. Foto: Drago Perko/futsal.si

V Dobovec je prišel leta 2017 in postavil temelje vsemu, kar je klub iz Obsotelja pripeljalo na slovenski vrh in med deset najboljših klubov v Evropi. "Marsikaj smo doživeli v tej sezoni, polni padcev in vzponov. Veliko je bilo vprašanj, nekateri so nas že odpisali. Vemo, kjer smo bili 15. avgusta lani, ko nismo vedeli, kako in kaj. Nekateri so videli ranjeni Dobovec, ki je na tem, da bo izgubil naslov. Ampak kapo dol pred igralci, ki so s trdim delom naredili to, kar so, in zelo zahtevno sezono in finalno serijo pripeljali do vrhunca. Ne morem vam povedati, kako sem vesel ob tem uspehu," je navdušeno razlagal po novi lovoriki.

Res se je, kot pravi Morina, na začetku in tudi med sezono zdelo, da Dobovec nima več ekipe za nov suveren pohod na vrh. Morda je prišlo v nekaterih krogih tudi do svojevrstne zasičenosti z enim in istim osvajalcem najbolj zaželene lovorike, pač sindrom, ki se pojavi marsikje, ko je nekdo tako rekoč aboniran na najvišje mesto. Seveda je to le površna ocena, samo uspeh skriva ogromno vsega tistega, kar je potrebno, da ohranjaš ekipo na takšni ravni. Tudi z zornega kota skupine zanesenjakov iz Obsotelja, ki skrbijo za visoke standarde in so ekipo iz mesta, ki ga evropski tekmeci komaj najdejo na zemljevidu, postavili ob bok največjim.

Vedno odloča dogajanje na parketu, 40 minut čiste igre, ki dajo odgovore na vprašanja. Tista, ki jih postavljajo javnost, tekmeci in klubsko vodstvo. Mariborčan v ekipi serijskih prvakov in dolgoletni reprezentant Žiga Čeh ve, da brez Kujte, kot ga kličejo igralci, ne bi bilo prejšnjih uspehov in tudi ne takšne letošnje sezone: "Trdo smo delali čez celotno sezono, pilili stvari in igralci smo seveda morali prevzeti odgovornost, da smo naredili vse, kar smo bili dogovorjeni. Na zadnji finalni tekmi, ko je bil Kujta na tribuni, ga nismo videli in slišali, pravzaprav ga nismo niti potrebovali, saj smo do podrobnosti izpolnjevali njegove zamisli. Brez zadržkov lahko rečem, da nas je on pripeljal do te ravni, on je zaslužen, da se to dogaja."

Sorodna novica Dobovec z zanesljivo zmago na odločilni tekmi sedmič državni prvak

Bo Morina ostal na klopi Dobovca?
Kakšen je oziroma bo v Dobovcu pogled naprej, je še neznanka. Pred končnico naj bi bila v igri dva scenarija, odvisna od uspeha oziroma neuspeha v finalni seriji. Po novem naslovu je ostal v igri scenarij A z nadgradnjo ekipe za nov dostojen nastop v Evropi, scenarij B naj bi vključeval rekonstrukcijo ekipe. Bo pot nadaljeval pod taktirko Kujtima Morine, ki je vpet tudi v hrvaško reprezentanco. Zadnjo finalno tekmo, ko je bil Morina zaradi kazni na tribuni, je vodil pomočnik Rok Mordej, nekoč njegov soigralec pri zagrebškem Nacionalu, nato tisti, ki ga je pripeljal v Dobovec ter dolgoletni kapetan ekipe, zdaj njegov sodelavec. Je bila morda zadnja tekma že obris prihodnje trenerske klopi prvakov.

Kakšen pa je vrhniški pogled na nov odločen izziv, ki so ga pripravili, a prednost zapravili v zadnji etapi načrtovanega pohoda na vrh. Na zadnjo finalno tekmo na parketu dvorane v Rogaški Slatini, ki je domača dvorana Dobovca, so prišli z 2:1 v zmagah in bili le 40 minut oddaljeni od premiernega naslova. Ni šlo, serijski prvaki so prišli v ciljno ravnino z več energije, preprosto povedano, in Vrhničanom je ostal le športen stisk rok novim starim prvakom. S to razliko, da jih v lanskem finalu niso premagali, letos kar dvakrat, a obenem izgubili v Rogaški Slatini edino tekmo v sezoni, ki je ne bi smeli.

Jandrić: Očitno se šele privajamo na takšne izzive
Kapetan Vrhnike Nikola Jandrić: "Očitno se šele privajamo na takšne izzive. Nekaj podobnega se nam je že zgodilo v preteklosti, ko smo z Litijo igrali polfinale. Dobovec ima pač v svojih nogah več takšnih tekem, igra tudi v Evropi. Mislim, da si nimamo česa očitati, naredili smo, kar smo lahko."

Igralci Silika so se odlično upirali v finalni seriji. Vodili so z 2:1 v zmagah, nato pa so popustili. Foto: Drago Perko/futsal.si
Igralci Silika so se odlično upirali v finalni seriji. Vodili so z 2:1 v zmagah, nato pa so popustili. Foto: Drago Perko/futsal.si

Simeunović: To je bil naš maksimum, naša realnost
Še daljši staž kot Morina na klopi Dobovca ima na Vrhniki Milivoje Simeunović, ki je v tamkajšnji futsal vpet že desetletje. Uspešno je v vseh teh letih zgradil ekipo za vrh, ki se je sicer letos izmuznil. Nekaj je zmanjkalo, nekaj, v čemer je očitno Dobovec močnejši, boljši, višji in hitrejši.

"Eno je dobiti tekmo ali dve, drugo pa je biti prvak. Očitno res nismo dovolj zreli, da bi premagali takšno ekipo, kot je Dobovec. S podaljšanjem finalne serije smo pripomogli, da so bile dvorane polne. Do četrte tekme smo bili enakovreden nasprotnik, ampak to je bil naš maksimum, naša realnost."

Če ne bo novih premikov v slovenskem futsalu, se obeta novo snidenje letošnjih finalistov tudi v prihodnjem finalu. Ampak do tja je še daleč, veliko prej bo moral Dobovec zastaviti novo evropsko sezono, v kateri bo morda znova potipal onkraj verjetnega in še enkrat izzval preboj med najboljše štiri.

Meteorplast Šic Bar iz Ljutomera ne bo več tekmoval
Pravkar končana sezona je sicer pokazala na širši krog favoritov, saj sta se v polfinalu Dobovcu in Vrhniki odločno postavila po robu kobariška in ljutomerska ekipa. Žal pa ta v prihodnji sezoni ne bo več v tekmovanjih pod okriljem NZS-ja, kar pomeni, da je ugasnil še klub, ki je vzgojil jedro mladinske reprezentance. Na eni strani torej vrhunec, na drugi še en žalosten poraz slovenskega futsala.

Futsal: Dobovec najboljšo predstavo v finalu prikazal na odločilni tekmi