Fotografija je arhivska. Foto: Reuters
Fotografija je arhivska. Foto: Reuters

17-letna Buckley, katere oče je Irec, mati pa Slovenka, je skozi celotno tekmovanje stopnjevala formo. V kvalifikacijah je bila tretja z vsemi šestimi preplezanimi smermi, v polfinalu pa je kot edina premagala vse štiri smeri.

V finalu je plezalka, ki sicer živi in trenira v Švici, še nadgradila predstave in znova kot edina zmogla vse štiri balvanske probleme. Drugo mesto je pripadlo Japonki Kaho Murakoši, ki je osvojila dva vrhova, tretje pa Španki Geili Macii Martin, ki je premagala eno smer.

V polfinalu je od Slovenk v kategoriji do 18 let nastopila tudi Lana Gorič, ki je bila 13. Pred tem je v kvalifikacijah zasedla 15. mesto.

Buckley že nekaj časa velja za eno najperspektivnejših plezalk na svetu. Letos je v svetovnem pokalu v Innsbrucku na balvanih končala le za prvo zvezdnico športnega plezanja Janjo Garnbret.

Lani je bila na svetovnem prvenstvu za mladinke v kategoriji do 18 let druga na balvanih, na evropskem pa bronasta v kombinaciji in druga v težavnosti lani ter srebrna v težavnosti predlani (do 16 let). Kombinacije v sporedu letošnjega MSP-ja na Kitajskem ni.

Sorodna novica Rosa Rekar in Jennifer Buckley do zlata na mladinskem SP-ju

Nastopi na balvanih v prihodnjih dneh čakajo še mladinke in mladince do 20. in 16. leta starosti. V kvalifikacijah bodo od Slovenk v mlajši kategoriji nastopile Tia Brnot Mrak, Eva Škrlec in Naja Isak, v starejši pa Lina Funa. Pri fantih pa bo v kategoriji do 20 let nastopal Gorazd Jurekovič.

Za slovensko športno plezanje je bil uspešen že prvi del tekmovanja v težavnosti, saj je pred tremi dnevi svetovna prvakinja do 20. leta starosti postala tudi Rosa Rekar.

Tudi 18-letnica iz Žirovnice je letos že opozorila nase s četrtim mestom na tekmi svetovnega pokala v Brianconu v težavnosti. Na balvanih na Kitajskem ne bo nastopila.

EP: Peharc odličen v kvalifikacijah

Anže Peharc je na evropskem prvenstvu v Villarsu v Švici v kvalifikacijah na balvanih zasedel prvo mesto v svoji skupini in si z Britancem Maximillianom Milnom delil tudi skupno prvo mesto in se zanesljivo uvrstil v polfinale. To je uspelo še Timoteju Romšaku.

27-letni Peharc je v drugi skupini tekmovalcev premagal štiri balvanske probleme, le na tretjem mu ni uspelo priti do vrha. Romšak je prišel do vrha treh balvanskih smeri, druga in četrta sta predstavljali prevelik zalogaj. Vseeno je končal na 12. mestu v tej skupini oziroma skupno na 23. in si za las zagotovil polfinale najboljših 24 plezalcev.

Gregor Vezonik (29.), Luka Potočar (37.) in Zan Lovenjak Sudar (41.) so obstali v kvalifikacijah.

Ob 17. uri se bodo na balvanih začele kvalifikacije še za ženske. Od Slovenk bodo nastopile Katja Debevec, Lucija Tarkuš, Sara Čopar in Julija Kruder. Polfinale in finale v obeh konkurencah bosta v petek.