Jernej Kruder bo edino slovensko orožje v polfinalu. Foto: Luka Fonda
Jernej Kruder bo edino slovensko orožje v polfinalu. Foto: Luka Fonda

Torkov polfinale si je s 15. dosežkom zagotovil Jernej Kruder, ki je v drugi kvalifikacijski skupini osvojil osmo mesto. Njegovo plezanje ni bilo najboljše. Od petih balvanskih problemov je rešil dva, blizu je bil tudi v prvem balvanu, a je osvojil le tako imenovano cono, do vrha smeri pa ni splezal.

Celjan ima z velikih tekmovanj že kolajno. Na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Münchnu je kot prvi Slovenec v tej disciplini splezal vse do srebra, takrat je bil boljši od Kruderja le Čeh Adam Ondra.

Sorodna novica Janja Garnbret prepričljivo začela obrambo naslova

Zelo blizu napredovanju v drugi krog je bil Anže Peharc. Dvajseterico najboljših je zgrešil le za eno mesto. V težki prvi kvalifikacijski skupini je v prvem poskusu osvojil dva balvana od prvega do zadnjega oprimka ter coni na drugih dveh balvanih, kar pa ni zadostovalo za polfinalni krog.

Domen Škofic, ki ima višje cilje v težavnosti, je vpisal končno 27. mesto. Gregor Vezonik, ki je lani v Innsbrucku navdušil z bronom, pa je prvenstvo sklenil na 39. mestu.

Prvo mesto kvalifikacij sta si razdelila domačin Jošijuki Ogata in Ondra.

Kruder, Škofic in Peharc nastopajo v vseh posameznih disciplinah, balvanih, težavnosti in hitrosti ter se bodo potegovali tudi za eno izmed sedmih olimpijskih vstopnic v olimpijski kombinaciji.

Prvi dan prvenstva, ki poteka v enem od predmestij Tokia, je bil veliko uspešnejši ženski del reprezentance. V nedeljo so si polfinale v balvanskem plezanju zagotovile Janja Garnbret s prvim mestom, Lučka Rakovec s sedmim ter Mia Krampl in Urška Repušič z 19. Brez polfinala je na 21. mestu ostala Vita Lukan.

Prenos finala bo v torek ob 9.40 in 12.55 na TV SLO 2 in MMC-ju.