Ronnie O'Sullivan bi se s šestim naslovom izenačil s Stevom Davisom. Foto: World Snooker
Ronnie O'Sullivan bi se s šestim naslovom izenačil s Stevom Davisom. Foto: World Snooker

Veliko se je pričakovalo predvsem od obračuna Ronnie O'Sullivan in Mark Selby, omenjeni legendi sta skupaj namreč osvojili kar osem naslovov svetovnega prvaka. Sredin del obračuna je bolje začel O'Sullivan, ki je povedel s 5:2, a zadnjo igro ta večer je dobil Selby, ki je s tem (kot že nekajkrat prej) prevzel moment in ga prenesel v nadaljevanje obračuna.

Sorodna novica Stopite k mizi in potopite čim več krogel

Selby vodil večji del tekme
37-letni Selby je tako v četrtek hitro skočil v vodstvo in pred zadnjim delom polfinala povedel s 13:11. Vselej, ko se je O'Sullivan vrnil (14:14), je Selby takoj odgovoril in prišel korak do zmage (16:14). Sedem let starejši igralec je nato tvegal in z dvema odličnima serijama (138 in 71 točk) izsilil odločilno 33. igro.

Raketa sedmič pristala v finalu
V tej je začel dobro in nanizal 64 točk, nato pa zgrešil zadnjo rdečo kroglo, s čimer je dal priložnost tekmecu. Ta je s svojo počasno in taktično igro skušal zmesti Raketo in začel mojstrsko skrivati rdečo kroglo. V nekem trenutku je O'Sullivan udaril na polno, ko so se krogle ustavile, je stisnil Selby v snuker, ta je naredil napako, markantni igralec pa se je tako še sedmič uvrstil v finale svetovnega prvenstva, na katerem bo lovil šesti naslov.

Selby ostaja pri treh naslovih. Foto: World Snooker
Selby ostaja pri treh naslovih. Foto: World Snooker

"Ni pokazal spoštovanja"
Selby je bil po dvoboju precej razočaran, zato tekmecu v pogovoru za BBC ni namenil prav lepih besed: "S svojim načinom igre ni pokazal spoštovanja. Vedno, ko sem ga spravil v snuker, je po žogi udaril z vso močjo, krogle potem lahko končajo kjer koli. To res ni bilo spoštljivo do mene."

O'Sullivan ni želel podarjati točk
Rahlo sivolasi mož si na drugi strani s tem ni dodatno belil glave: "Želel sem udariti z vso močjo in upal sem na pozitiven razplet. V nasprotnem primeru bi tekmecu na drugi strani brez potrebe podaril 40 točk. Ne jezite se name, ampak na pravila. Če bi bil pri skrivanju s snukerji tako dober kot Selby, bi igral bolj previdno. Razumem ga, da je slabe volje, ne nazadnje je ravno izgubil polfinale svetovnega prvenstva."

Zdaj lahko izpolni stare sanje
O'Sullivan ima boljše medsebojno razmerje zmag (19:10), a Selbyja je na svetovnih prvenstvih premagal prvič. Ko je O'Sullivan leta 2013 postal zadnjič svetovni prvak, si je zaželel, da bi to storil vsaj še enkrat po svojem 40. rojstnem dnevu. Zdaj za to potrebuje le še eno zmago. Za to mora premagati Kyrena Wilsona.

Wilson je imel na koncu nemalo sreče. Foto: World Snooker
Wilson je imel na koncu nemalo sreče. Foto: World Snooker

Maratonska zadnja igra
Tudi Wilson je moral izsiliti odločilno igro, saj je proti Škotu Anthonyju McGillu zaostajal s 16:15. Zadnja igra je bila maratonska, trajala je debelo uro, končala pa se je z neverjetno visokim izidom 103:83, saj sta oba tekmecu točke podarjala s snukerji. Odločil je kanček sreče – Wilson je zeleno kroglo potopil po srečnem odbitku.

Bogovi snukerja
"To je včasih res krut šport. Sanjal sem o tem trenutku, o preboju v finale, nikakor pa nisem želel napredovati zaradi poljuba sreče," se je po dvoboju opravičeval Wilson, ki bo prvič igral v finalu, na katerem bodo spet prisotni gledalci. McGill je dodal: "Igral sem res dobro, skoraj nisem delal napak. Čutim, da sem okraden, ampak za to ni kriv Wilson, ampak bogovi snukerja."

Prvak bo znan v nedeljo zvečer
Finale se bo začel v soboto, končan pa bo v nedeljo, oba dneva se bosta igralca dvakrat pojavila za mizo. Začetka obeh igralnih terminov sta ob 14:30 in 20:30. Finale se igra na 18 dobljenih iger.

Svetovno prvenstvo v snukerju, Sheffield

Polfinale:
WILSON (ANG/8) – McGILL (ŠKO) 17:16

O'SULLIVAN (ANG/6) – SELBY (ANG/7) 17:16