Vrisana smer na Gašerbrum IV, na katerega sta Aleš Česen in Luka Lindič splezala 26. julija. Foto: Aleš Česen
Vrisana smer na Gašerbrum IV, na katerega sta Aleš Česen in Luka Lindič splezala 26. julija. Foto: Aleš Česen
Aleš Česen in Luka Lindič na vrhu Broad Peaka
Aleš Česen in Luka Lindič (na fotografiji na vrhu Broad Peaka) sta dobro uigrana naveza, ki je skupaj plezala že na odpravah v indijski Himalaji, na Aljaski in zdaj že drugič v Karakorumu, leta 2015 sta skupaj z Markom Prezljem prejela tudi ugledno alpinistično nagrado zlati cepin za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja. Foto: Aleš Česen

Za aklimatizacijo sta se 12. julija kot edina alpinista letos povzpela na Broad Peak (8047 m), 26. julija pa sta po severozahodnem grebenu dosegla severni vrh Gašerbruma IV (7900 m), kar je šele četrti vzpon po tej tehnično zelo zahtevni smeri. Več kot tri tisoč metrov strmo dvigajoča se stena nad ledenikom Baltoro velja za eno najlepših in najzahtevnejših plezalnih izzivov, a ker jima razmere niso bile naklonjene, sta se Slovenca odločila za plezanje po severozahodnem grebenu na severni vrh Gašerbruma IV (7900 m). Vzpon sta med 23. in 26. julijem opravila v alpskem slogu in brez uporabe dodatnega kisika ter se v bazni tabor ob močnem sneženju varno vrnila 28. julija.

"Velika želja je bila prvenstvena smer v desnem delu zahodne stene, kjer sva pričakovala zelo delikatno skalno plezanje na višinah nad 7500 metrov. Na žalost so bila napovedana obdobja lepega vremena prekratka za realen poskus v takšnem terenu. Zato sva energijo usmerila v nekoliko lažji svet severozahodnega grebena te gore. Kot se je izkazalo med vzponom, sva ravnala popolnoma pravilno. Na dan, ko sva dosegla severni vrh, naju je slabo vreme začelo prehitevati po desni. Samo trezne odločitve in velika vztrajnost so naju relativno varno pripeljale nazaj v dolino," je Česen sporočil iz Pakistana. Alpinista se v Slovenijo vrneta v ponedeljek, 8. avgusta, zvečer.

"Za vzpon v Gašerbrumu IV nama je bilo namenjeno najdaljše okno lepega vremena na celotni odpravi, dolgo dva dni in pol. Samo najina hitra odzivnost in motivacija sta nama omogočili, da sva lahko takšno turo izpeljala v tako kratkem obdobju. Celotno turo nama je največ težav povzročal nepredelan sneg, zaradi česar je bilo potrebnega veliko napornega gaženja. Bilo je že blizu, da bi se obrnila že pred severnim vrhom, saj je bilo vreme tako slabo. Neverjetno je to, da sva na severnem vrhu nekaj minut uživala v soncu, preden naju je na sestopu spet zajelo slabo vreme. Sestop je bil zelo zahteven, ves čas v zelo slabi vidljivosti in ob številnih kložastih plazovih. Mislim, da sva lahko ponosna, kako sva izpeljala odpravo, v razmerah, ki sva jih imela," je odpravo podoživel Luka Lindič.

Slovenski alpinisti v zadnjih letih niso opravili veliko podobnih vzponov, predvsem v smislu nadmorske višine gore in višine stene, ki sta v primeru Gašerbruma IV zelo visoki.

Česen in Lindič sta dobro uigrana naveza, ki je skupaj plezala že na odpravah v indijski Himalaji, na Aljaski in zdaj že drugič v Karakorumu, leta 2015 sta skupaj z Markom Prezljem prejela tudi ugledno alpinistično nagrado zlati cepin za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja.

"Vsekakor gre za vrhunski vzpon. Zahodna stena Gašerbruma IV je ena najmogočnejših in verjetno ena najtežje preplezljivih sten najvišjih gora sveta. Dosedanje število alpinistov na vrhu pove veliko o resnosti vzpona na to mogočno goro, po kateri koli smeri. Žal nam je Slovencem gora že vzela vrhunskega Slavka Svetičiča pri poskusu prvenstvenega vzpona v zahodni steni. Takrat je Slavca zaustavilo slabo vreme," je o vzponu povedal načelnik Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije Miha Habjan.