Ricky Walden je na uradni letni lestvici 35., na 'začasni' pa je napredoval kar na 17. mesto. Foto: EPA
Ricky Walden je na uradni letni lestvici 35., na 'začasni' pa je napredoval kar na 17. mesto. Foto: EPA
Stephen Hendry
Stephen Hendry je v 90-ih letih osvojil kar sedem naslovov svetovnega prvaka. Zadnja leta je daleč od starih uspehov, lani se je presenetljivo uvrstil v polfinale SP-ja. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan
Ronnie O'Sullivan kljub porazu v finalu ni bil pretirano razočaran. Foto: EPA

25-letni Anglež na jakostni lestvici zaseda šele 35. mesto, kar pomeni, da mora pred vsakim turnirjem dobiti dve tekmi v kvalifikacijah, če želi nastopiti na glavnem delu turnirja. V svoji karieri je pred turnirjem na Kitajskem zaigral le v enem četrtfinalu.

Premoč priznali dve legendi snookerja
V Šanghaju je za njim sanjski teden. Po dveh zmagah v kvalifikacijah je v 1. krogu s 5:4 premagal najuspešnejšega igralca vseh časov Stephena Hendryja. Tudi v naslednji tekmi je za zmago potreboval maksimalnih devet iger, takrat je na kolena spravil Avstralca Neila Robertsona. Sledil je dvoboj s še eno legendo snookerja 51-letnim Stevom Davisom, ki je klonil z 2:5.

V zadnjih dveh tekmah nadoknadil zaostanek
Walden je v polfinalu proti Marku Selbyju zaostajal že z 1:4, sledil je neverjetni preobrat, saj je dobil vseh naslednjih pet iger in zmagal s 6:4. Za prvo zmago v karieri pa je moral ugrizniti v največji grižljaj - prvega igralca sveta in svetovnega prvaka Ronnieja O'Sullivana. V dvoboju na deset dobljenih iger je Raketa že vodila z 8:6, sledil pa je nov preobrat, saj je Walden dobil zadnje štiri igre.

Koledar sezone 2008/2009:
- OP Severne Irske (Ronnie O'Sullivan)
- Šanghaj (Ricky Walden)
- Grand Prix (11.-19. 10.)
- OP Bahrajna (8.-15. 11.)
- OP Velike Britanije (13.-21. 12.)
- OP Walesa (16.-22. 2.)
- OP Kitajske (30. 3.-5. 4.)
- SP v Sheffieldu (18. 4.-4. 5.)

Po zmagi v Las Vegas
"Zdaj bom šel s prijatelji v Las Vegas, kjer se bom sproščal in enostavno užival," je kar vrelo iz nepričakovanega junaka. "Res sem navdušen, kar ne morem verjeti, da sem res zmagal. Imel sem tudi nekaj sreče, saj sem zgrešil nekaj lahkih udarcev, za kar me Ronnie ni kaznoval. Ohranil sem mirno kri, upam, da mi bo kaj podobnega uspelo tudi na naslednjih turnirjih," napoveduje Walden.

Le trojica dobila tri zaporedne turnirje
O'Sullivan je kljub porazu le še utrdil vodstvu na "začasni" lestvici. Kako neverjetno izenačen in nepredvidljiv je snooker, pove podatek, da bi Ronnie O'Sullivan z zmago postal prvi igralec po 15 letih, ki bi slavil na treh zaporednih turnirjih, ki štejejo za jakostno lestvico. O'Sullivan je slavil na zadnjem dejanju lanske sezone - svetovnem prvenstvu v Sheffieldu in prvem letošnjem turnirju - OP Severne Irske. Tri turnirje zapored je do zdaj uspelo osvojiti le Rayu Reardonu, Stevu Davisu in nazadnje Stephenu Hendryju.

O'Sullivan ni bil pretirano razočaran
"Ricky je igral izjemno. Je dober igralec, dobro je, da mu je uspelo osvojiti ta turnir. Ni mi uspelo, da mi ga spravil pod pritisk, zato je zasluženo zmagal. Za mano je vseeno dober turnir," ni bil pretirano razočaran trikratni svetovni prvak.

Tudi lani presenečenje
V Šanghaju so šele drugič organizirali snooker turnir na najvišji ravni. Zanimivo - tudi lani se je zgodila velika senzacija, saj je turnir dobil Dominic Dale, 32. igralec sveta.

Oba zmagovalca v Šanghaju:
2007 Dominick Dale
2008 Ricky Walden

Slavko Jerič