Četrti Hervisov rekreativni kronometer je dobil Aleš Belina. Foto:
Četrti Hervisov rekreativni kronometer je dobil Aleš Belina. Foto:

Nastopilo je 50 kolesarjev in kolesark, najboljši rezultat pa je dosegel Aleš Belina, ki je traso (štart in cilj sta bila na Kongresnem trgu) potreboval 11 minut, 22 sekund in 20 stotink. Za nagrado je prejel bon za 500 evrov, denarne nagrade pa sta bila deležna tudi drugouvrščeni Tomi Curk in tretjeuvrščeni Zoran Ribič.

Za primerjavo: Michael Matthews, ki je bil najhitrejši za uvod Dirke po Sloveniji, je za 8,8 km potreboval deset minut in pet sekund.

"Hervisov kronometer je odlična stvar za rekreativce. Na njem se res lahko neposredno primerjaš s profesionalci, z najboljšimi svetovnimi kolesarji. Res sem vesel, da sem bil izžreban in sem po letu 2011, ko sem bil tretji, spet lahko nastopil. Že sam nastop je velika nagrada, končna zmaga pa le še dodaten plus," je povedal Belina.

Med gosti je bil spet 73-letni Franci Škerlj, udeleženec olimpijskih iger 1968 v Ciudad de Mexicu. Kot je povedal po nastopu, sta bila skupaj s kolesom stara 117 let – na kronometer se je namreč podal s kolesom in v opremi iz 70. let prejšnjega stoletja: "Časi se spreminjajo, kolesarstvo napreduje, a ljubezen do vožnje s kolesom ne pojenja. Tako kot vedno, mi je bilo v izjemen užitek nastopiti na tem dogodku."

Na Hervisov kronometer se je letos podalo 50 tekmovalcev, od katerih jih je bilo 40 izžrebanih v posebni nagradni igri – za nastop se je sicer prijavilo več kot 300 tekmovalcev iz cele Slovenije. Preden so se s progo spopadli odrasli, so svoj prvi kronometer odpeljali tudi otroci.