Nekatere udeležence 34. maratona Franja je med Spodnjo Idrijo in Želinom presenetila krava, ki je ležala sredi ceste. Foto: BoBo
Nekatere udeležence 34. maratona Franja je med Spodnjo Idrijo in Želinom presenetila krava, ki je ležala sredi ceste. Foto: BoBo

"Žival je prišla preblizu cestišča in je padla z vrha betonske 'škarpe' na cesto. Kolesarji so bili šokirani, saj je ležala na hrbtu z nogami v zrak, nato pa je poginila. Nesrečen dogodek se je zgodil med Spodnjo Idrijo in Želinom, približno 500 metrov pred odcepom za Cerkno," nam je pojasnil direktor maratona Gorazd Penko.
Ker je bila hitrost večine kolesarjev na tistem odseku med 50 in 60 km/h, je res sreča, da se nihče od udeležencev maratona Franje ni zaletel v žival, saj bi bilo pri takšni hitrosti trčenje lahko usodno. Zasluge za to gredo tudi policistu na motorju, ki je hitro zavaroval kraj nesreče.

Na Franji je bilo sicer tudi letos veliko padcev. Po nekaterih ocenah jo vsako leto skupi približno odstotek sodelujočih. Naš bralec in vrhunski rekreativni kolesar Rok Šuštaršič nam je zaupal svojo bolečo izkušnjo: "Bil sem v prvi skupini na malem maratonu, skupaj z okrog 30 kolesarji, ko me je eden od tekmovalcev podrl in odpeljal naprej. Bil sem v nezavesti, imel poškodbe glavo, tako da sem moral na urgenco, utrpel pa sem tudi veliko materialno škodo, saj sem moral iz Švice naročiti novo cestno kolo. Kolesarja, ki je pobegnil, pozivam, da se javi in se vsaj opraviči."