Mojstre kerlinga smo lahko februarja spremljali tudi na olimpijskih igrah v Sočiju. Foto: Reuters
Mojstre kerlinga smo lahko februarja spremljali tudi na olimpijskih igrah v Sočiju. Foto: Reuters

V soboto, 13. decembra 2014, bo v Mariboru v dvorani Tabor ob 14.00 predstavitev kerlinga. Za tiste, ki si želite vrhunskih izzivov, je obisk dneva odprtih vrat, pravi trenutek. To igro na ledu bodo predstavili inštruktorji Curling zveze Slovenije in vas vpeljali v šport, ki je na prvi pogled enostaven, a ko ga boste bolje spoznali, boste ugotovili, da je zaradi svojih posebnosti izredno zahteven, saj poteka v zahtevnih razmerah in od igralcev zahteva izjemno natančnost, sposobnost predvidevanja, strateški pristop in usklajeno timsko delo.

Kot šah: šport za vse od 5 do 105 let
Mitja Gorišek, predsednik tekmovalne in sodniške komisije pri Curling zvezi Slovenije, je za MMC povedal, da lahko ta šport igrajo ljudje, stari od 5 do 105 let, tako da je to lepa rekreacija za vse generacije: "To dokazuje tudi precejšnje zanimanje šol, ki uvrščajo kerling v športne dneve, ter podjetij, ki 'team buildinge' izvajajo ob igranju kerlinga."

Žal je prostih terminov na ledeni ploskvi premalo
Gorišek je prepričan, da se zanimanje za ta šport v Sloveniji veča tako na rekreativni kot na tekmovalni ravni, "vendar je problem, ker v Sloveniji nimamo dvorane za igranje kerlinga, kar nam onemogoča, da bi lahko ustregli vsem zainteresiranim. Odvisno smo od terminov, ki jih lahko dobimo na hokejskem ledu. Je pa razlika v igranju na pravem ledu za kerling ali pa na provizorično pripravljenem igrišču na hokejskem igrišču približno takšna, kot igranje nogometa na nogometnem igrišču ali na sveže preorani njivi."

PRAVILA IGRA
Kerling se igra na posebej pripravljeni ledeni površini. V ekipi nastopajo po štirje igralci, ki podajajo vsak po dva kamna obe ekipi izmenično. Pri podajanju kamna eden podaja, vodja ekipe kaže smer, druga dva igralca pa pometata. Na koncu dobi točko ali točke ekipa, ki ima v hiši (krogi na koncu igrišča, kamor se podajajo kamni) več kamnov bližje sredini.

Igrišče je dolgo približno 45 metrov in široko 5 metrov. Kamni zaradi rotacije zavijajo. S pometanjem lahko do določene meje reguliramo dolžino podaje kamna in moč zavijanja kamna.


Opremo si lahko izposodiš brezplačno

Kako pa je z opremo? Je draga? "Na začetku ne potrebuješ druge opreme kot topla oblačila in športno obutev, vso preostalo opremo (metlo ter drsnik) lahko dobiš na izposojo, ki je brezplačna. Tudi za rekreativno igranje se da izposoditi opremo. Vendar potem tisti, ki vzljubijo ta šport, kupijo svojo metlo in drsnik ali čevlje."

Do zmage samo s poštenim bojem
Dodajmo, da je športni duh pri igranju kerlinga glavno vodilo. Zapisan je tudi v prvi točki pravilnika o igranju curlingu. Ključna lastnost in vrednota tega športa je etika, kar je v današnjih časih še posebej aktualno. Pravi igralec kerlinga nikoli ne poskuša motiti nasprotnika niti ga ne ovira pri njegovem trudu igrati po najboljših močeh. Raje izgubi, kakor da bi zmagal nepošteno.