Menedžer Kiela Uwe Schwenker je osrednja osebnost, okoli katere se razkriva podkupovanje sodnikov v nemški Bundesligi in Ligi prvakov. Foto: EPA
Menedžer Kiela Uwe Schwenker je osrednja osebnost, okoli katere se razkriva podkupovanje sodnikov v nemški Bundesligi in Ligi prvakov. Foto: EPA
Flensburg - Kiel
Pred dvema letoma poraženi Flensburg je že zahteval od EHF-ja, da Kielu odvzame naslov in ga podeli njim. Foto: EPA
Zvonimir Serdarušić
Ali je Zvonimir Serdarušić svoje varovance popeljal do vseh mogočih lovorik na nedovoljen način? Foto: EPA
Zvezda Zvenigorod
Uradna preiskava se loteva kar štirih srečanj ruskih klubov, medtem ko na seznamu ni niti ene tekme Kiela. Foto: EPA

Nemški vodilni mediji (Spiegel, Bild) vsakodnevno razkrivajo nove podrobnosti iz rokometnega zakulisja, katerih stična točka je podkupovanje sodnikov. Obtožbe so že zahtevale nekatere žrtve in spremembe pri delegiranju delivcev pravice, pranje umazanega perila pa ni obšlo niti Slovenije.

V pijanosti razril recept za uspeh
Najnovejšo skrito podrobnost o zakonitostih uspeha v Ligi prvakov je razkril predsednik Hamburger SV-ja Andreas Rudolph. "Julija 2007 sem v svoji hiši na Majorki gostil Uweja Schwenkerja (menedžerja Kiela). Potem ko smo pojedli in tudi že kar veliko popili, mi je Uwe dejal: Andreas, že dolgo mi je jasno, da lahko v Ligi prvakov zmaguješ samo s podkupninami."

Umazano delo opravila hrvaška naveza
Obtožba je postala že uradna, saj je državni okrožni tožilec v Kielu potrdil, da naj bi Schwenker za zmago v Ligi prvakov leta 2007 plačal 96 tisoč evrov. Denar naj bi prejel Hrvat Nenad Volarević, tesen prijatelj tedanjega trenerja "zeber" Zvonimirja Serdarušića. Volarević naj bi v polfinalu in finalu opravil vlogo posrednika, saj je tudi podkupil poljski dvojec Baum-Goralzcyk, ki je sodil povratno finalno tekmo proti Flensburgu.

Hrvati že preiskujejo
Schwenker je v ponedeljek odstopil z mesta podpredsednika Bundeslige, najmočnejše rokometne lige na svetu, medtem ko še vztraja na položaju prvega moža Kiela, ki si je v zadnjem obdobju podredil tako rokometno Nemčijo kot Evropo. Na zahtevo nemških oblasti se je preiskava razširila na Hrvaško, kjer je policija že zaslišala Volarevića. Zagreb v najnovejši aferi omenjajo kot središče, prek katerega se sklepa večina podkupovanj v rokometu.

Švicarski sodnik obtožil Leona Kalina
Leon Kalin, nekdanji rokometni sodnik in zdajšnji funkcionar Mednarodne rokometne zveze (IHF) naj bi na predvečer polfinalnega srečanja Pokala pokalnih zmagovalcev, 13. marca 2004, med Gorenjem in Valladolidom poklical švicarskega sodnika Micheleja Falcona, ki je tekmo vodil skupaj s Felixem Ratzom, in mu naročil, da mora na tekmi zmagati slovenski predstavnik.

Evropska rokometna zveza je uvedla preiskavo šestih tekem iz obdobja zadnjih treh let.

Šest tekem, ki jih preiskujejo:
2005/06 Liga prvakinj, skupinski del
21. januar 2006: Lada Toljati – Slagelse

2005/06 PPZ, finale, povratna tekma
29. april 2006: Čehovski medvedi – Valladolid

2006/07 Liga prvakinj, četrtfinale, povratna tekma
25. marec 2007: Lada Toljati – Viborg

2007/08 Liga prvakinj, finale, prva tekma
17. maj 2008: Zvezda – Hypo

2009: Kvalifikacije za SP, povratna tekma
14. junij 2008: Romunija – Črna gora

2008/09 Liga prvakov, skupinski del
8. november 2008: Metalurg Skopje – Barcelona

Vrh ledene gore se topi
Poznavalci rokometa so prepričani, da je tokratna podkupovalna afera izredna priložnost, da se uredi prevelika sodniška vloga pri poteku tekem. Premalo natančna pravila puščajo možem v črnem veliko prostora za interpretacijo, kriteriji nihajo iz tekme v tekmo, za nameček pa so zaradi skromnih zaslužkov dovzetni za "gostoljubje" klubov, ki morajo po pravilih poskrbeti za prevoz in namestitev sodnikov. Večerje, alkohol, ženske in denar so osnovna sredstva prepričevanja v igri, ki že predolgo trpi zaradi preslabo določenih pravil in zaprtega sistema, ki je do zdaj uspešno preprečeval razkrivanje kriminalnega ozadja.

T. G.