Miha Gorenšek je z dopisom poskrbel za razburkano ozračje v Celju. Foto: MMC RTV SLO
Miha Gorenšek je z dopisom poskrbel za razburkano ozračje v Celju. Foto: MMC RTV SLO
Dragan Gajič
Dragan Gajič zapušča Celje po koncu sezone. Foto: MMC RTV SLO

In če je v bližnji preteklosti nedvomno najuspešnejšemu slovenskemu kolektivu, tudi v evropskih razmerah, Celju, še uspevalo premagovati manj izkušene in tudi manj kakovostne, a pogumne izzivalce, letošnja sezona očitno prinaša spremembe.


Celjani imajo v Evropi še vedno veliko ime
Pred dvema letoma je evropska rokometna zveza Celje nagradila s priznanjem za kakovostno znamko Lige prvakov. Ne glede na slovensko aktualnost, naj bi na Dunaju razmišljali o posebnem povabilu za nastopanje v Ligi prvakov, natančneje na kvalifikacijah, tudi v prihodnji sezoni. Še kako prav je imel eden izmed slovenskih prvoligaških trenerjev, ki je v nedeljo popoldne na Obali v nevezanem pogovoru pripomnil: "Če jih imate radi ali ne, Celjani so eden največjih evropskih klubov. Vprašanje le kako dolgo ob takšnem načinu dela, kot se je pojavil v zadnjih sezonah?"

Obetajo se korenite spremembe
Zdaj ko voz drsi navzdol, so potniki na njem glasno nezadovoljni. Javno zgražanje večno bojevitega in nezvezdniškega Mihe Gorenška nad odnosom direktorja Mija Zorka je potegnilo za seboj plaz, ki so ga v upravi kluba zanikali. Oglasila naj bi se tudi medijsko in igralsko bolj izpostavljena Dragan Gajič in David Špiler. Fanta, ki zapuščata klub. Na izhodnih vratih so še Renato Sulič, Aleksej Peskov, Mirsad Terzič pa še kdo se bo verjetno našel. Odgovor uprave – zaradi nižanja proračuna s papirnatih štirih milijonov na uradne tri milijone evrov. Ali bo to dovolj za kakovostno zasedbo v prihodnji sezoni? Za namige tudi od uprave o vrnitvi Renata Vugrinca, Aleša Pajoviča in Uroša Zormana? Dvomim, da se lahko ponovi zgodba izpred petih, šestih let, ko je realnejši finančni pristop prinesel celo naslov evropskih klubskih prvakov. Danes so drugi časi. Časi, ko je treba biti najprej glavni na vasi.

Koprčani odločajo o usodi Celjanov
Koper ima v tem trenutku kar nekaj prednosti, da prevzame to vlogo. Pokalna lovorika je ena, manj stresno rokometno okolje pa druga, precej pomembnejša. V projekt prihoda na slovenski vrh se tu uprava v strokovno delo ni mešala. Kar je normalno poslovno, ob uspehu se pač veseliš, ob neuspehu zamenjaš. Pritiska po uspehu tu še ni toliko, bo pa zrasel.

V soboto bo Koper verjetno odločal o usodi Celjanov še v državnem prvenstvu. Čeprav športno vsi poudarjajo, da Celja ne gre odpisati, je bolj verjeti temu, da se bo letos samo premagalo. Velenjčani v tej zgodbi čakajo le, da se jim bo končno enkrat vsaj malo nasmehnila sreča v ključnih trenutkih. Ostati brez prvega igralca, najboljšega desnokrilnega igralca svetovnega prvenstva na Hrvaškem in dva meseca po lastni krivdi še brez kaznovanega trenerja ni mačji kašelj v končnici, v kateri vsaka izgubljena točka šteje skoraj dvojno. Tu pa sta vsaj še dve tekmi v pokalu evropske zveze, ki bosta jemali moči.

Osem domačih tekem je še, od tega za vsakega od omenjenih z vrha prvenstva po štirje veliki derbiji, iz ozadja pa za dokazovanje prežijo še trije člani elitne šesterice.

Uroš Volk, Jutranja športna zgodba, Radio Slovenija