Klemen Cehte je eden redkih nosilcev igre, ki je ostal v Velenju. Foto: Aleš Fevžer
Klemen Cehte je eden redkih nosilcev igre, ki je ostal v Velenju. Foto: Aleš Fevžer
Luka Žvižej
Celjanom ne bo lahko nositi bremena favorita. Foto: Aleš Fevžer
Miha Zarabec
Miha Zarabec je eden izmed ključnih mož Maribora. Foto: MMC RTV SLO/Boštjan Selinšek

Gorenje je namreč po koncu lanske šampionske sezone ostalo brez skorajda vseh nosilcev igre, prišli pa so obetavni mladi igralci Staš Skube, Jernej Papež, bosanska brata Benjamin in Senjamin Burić, Nejc Cehte, Kristian Bećiri in drugi. A če sklepamo po pripravljalnih tekmah, je novemu trenerju "os" Ivanu Vajdlu, ki je zamenjal Branka Tamšeta, uspelo sestaviti kompaktno ekipo, ki ne bo kar tako predala krone.

Vajdl: Težko bo ubraniti dva zaporedna naslova
"V novi sezoni bo zaradi vseh znanih dogodkov izjemno težko ubraniti dva zaporedna državna naslova, a navkljub temu imamo visoke cilje. Pred nami je težka naloga, ekipa je močno spremenjena, a menim, da so fantje pravi. V pripravljalnem obdobju smo dobro delali, upam, da bomo to dokazali tudi na igrišču. Sezona bo dolga in naporna, poleg domačih tekem so pred nami še zahtevne preizkušnje v Ligi prvakov, zavoljo naše mladosti pa pričakujem tudi določena nihanja v naši igri. Upam, da jih bo čim manj," je na predstavitvi klubov na sedežu Rokometne zveze Slovenije v Ljubljani dejal Vajdl.

Žvižej: Cilj državni in pokalni naslov
Vloga prvega favorita najbrž pripada Celjanom, ki so ohranili večino igralcev iz lanske sezone, pripeljali pa obetavnega Hrvata Ivana Sliškovića. "V Celju so cilji vselej visoko zastavljeni. V zadnjih letih se je strategija kluba nekoliko spremenila, večji poudarek smo namenili delu z mladimi, a vseeno je naš primarni cilj, da se vrnemo na sam vrh v državnem prvenstvu in ubranimo pokalni naslov, na mednarodnem prizorišču pa ponovimo dosežek iz minule sezone, ko smo se prebili v osmino finala," cilje pred začetkom nove sezone razkriva krilni igralec Celja Pivovarne Laško Luka Žvižej.

Maribor: Dokazati moramo, da spadamo v zgornji del
Po propadu Cimosa naj bi njegovo "vlogo" med veliko trojico zasedel Maribor: "Liga je zelo solidna, vse ekipe so sestavile kakovostne zasedbe ne glede na finančno stisko. Vsaka tekma bo zelo težka. Naša želja je, da se dobro kosamo s Celjem in Velenjem, a ne smemo pozabiti na druge ekipe, ki odlično delajo ter premorejo številne mlade in nadarjene igralce. Sodimo v zgornji del razpredelnice, a to bomo morali dokazati na igrišču. Dober vtis želimo pustiti tudi v Evropi, a vse bo odvisno od žreba," pa je dejal strateg mariborske ekipe Marko Šibila.

Novinec v ligi Slovan
Preostali klubi naj bi se borili za mesta od 4 do 12. Novinec v prvi ligi je Slovan, Herz Šmartno se je nastopanju med elito odpovedal. Tako v prvi ligi - ob propadu Cimosa - ostajata Sevnica in Krško.

Iz elite izpadeta zadnjeuvrščeni ekipi
Tekmovalni sistem v državnem prvenstvu ostaja nespremenjen: po prvem delu, ki se bo končal 22. februarja prihodnje leto, se bosta oblikovali dve skupini, od 1. do 6. ter od 7. do 12. mesta, vse ekipe pa bodo v končnico prenesle točke, ki so jih osvojile v prvem delu državnega prvenstva. Končnica bo na sporedu med 15. marcem in 24. majem prihodnje leto. Iz elitne druščine bosta izpadli predzadnja in zadnjeuvrščena ekipa.

DRŽAVNO PRVENSTVO (M)

1. NLB LEASING LIGA, 1. krog

Petek ob 18.30:
SLOVAN - GORENJE

Ob 19.00:
ISTRABENZ PLINI IZOLA - RIBNICA RIKO HIŠE

Ob 19.30:
KRŠKO - SEVNICA

Sobota ob 18.00:
MARIBOR BRANIK - TRIMO TREBNJE

KRKA - CELJE PIVOVARNA LAŠKO

Ob 19.00:
SVIŠ - JERUZALEM ORMOŽ