Foto:
Foto:
Tone Tiselj in Zoran Jankovič.

Kavran je potožil tudi nad posebnim odnosom slovenske policije do pristašev hrvaške izbrane vrste in opozoril na zelo otežen prehod hrvaško-slovenske meje.

Posebno nas moti režim prehoda državne meje, kjer so navijačem kot tudi drugim državljanom Hrvaške preprečili vstop v Slovenijo, če niso imeli vstopnice za rokometne tekme," je zapisal Kavran.

Predsednik HRS-a je izrazil presenečenje, ker je organizacijski odbor namesto dogovorjenih 650 Hrvatom namenil le 450 vstopnic: "Naj spomnim, da smo se s prireditelji pred prvenstvom sestali dvakrat in se dogovorili za kvoto vstopnic, ki pripadajo hrvaški zvezi, in način, kako jih naši državljani lahko kupijo. Dogovorili smo se, da hrvaški zvezi za polfinale in finale, ne glede na medsebojni obračun s Slovenijo, pripada 650 kart oziroma 10 odstotkov zmogljivosti dvorane, kar je tudi po predpisih EHF-ja."

Obenem je Kavran opozoril, da se bodo Hrvati do vstopnic v Sloveniji zelo težko dokopali, ker jim je pač otežen prehod meje, prireditelj pa v Kompasovo poslovalnico v hrvaško prestolnico ni poslal niti ene dodatne karte.

Kavran je zaprosil, da odgovorni s svojo avtoriteto popravijo "nepravilnosti", in še, da se zagotovi varnost hrvaških navijačev in njihove lastnine. Kot opozorilo je navedel neljubi dogodek iz Celja, kjer je v četrtek po tekmi Hrvaška - Rusija 20 avtomobilov s hrvaškimi registrskimi tablicami končalo z razrezanimi pnevmatikami.

S težavami je predsednik HRS-a seznanil tudi hrvaško zunanje ministrstvo in hrvaškega veleposlanika v Sloveniji Celestina Sardelića.

Odgovor Zorana Jankoviča
V odgovoru na protest Hrvatov predsednik Rokometne zveze Slovenije obžaluje, da je Željko Kavran ubral način komunikacije prek medijev.

"Prepričan sem, da se s tem le še stopnjuje napetost pred sobotno tekmo," je v odgovoru zapisal Jankovič in dodal:"Predstavniki rokometnih zvez Hrvaške in Slovenije smo se pred 6. EP-jem sestali dvakrat in na obeh srečanjih smo se pogovarjali tudi o morebitnih nevšečnostih v času EURA 2004. Pri pogovorih o varnostnih ukrepih smo soglašali, zato sem še toliko bolj presenečen nad izpostavljanjem varnostnih ukrepov na mejnih prehodih. Žal moram spomniti, da je spomin na neljubi incident v Kranju ob lanskem prvenstvu v vaterpolu še vedno svež."

"Prav tako smo se dogovorili, da bomo upoštevali pravila EHF-ja pri dodeljevanju vstopnic za posamezne tekme. RZ Hrvaške ima pravico do 10 odstotkov vstopnic na zmogljivost dvorane in v konkretnem primeru smo jih hrvaškim navijačem zagotovili kar 800. Kot prireditelji smo dolžni upoštevati tudi preostale udeleženke tega EP-ja. Na 6. EP-ju je akreditiranih 430 poročevalcev (njihovi delovni prostori zasedajo kar lep del dvorane), morali smo zadostiti potrebam EHF-ja, pokroviteljev in še številnih drugih, ki opravljajo uradne funkcije. RZ Hrvaške ima pravico do 450 vstopnic, kajti zmogljivost dvorane Tivoli za gledalce (za prosto prodajo) je 4.132. RZ Nemčije je kupil 280 in Danska 110 vstopnic," je v zvezi z vstopnicami zapisal Jankovič.

"RZ Hrvaške je kupil pri Organizacijskem odboru 6. EP-ja 450 vstopnic, Mercator Hrvaška 100, v prosti prodaji pa so jih hrvaški navijači kupili 350, sponzorjem RZ-ja Hrvaške pa smo dali še 50 posebnih VIP-akreditacij (na primer Agrokor 10). Ocenjujem, da smo ravnali v skladu z vsemi pravili in zahtevami EHF-ja in jih celo presegli, kar dokazujejo omenjeni podatki. Mimogrede, za srečanje naše in hrvaške reprezentance smo na EP-ju leta 2000 dobili od prirediteljev le 125 vstopnic," je še dodal prvi mož slovenske rokometne zveze.

Jankovič obžaluje vse dosedanje incidente s hrvaškimi navijači (v Ljubljani in Celju), vendar poudarja, da so v vseh dvoranah za vse tekmovalce in spremljevalce zagotovili absolutno varnost, kar je bila njihova primarna naloga: "Prepričan sem, da bo tako tudi na sklepnem delu v Ljubljani. Večkrat sem poudaril, da bomo poskrbeli za varnost vseh in da če bo potrebno tudi izpraznili tribune."

"Na koncu bi rad poudaril, da taka protestna pisma zagotovo ne koristijo nikomur, najmanj pa rokometu. Še več, to početje predsednika RZ-ja Hrvaške je le nepotrebno stopnjevanje napetosti," še piše Jankovič, ki se je ob koncu še enkrat zahvalil prirediteljem svetovnega prvenstva za ženske decembra lani v Čakovcu in na Reki.

"Naj zmaga boljši, naj zmaga rokomet!" je svoj odgovor sklenil Jankovič.

Slovenski poziv na športno navijanje
Zoran Jankovič in kapetan reprezentance Beno Lapajne pozivata navijače, naj na polfinalni tekmi med Slovenijo in Hrvaško navijajo v pravem športnem duhu.

"Tudi na sklepnem delu prvenstva pričakujem izjemno korektno in pošteno navijanje vseh navijačev. Prepričan sem, da bo tudi zadnji del prvenstva v znamenju bučnega spodbujanja reprezentanc. Ob tem bi se vsem navijačem iz Slovenije, Hrvaške in drugih držav zahvalil za dosedanje korektno navijanje in njihovo vedenje," je dejal Jankovič.

"Navijače prosim, naj tekme spremljajo v korektnem športnem vzdušju ter z aplav-
zi spodbujajo obe reprezentaci
," je povedal Lapajne.