Foto:
Foto:
Navijači so se v dvorani Pod Golovcem takole pripravljali na začetek tekme.
V pomoč varovancem Toneta Tislja so bili tudi ptujski kurenti.

Po nervoznem in izenačenem prvem polčasu (13:13) so bili prelomni trenutki sredi drugega polčasa, ko je Slovenija naredila delni izid 7:0 in zaostanek dveh golov spremenila v vodstvo s petimi.

Dvoboj s četrtouvrščenim moštvom s prejšnjega evropskega prvenstva se je začel precej nervozno. V vratih je bil presenetljivo Gorazd Škof, ki je izkoristil zaupanje selektorja. Slovenija je igrala obrambo 5-1, ki je dobro opravila svoje delo, šepalo pa je v napadu, kjer je bil pri strelu le Vugrinec (štiri do polčasa), nekaj več pa smo pričakovali od krožnih napadalcev.

Kar nekaj žog tudi takrat, ko je imela Slovenija celo dva igralca več, ni končalo za hrbtom legendarnega 39-letnega Hrafnkelssona (10 obramb v prvem delu). V zadnjih minutah prvega polčasa se je ponudila lepa priložnost za otipljivo vodstvo s tremi goli, ki pa jo Slovenci niso izkoristili. Še več - Sygtryggsson je v zadnji sekundi izid izenačil na 13.

Z dvema zaporednima goloma so Islandci odlično začeli drugi polčas. S po dvema goloma sta odgovorila tudi Backovič in Jovičič, ki je prinesel vodstvo z 18:17.

Bojeviti severnjaki so še zadnjič zagrozili sredi drugega polčasa, ko so si priborili dva gola prednosti (22:20), vendar ostali za dve minuti z igralcem manj. Takrat je nastopil pravi test za Tisljeve varovance, ki so ga fantje opravili z oceno deset.

Najprej je Vugrinec s svojim šestim golom izenačil, nato pa je Vid Kavtičnik poskrbel za vodstvo 24:22. Ko smo pričakovali nov nalet Islandije, se je Sloveniji dokončno odprlo in evforični gledalci so kmalu slavili vodstvo s 27:22. V obdobju slovenske premoči se je izkazal tudi vratar Dušan Podpečan.

V nadaljevanju so gostitelji prvenstva zanesljivo zadržali prednost in poskrbeli za nekaj atraktivnih potez. Naslednji nasprotnik Slovenije bo Češka. Tekma, ki bo v petek, se bo začela ob 20.30.

Tone Tiselj, selektor slovenske ekipe: "Izredno težka tekma, kajti Islandija je zelo kakovostna, polna rokometašev najvišjega kakovostnega razreda, ki igrajo v najmočnejših ligah. Mojim varovancem je v drugem polčasu uspelo streti izjemno dobre igralce. Imamo še veliko rezerv in lahko igramo še bolje. Na Islandijo smo se najbolj pripravljali, ta pristop pa je prinesel zasluženo zmago."

Zoran Jovičič: "Prve tekme so vedno težke in vesel sem zmage. Poznalo se je, da je šele začetek EP-ja. Zato smo v prvem polčasu igrali zelo živčno, v drugem pa so vse zavore popustile in na koncu smo se zasluženo veselili. Zmaga ne bo pomenila nič, če ne premagamo Čehov."

Gudmundur Gudmundsson, selektor islandske ekipe: "Zavedali smo se, da nas čaka zelo težka in negotova tekma. Naš met je bil zelo slab, zgrešili smo tudi nekaj sedemmetrovk. Ob takšni igri zares nismo mogli premagati tako razpoložene Slovenije."

SLOVENIJA - ISLANDIJA   34:28 (13:13)  
                                       
Vugrinec    9 (1)   Stefansson    7 (4)
Jovičič     6       G. Sigurdsson 6    
Backovič    4       Gudjonsson    5    
Kavtičnik   3       S. Sigurdsson 4    
Lubej       3       Jonsson       3    
Pajovič     3       Parsson       2    
Tomšič      3       Sigtryggson   1    
Pungartnik  2                          
Kastelic    1                          
                                       
Sedemmetrovke: 1/2     4/6             
  Izključitve: 10 min  10 min          
6.000 gledalcev.