Foto:
Foto:

Račun je jasen. Za napredovanje med najboljše štiri mora Slovenija premagati dvakratne svetovne prvake. Obstajala je sicer še ena različica.



Uvrstitev v polfinale je za Slovenijo nujna tudi v boju za zadnjo vozovnico za olimpijske igre. Danska, edini preostali konkurent za Atene, je z zmago proti Švici s 34:20 že med štirimi najboljšimi na EP-ju.

Odsotnost zvezdnikov se Francozom ne pozna
Francozi, ki jih strokovnjaki štejejo med glavne favorite za naslov, doslej na evropskih prvenstvih še niso osvojili medalje. Slovenci nanje nimajo preveč lepih spominov, saj so proti njim dvakrat visoko izgubili; predlani na evropskem prvenstvu na Švedskem s 36:21, lani na svetovnem prvenstvu na Portugalskem pa z 31:22.

Na tem prvenstvu trikolori igrajo brez Jacksona Richarsona, Bruna Martinija in Guerica Kervadeca, za nameček pa so ostali še brez poškodvanega Jeroma Fernandeza (Barcelona). Njihova odsotnost se ne pozna.

Glavna odlika Francozov je trda obramba, v kateri blesti specialist Didier Dinart, v napadu pa nevarnost preti z vseh položajev. Njihov najboljši strelec je Nikola Karabatic (27 golov), z zunanjih položajev pa grozita še Cedric Burdet in izkušeni Patrick Cazal. Dopolnjujejo jih odlična krila, Gregory Anquetil, Andrej Golic in Olivier Girault. Na črti je iznajdljivi Bertrand Gille.

V nasprotju z Nemci Francozov ne odlikuje višina, so pa zato toliko bolj gibljivi. Ko njihova igra steče, jih je zaustaviti skoraj nemogoče. Mogoče pa so recept selektorju Tonetu Tislju včeraj pokazali Čehi, ki so presenetljivo oskubili galske peteline.