Komentator Televizije Slovenija Ivo Milovanovič z evropskega prvenstva v rokometu poroča tudi posebej za MMC. Foto: MMC RTV SLO
Komentator Televizije Slovenija Ivo Milovanovič z evropskega prvenstva v rokometu poroča tudi posebej za MMC. Foto: MMC RTV SLO

Selimo se tudi spremljevalci tega evropskega prvenstva. Novinarska pot do Lillehammerja je dolga, z vlakom deser ur, vendar zanimiva in poučna. "Če hočeš kaj videti, hodi po svetu peš ali potuj z vlakom," mi je nekoč dejal, žal pokojni, Evgen Bergant, priznani urednik časnika Delo.



Nekaj vedno nekje zmanjka
Veliko smo v zadnjih dneh govorili in pisali o slovenskih nastopih. Sijajna igra in zmaga proti Norveški je vzpodbudila tudi celo pretiran optimizem in željo po zmagi nad Dansko. Na srečo so bili med prvenstvom v našem taboru modro zadržani, trezni, čeprav so se zavedali, da bi se lahko v določenih okoliščinah uspešno razpletlo tudi proti kakovostni Danski. Slovenska reprezentanca je spet obstala na prehodu iz drugega v prvi evropski kakovostni razred. Nekaj vedno nekje zmanjka in na koncu smo tam, kjer smo. Morda bi lahko bili celo kakšno mesto višje.

Slovenija premagala tiste, ki jih je morala
Vem, da je brezpredmetno na široko razpravljati o igri proti Poljski v prvem polčasu ali pa o tem, koliko in kaj je manjkalo našim fantom, da bi premagali Hrvate. Pomembno je, da je Slovenija premagala tiste, ki jih je preprosto morala. Tiste, od katerih je kakovostnejša. Toda realno tudi ob porazih niso bili nadigrani ali podrejeni. Taka ocena velja tudi za tekmo z Dansko. Če dobro pomislimo, so to bili tekmeci iz prvega razreda. Lanski svetovni podprvaki, nekdanji olimpijski zmagovalci in svetovni prvaki ter trikrat zapored tretji na zadnjih treh evropskih prvenstvih - to so vrednosti naših tekmecev, in če k temu dodam še, da sta Hrvaška in Danska, predvem zadnja, tudi kandidatki za najvišjo uvrstitev na tem prvenstvu, potem je pravzaprav vse jasno.

Poleg Rusov razočarali tudi Španci
Že sem poročal, da je razočarala Rusija, ki je že po prvem delu odšla domov. Zdaj bi dodal tudi Španijo. Ne samo jaz, večina se nas zdaj sprašuje, ali gre za načrtno potezo strokovnega vodstva ali za kaj drugega. Že na kvalifikacijah za SP 2009 in še posebej na olimpijskih kvalifikacijah bomo dobili pravi odgovor.

Dvojna nagrada za Norvežane in Švede
Norvežani in Švedi se bodo pomerili za 5. mesto, ki tokrat prinaša ob olimpijskih kvalifikacijah tudi neposreden nastop na SP-ju prihodnje leto na Hrvaškem. Med polfinalisti sta Nemčija in Hrvaška, ki imata kot svetovna prvakinja in gostiteljica že zagotovljen nastop, s tega EP-ja pa se brez kvalifikacij kot predstavniki Evrope uvrstijo še trije najboljši.

V pričakovanju kongresa EHF-ja
Zagotovo vas zanima tudi zakulisje po nastopih v drugem delu. Zgodbic je zelo veliko, nekatere sodijo med trače, ki mene ne zanimajo, druge so napol sprejemljive, tretjim pa velja prisluhniti. Največ je ugibanj, kaj se bo zgodilo z zahtevami GHC-ja na jutrišnjem kongresu. Žal že nekaj dni čakam na odgovor EHF-ja, ali bomo lahko na njem prisotni tudi novinarji. Namreč, do zdaj sem bil, seveda v drugi vlogi, na dveh kongresih EHF-ja in nisem imel takih skrbi.

Nostalgija za Šerbcem
Tudi v Stavangerju sem z zanimanjem bral odmeve na svoje prispevke. Po vsaki tekmi sem dobil kar veliko klicev in sporočil po elektronski pošti. Posebej sem bil vesel sporočila Uroša Šerbca, ki je z RK Krško na pripravah v Poreču. Zapisal je, da mu je kar žal, da ga ni z mano, kajti od Aten 2004 do Eura 2008 je bil Uroš naš strokovni komentator. Priznam, tudi jaz sem ga pogrešal, tako pri prenosih kot tudi v prostem času.

Še dve opravičili
In še dve opravičili. Prijatelju Marjanu Zupančiču, ki ga je iskrivi novinarski škrat preimenoval kar v Jezerška, in kolegici Maji Mastnak, ki je v enem od mojih prvih prispevkov med naštevanjem slovenskih poročevalcev izpadla.

Jutri bo šlo na igrišču spet zares. Spremljali bomo dva privlačna polfinalna obračuna. Za domače navijače bo prava poslastica tekma za 5. mesto, Norveška - Švedska. Pozorni bomo tudi na dogajanja na kongresu EHF-ja in seveda na žreb dodatnih kvalifikacij za EP 2008 za ženske decembra v Makedoniji. V bobnu bo tudi listič z napisom Slovenija.

Lep pozdrav, če pogledam skozi okno vlaka, iz Egersunda, malega mesteca med Stavangerjem in Oslom. Imejte se lepo!

Ivo Milovanovič