Kapetan Uroš Zorman je bil pravi vodja na igrišču.  Desno Miha Žvižej. Foto: MMC RTV SLO
Kapetan Uroš Zorman je bil pravi vodja na igrišču. Desno Miha Žvižej. Foto: MMC RTV SLO
Luka Žvižej
Luka Žvižej je bil s 5 goli med najučinkovitejšimi v slovenski reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO
Primož Prošt
V vratih je blestel Primož Prošt.
Rokometaši gladko odpravili Belorusijo

Po prvem polčasu je bilo 17:13. Slovenci so si višjo prednost priigrali šele v zadnjih minutah prvega dela, predtem je prednost znašala le zadetek ali dva. Še v 21. minuti je bil izid celo izenačen (10:10). Varovanci Mira Požuna so zgrešili nekaj "zicerjev", v obrambi pa bili premalo agresivni.

Belorusi so se izkazali za trde in žilave tekmece. V vratih najprej ni blestel Aljoša Rezar, zato ga je zamenjal Primož Prošt, ki je do odmora ubranil šest strelov. Slovenski obrambi je največ sivih las povzročal Boris Puhovski, strelec šestih golov v prvi polovici tekme (skupaj 10).

Požun veliko menjal
Na krilih sta tekmo začela Jure Dobelšek in Matjaž Brumen, na črti Miha Žvižej, na zunanjih položajih pa Klemen Cehte, Uroš Zorman in Boštjan Kavaš. Požun je že v prvem polčasu priložnost za dokazovanje ponudil vsem svojim varovancem z dokaj enakovredno porazdeljeno minutažo.

Po odmoru stopili na plin
Na začetku drugega polčasa je po zaslugi granitne obrambe in uspešnih protinapadov že v 36. minuti naskok slovenske reprezentance narasel na osem zadetkov (22:14), nato pa je bil kmalu še višji. Sredi polčasa je po treh zaporednih zadetkih Matjaža Brumna (skupaj 7) na semaforju pisalo 28:19. 12 zadetkov ob koncu je najbrž dovolj velika popotnica pred gostovanjem prihodnji teden v Minsku, na katerem Slovenci ne morejo izgubiti drugega mesta v skupini.

Lepa podpora navijačev
V dvorani se je zbralo približno 2.500 gledalcev, kar pomeni, da se je akcija Rokometne zveze Slovenije "Za en evro na Euro" izkazala za zadetek v polno.

Čeprav je bila slovenska reprezentanca zelo oslabljena, jo je proti Belorusom, za katere ni igral poškodovani Sergej Harbok, zanimala le zmaga. Manjkali so Aleš Pajovič, Gorazd Škof, Vid Kavtičnik, Miladin Kozlina, David Špiler, Ognjen Backovič in tudi Jure Natek, ki se je izbrani vrsti pridružil šele v torek. Na zadnjem treningu se je poškoval še prvi vratar Beno Lapajne.

Nemčija je v gosteh premagala Bolgarijo s 54:29. Na zaključni turnir se uvrstita najboljši reprezentanci v skupini.

Miro Požun, selektor Slovenije: "Tekma je bila težka. Na začetku smo bili preveč živčni, tako da nismo mogli uveljaviti našega načina igre. Belorusi so nas v prvem polčasu presenetili s tem, da so na dokaj lahek način prebijali našo obrambo 5-1. Ko smo jo zamenjali s 6-0, je naša igra stekla. Z zmago sem zelo zadovoljen, saj smo si z njo praktično že zagotovili uvrstitev na evropsko prvenstvo."

Uroš Zorman: "To je bil pravi rokometni praznik. S številnimi menjavami smo narekovali visok ritem, ki mu Belorusi niso bili kos. Naša ekipa je po imenih morda skromnejša, a je zato zelo srčna in ima veliko željo po dokazovanju."

Kvalifikacije za EP 2010 (M)

Skupina 5, 5. krog


SLOVENIJA - BELORUSIJA
38:26 (17:13)

Brumen       7 (1)  Puhovski   10 (3)   
Zorman 6 Kazanevski 5
L. Žvižej 5 (2) Kurčev 4
Miklavčič 4 Nikulenka 3
Kavaš 4 Baranov 2
M. Žvižej 3 Gromiko 1
Dobelšek 2 Citov 1
Skube 2
Gajič 2
Cehte 2
Bilbija 1
SLO BLR
Sedemmetrovke: 3/4 3/4
Izključitve (min): 8 12



BOLGARIJA - NEMČIJA
29:54 (9:25)

Sobota ob 18.15 (TVS 2):
NEMČIJA - SLOVENIJA

 
Lestvica:
NEMČIJA 5 5 0 0 +71 10 točk
SLOVENIJA 5 4 0 1 +63 8
BELORUSIJA 5 3 0 2 +19 6
IZRAEL 6 2 0 4 -15 4
BOLGARIJA 7 0 0 7 -136 0



M. R.
Rokometaši gladko odpravili Belorusijo