Zvonimir Serdarušić se je na klubski sceni uveljavil kot trener Kiela. Bo tako uspešen tudi na reprezentančnem področju? Foto: MMC RTV SLO
Zvonimir Serdarušić se je na klubski sceni uveljavil kot trener Kiela. Bo tako uspešen tudi na reprezentančnem področju? Foto: MMC RTV SLO
Boris Denič in Zvonimir Serdarušić
Boris Denič je desna roka Zvonimirja Serdarušića. Foto: MMC RTV SLO
Zvonimir Serdarušić
Reprezentantje poslušajo Nokina navodila. Foto: MMC RTV SLO
Intervju z "Noko" Serdarušićem

59-letni Serdarušić bo zadovoljen, če se bo Slovenija prebila iz skupine C v drugi del. "Ekipe iz naše skupine računajo, da bo Slovenija četrta. To je meni povsem jasno. Naše misli morajo biti zato usmerjene v to, kako napredovati," je jasen hrvaški strokovnjak, ki prisega na obrambi 6-0 in 3-2-1 ter na raznovrstnost v napadu. Februarja bo bržkone prevzel še vodenje Celja Pivovarne Laško.

Verjetno je premalo časa za vse, kar ste si zamislili do evropskega prvenstva. Čemu boste dali poudarek?
Ne bi mogel reči, da se bomo posvetili samo obrambi ali napadu. Delali bomo na obeh stvareh. Pred turnirjem na Danskem, ko se bomo pomerili z dobrimi nasprotniki, moramo najti prvih šest za igro v obrambi in prvih šest - z alternativami - v napadu. To so cilji do 19. 1., ko je na sporedu prva tekma prvenstva proti Švedski.

Ali ste se že odločili, katera bo prva obrambna postavitev: 3-2-1, 5-1 ali 6-0?
5-1 še nismo delali, a ker gre za obrambo, ki se v Sloveniji največ igra, ne pričakujem težav. Do zdaj smo največ vadili obrambi 6-0 in kot alternativo 3-2-1. Ti postavitvi bosta naši prvi izbiri.

Pod prejšnjimi selektorji se je zdelo, da Slovenija premalo igra na krila. Delite to mnenje in kako bo Slovenija pod vašim vodstvom igrala v napadu?
Kot prvo, nikoli ne govorim o tem, kaj je bilo prej. Zanima me samo to, kaj se dela danes. Rokomet se ne more igrati na krila, ali na "beke" ali na krožne napadalce, ampak se igra z vsemi 6 igralci, ki igrajo v napadu. Naša igra mora biti raznovrstna, kar pomeni, da moramo biti nevarni z vseh položajev. Če zabijamo samo z določenega položaja, bo to na koncu tekme premalo.

Ali že imate v glavi udarno sedmerko?
Imam, a danes ne bom še govoril o tem, saj bi to negativno vplivalo na preostalih 13 igralcev. To se ne govori, ampak se čaka do zadnjega dne. Če bi jutri igrali s Švedi, seveda ne bi imel težav z izborom.

Dva ključna igralca na levem zunanjem položaju, Aleš Pajovič in Miladin Kozlina, sta bila dalj časa poškodovana. Vas skrbi, da na Euru ne bosta na želeni ravni?
Na Kozlino za zdaj računam samo v obrambi 6-0 in 3-2-1, kjer lahko zamenja Aleša Pajoviča.

Nemški vratar Johannes Bitter je nedavno dejal, da lahko vsako od štirih moštev v skupini C osvoji prvo mesto. Menite, da je šlo zgolj za vljudnost ali je to realna ocena?
Ko se delajo analize o favoritih letošnjega evropskega prvenstva, potem se v prvi vrsti omenja Francijo in Hrvaško, potem pa ekipe, kot so Poljska, Nemčija in Švedska, ki so vse v naši skupini. Ekipe iz naše skupine računajo, da bo Slovenija četrta. To je meni povsem jasno. Naše misli morajo biti zato usmerjene v to, kako napredovati.

Kako bi Švedsko, Nemčijo in Poljsko razporedili po moči?
V zadnjih letih so Nemci in Poljaki naredili več kot Švedi, ki pa se dvigajo. Nemčijo in Poljsko bi zato dal na eno mesto, Švedsko pa takoj za njimi.

Na zadnjem evropskem prvenstvu je Slovenija osvojila 10. mesto. Bi bil za vas uspeh vse, kar je boljše od tega?
Ne razmišljam tako. Zame bi bil uspeh, da napredujemo iz naše skupine.

Ali je že vse dogovorjeno, da po evropskem prvenstvu prevzamete Celje Pivovarno Laško?
Razmišljal sem, da bi šele v naslednji sezoni znova delal v klubu. A medtem so se v Celju zgodile določene spremembe (odhod Tislja, op. a.). Pogovori so bili, tega ne morem zanikati, kako se bo končalo, pa ne morem reči.

ales.vozel@rtvslo.si

Intervju z "Noko" Serdarušićem