Vsi za enega, eden za vse - Slovenija gre naprej. Foto: MMC RTV SLO
Vsi za enega, eden za vse - Slovenija gre naprej. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s Primožem Proštom
Pogovor z Mirom Požunom
Pogovor z Davidom Špilerjem

Slovenci si po lanski blamaži proti Slovaški še enega spodrsljaja niso smeli privoščiti. A uvodne minute niso obetale lahkega dela, saj so neugodni Belorusi dve tretjini prvega dela držali korak z varovanci Mira Požuna. Ta je tedaj potegnil odlično potezo - vratarja Aljošo Rezarja je zamenjal s Primožem Proštom.

Prošt: Čiste desetke ni nikoli
25-letni Trboveljčan je nato do konca nanizal 14 obramb (ustavil je polovico vseh strelov), s čimer je bil med najzaslužnejšimi za gladko zmago. Bi si dal oceno deset? "Nikoli ni čiste desetke. Zagotovo bi lahko ubranil še kakšno žogo, zato bi se ocenil z devet," je za MMC dejal član danskega Silkeborga, kjer bo branil tudi v prihodnji sezoni. O kolikšni razliki je bil govor v slačilnici? "O 10 zadetkih. Tekmo smo vzeli resno, odlično smo igrali v obrambi, tako da smo s kontrami in s polkontrami prihajali do lahkih golov. Na zmago gremo tudi v Minsku, saj v današnjem rokometu včasih tudi 12 golov ni dovolj," je previden Prošt.

Desno si oglejte pogovore s Proštom, Požunom in Špilerjem.

Požun: S Celjem smo nadoknadili -13
Podobnega mnenja je tudi selektor Požun, sicer "maksimalno zadovoljen" z izkupičkom. "Zmagujemo lahko samo s kolektivom. Ko smo se otresli treme, je steklo. Seveda imamo lepo prednost, a v rokometu je vse mogoče. Spomnite se, kako smo s Celjem nadoknadili 13 golov zaostanka (decembra 2003 v osmini finala Lige prvakov proti Ademar Leonu, op. a.). Do povratnega srečanja (21. junija v Minsku, op. a.) imamo še tekmo z Nemci, kjer nas čaka zahtevnejše delo, medtem ko z Izraelci doma ne bi smeli imeti težav. Za drugo tekmo bomo v ekio vključili igralce, ki jih Belorusi tokrat niso videli (Natek, op. a). Računam na dober rezultat tudi na povratni tekmi."

Špiler: V prihodnost lahko zremo z optimizmom
Eden od tistih, ki bi utegnil zaigrati v Minsku, je še ne čisto zdrav David Špiler. Kako je obračun videl s tribune? "Pred tekmo bi podpisal takšno razliko, a glede na videno, bi bila lahko zmaga še višja. Mlada generacija je pokazala, koliko je vredna. Mogoče se tu rojevajo nove zvezde. V prihodnost lahko zremo z optimizmom," je dogajanje na parketu dvorane Kodeljevo strnil Gorenjec, ki še ne ve, kje bo po slovesu od Celja nadaljeval kariero.

Manj na papirju, več na igrišču?
Zagotovo je na mestu ugotovitev, da je manj 'zvezdniška' reprezentanca izjemno homogena. Manj uveljavljeni fantje so dostojno zamenjali poškodovane (Aleš Pajoviča, Vida Kavtičnika, Gorazda Škofa, Miladina Kozlino, Jureta Natka). Za 'grizenje parketa' vseh 60 minut so bili tako rekoč že nagrajeni z vozovnico za Avstrijo. Drži, da je v športu vse mogoče in da šampanjca ni pametno odpirati prezgodaj, a tokrat Požunova četa priložnosti enostavno ne sme izpustiti iz rok. In je tudi ne bo! Slovaška lekcija je bila dovolj poučna.

Aleš Vozel
vozel.ales@rtvslo.si

Spodaj si oglejte še nekaj fotoutrinkov s tekme.

Pogovor s Primožem Proštom
Pogovor z Mirom Požunom
Pogovor z Davidom Špilerjem