Ivica Obrvan je nekaj navodil podelil s tribune, kjer so ga na koncu premagala čustva. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Ivica Obrvan je nekaj navodil podelil s tribune, kjer so ga na koncu premagala čustva. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Kakšno je stanje v slovenskem rokometu?
Obrvana preplavila čustva
Dobelšek potopil nove delodajalce
Tamše prestal ognjeni krst
Pogovor z Matjažem Tomincem
Bobinac je vseskozi ostal miren

Pot do naslova je bila trnova, še posebej, ker so 'ose' zadnji del sezone odigrali brez najboljšega igralca Ivana Čupića, poleg tega pa je moral biti le na tribuni tudi kaznovani trener Ivica Obrvan. Ta po zadnjem pisku sirene ni mogel zadržati solz. V zadnjem mesecu, dveh, se je pač zgodilo tudi nekaj neprijetnih stvari. Le dva dni pred tekmo je namreč disciplinski sodnik Združenja rokometnih prvoligašev Branko Celar izrekel hrvaškemu strokovnjaku osemmesečno prepoved opravljanja funkcije.

Obrvan želi pogodbo oddelati do konca
"Veliko težkih tekem imam za seboj, a ta je bila - zaradi kazni - specifična. Ves teden si z ekipo, ko se začne pa tekma, pa ne moreš vplivati na dogajanje, kot bi želel. Absolutno zasluženo smo prvaki Slovenije. Kljub hudem ritmu v nobenem trenutku v nobenem od treh tekmovanj nismo popuščali. Najbolj smo si želeli prav naslova prvaka Slovenije, kar nam je tudi uspelo in zelo sem srečen," je dejal Obrvan in nato nadaljeval: "Načrt je bil, da če vodimo za tri ali pet, ni popuščanja. Tudi če izgubljamo, ni predaje, saj se vse obrne. Bili so pod večjim pritiskom. Moja ekipa je skozi vso sezono pokazala, da je v gosteh zelo dobra. Vedel sem, da nas Cimos ne more razbiti. Vedeli smo, da če pridemo v končnico v 'egal', smo v prednosti, kar se je tudi zgodilo." In še pogled v naslednjo sezono? "Imam pogodbo še eno leto, zato bi želel dokončati posel v Velenju. Moti me ta kazen 8 mesecev. Upam, da bo prišlo do spremembe na boljše."

Dobelšek dočakal svojih pet minut
Jure Dobelšek je bil v težkem položaju, saj so mu v Velenju pred kratkim dali vedeti, da nanj v prihodnje ne računajo več. Nove delodajalce je hitro našel v Kopru. "V Gorenju so se mi zahvalili za sodelovanje, česar nisem pričakoval. Bil sem šokiran. Takoj sem se začel pogovarjati s Koprom, kjer so oddelali profesionalno. Nisem okleval, podpisal sem takoj. S to predstavo sem se zahvalil navijačem in klubu, ki me je vzgojil. Super zaključek kariere v Gorenju, kamor se morda še vrnem," je ob slovesu dejal Dobelšek, ki je z zaporednima goloma za 24:22 zabil odločilna žeblja v domačo krsto.

Eden izmed junakov velenjske zmage je bil tudi vratar Ivan Gajić, ki je zbral 18 obramb, vključno z ubranjenim 'zicerjem' Urošu Rapotcu dobro minuto pred koncem, s čimer je preprečil izenačenje na 25. "Čestitam soigralcem in navijačem. Zelo težko tekmo so odločile malenkosti. Ko je bilo najbolj potrebno, smo stisnili v obrambi. Zdaj gremo neobremenjni v Köln, a ne z belo zastavo."

Bobinac že prvo leto do naslova
Na strani zmagovalcev je bil tudi predsednik velenjskih rokometašev in Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac. "Tekmo sem spremljal kot velik ljubitelj športa in rokometa. Kot predsednik zveze sem si samo želel, da bi bila dobra reklama za slovenski rokomet. Obe ekipi bi si po prikazanem zaslužili nastopanje v Ligi prvakov, a bo zato treba doseči še kakšen bolj odmeven izid v reprezentanci. Kot človek iz Gorenja sem vesel, da Gorenje zmaguje ne samo na gospodarskih, ampak tudi na športnih igriščih. Vesel sem prvega naslova, še posebej letos, ko praznujemo 50 let kluba. Sam sem predsednik prvo leto. Vse čestitke fantom, strokovnemu vodstvu, pa tudi navijačem, ki so nas bodrili," je bil zadovoljen Bobinac, ki je za naslednjo sezono napovedal manjši proračun od letošnjega (okoli 2 milijona evrov, op. a.), a bo kljub temu dovolj za konkurenčno ekipo v Ligi prvakov.

Tamše z odliko prestal ognjeni krst
Branko Tamše je moral zaradi Obrvanove kazni čez noč prevzeti vlogo prvega trenerja na tekmah. Opravil jo je sijajno, tako da so neprespane noči pozabljene. "V nobeni sekundi nismo pomislili na poraz. S potrpežljivo igro smo prišli do svojih 5 minut in zato povsem zasluženo osvojili naslov državnega prvaka. Zelo sem vesel in ponosen na igralce."

Tominec: Zgrešili smo preveč zicerjev
Matjaž Tominec
ni bil preveč razočaran, saj se je zavedal, da so njegovi varovanci napravili preveč napak: "Videlo se je, da imamo za take tekme premalo izkušenj. Zgrešili smo preveč 100-odstotnih priložnosti. Namesto, da bi se že v 1. polčasu odlepili na 4 gole, smo jim dovolili, da so se približali. V zadnjih 7, 8 minutah je tekma za nas psihično postala tekma zelo težka. Zadnjo priložnost smo zapravili minuto pred koncem, ko je Gajić ubranil poskus Rapotcu."

V spodnji galeriji si poglejte še nekaj utrinkov s tekme, desno pa videopogovore z Ivico Obrvanom, Brankom Tamšetom, Juretom Dobelškom, Franjom Bobincem in Matjažem Tomincem.

Aleš Vozel

Foto: Toni Gruden

Kakšno je stanje v slovenskem rokometu?
Obrvana preplavila čustva
Dobelšek potopil nove delodajalce
Tamše prestal ognjeni krst
Pogovor z Matjažem Tomincem
Bobinac je vseskozi ostal miren