Koprčani bi sezono lahko končali s tremi lovorikami. Osvojili so že pokalno in Eurochallenge, blizu je še prvenstvena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koprčani bi sezono lahko končali s tremi lovorikami. Osvojili so že pokalno in Eurochallenge, blizu je še prvenstvena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milorad Krivokapić
Krivokapić in Brumen sta edina rokometaša Kopra, ki sta že okusila slast zmage v Evropi. Krivokapić je že slavil v Pokalu Challenge, Brumen pa je bil s Celjem evropski klubski prvak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijači
Navijači so pripravili fantastično vzdušje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Veliko slavje Koprčanov v polni Bonifiki

Koprčani so po izenačenem izidu na prvi tekmi v Lizboni (27:27) v polni Bonifiki, kjer so nepremagani že dve leti, prišli do prve velike mednarodne zmage predvsem zaradi odlične igre v prvem delu, ko so si priigrali šest golov prednosti.

Trdna obramba ključ do uspeha
Koprčani so začeli dokaj medlo, Portugalci so na račun dokaj velikega števila tehničnih napak vseskozi držali korak z gostitelji, ki so prvič z dvema goloma prednosti povedli v 11. minuti (6:4). Igralci z Obale so nato zaigrali odločneje v obrambi, kjer gostje iz Lizbone niso imeli ustreznih odgovorov na njihovo postavitev 6-0.

Ostrejša obramba in obrambe vratarja Jureta Vrane so spodbudile vodstvo 9:5 v 13. minuti. Vodilna ekipa slovenskega prvenstva je v končnici polčasa ujela pravi ritem in v 29. minuti povedla s 16:10, na odmor pa odšla z izidom 17:11. V prvih tridesetih minutah se med strelce vpisalo kar osem domačih rokometašev.

(Skoraj) prehitro začeli slaviti
Nadaljevanje igre je potekalo pod taktirko Koprčanov, ki so kljub večjim nihanjem vseskozi rezultatsko nadzorovali Portugalce. Najvišjo prednost so si priigrali v 41. in 46. minuti (22:15 in 25:18), nato pa se začeli prehitro veseliti, kar so gostje izkoristili in se jim v 54. minuti približali na dva gola zaostanka (26:28).

V sami končnici so izbranci Fredija Radojkoviča le zaigrali odgovorneje in po zadetku Jureta Dobelška v 59. minuti povedli s 30:27. Približno 2.500 gledalcev v dvorani je lahko z ovacijami in prepevanjem "Mi smo prvaki" (We are the Champions) pozdravilo drugo koprsko zmagoslavje v tej sezoni po osvojitvi slovenskega pokala v začetku aprila.

V domači ekipi je bil strelsko najučinkovitejši Milorad Krivokapić s šestimi zadetki, Jure Dobelšek in Matjaž Brumen pa sta dosegla po pet golov. Vratar Vran se je izkazal s 14 obrambami. Pri gostih je Carlos Carneiro dosegel deset zadetkov.

Izjave po tekmi:
Fredi Radojkovič
(trener Cimosa Kopra): "Zaslužena fešta, še ena lovorika v naši vitrini, ki smo jo zasluženo osvojili. Pričakovali smo težko tekmo, Benfica se ni predala niti v trenutkih, ko je zaostajala s sedmimi goli. V končnici je izkoristila naš padec v igri, a smo v zadnjih petih minutah z dobro obrambo in nekoliko bolj racionalno igro v napadu vendarle tekmo pripeljali do končne zmage."

Sebastjan Skube (igralec Cimosa Kopra): "Na začetku ni kazalo, da bo težka tekma. Telesno smo precej iztrošeni, zaradi tega smo v končnici pošteno padli. Na koncu so se nam Portugalci povsem približali, a zaradi naše boljše in izkušenejše ekipe smo na koncu vendarle tekmo varno pripeljali do konca."

Jure Vran (igralec Cimosa Kopra): "Tekmo smo začeli zelo dobro, zbrano in odgovorno. Zalomilo se nam je v drugi polovici tekme, ko nam je malce padla koncentracija, Benfica pa je ekipa, ki se ne bo predala kar tako. Na koncu smo se malce mučili, a menim, da smo zasluženo osvojili pokal challenge."

Jose Silva (trener Benfice): "Svojo priložnost za morebitno zmagoslavje smo zapravili na prvi tekmi v Lizboni, kjer si nismo priigrali nobene prednosti. Tukaj je bilo težko zmagati, za nameček pa smo na tekmi zapravili preveč zrelih metov. Koprska ekipa je zasluženo zmagala in se ji zahvaljujem za pošten boj na obeh finalnih tekmah."

Finale:
CIMOS KOPER
- BENFICA 31:27 (17:11) 27:27

Cimos: Krivokapić 6 (3), Dobelšek in Brumen po 5, Bombač in Skube po 4, Mlakar, Mirković in Osmajić po 2, Skoko 1.

Benfica: Carneiro 10, Tavares 7 (1), Zajkin 4, Pedroso 2, Roque, Silva, Costa in Vučičević po 1.

Sedemmetrovke: 3 (3); 1 (1)
Izključitve: 12; 10 min.

(V odebeljenem tisku je izid prve tekme.)

Veliko slavje Koprčanov v polni Bonifiki