Mateja Gabra je širša javnost spoznala marca 2011, ko ga je selektor Boris Denič presenetljivo poklical za kvalifikacijsko tekmo s Poljsko. Njegova kariera je šla nato strmo navzgor. Foto: EPA
Mateja Gabra je širša javnost spoznala marca 2011, ko ga je selektor Boris Denič presenetljivo poklical za kvalifikacijsko tekmo s Poljsko. Njegova kariera je šla nato strmo navzgor. Foto: EPA
Matej Gaber
197 cm visoki Matej Gaber je v Gorenje prišel novembra 2011 iz Loke. Foto: Aleš Fevžer

"Na začetku drugega polčasa smo imeli črnih pet minut, kar so gostje izkoristili in naredili pet golov razlike. Sem pa zelo vesel, da pri minus pet nismo razpadli. Minus tri je vsekakor ulovljiva prednost v Nemčiji," pred sobotnim povratnim srečanjem osmine finala v Flensburgu napoveduje 21-letni Škofjeločan, ki je do zdaj veljal za obrambnega specialista. Tokrat pa je dokazal, da ima velik potencial tudi v napadu.


Osebno ste odigrali najboljšo tekmo v dresu Gorenja, kljub temu pa je bilo najbrž po koncu tudi pri vas kar nekaj grenkega priokusa. Kakšen je vaš pogled na srečanje?
Odigral sem najboljšo tekmo, a na koncu šteje le ekipa, ne posamezniki in žal smo izgubili. Bila je težka tekma, Nemci so zelo visoki, igrajo obrambo 6-0, tako da se je bilo težko kosati z njimi. Poznalo se je, da je bil Klemen Cehte bolan dva dni pred tekmo, tako da nismo imeli strelca od zunaj, kar je manjkalo.

Kaj je nagnilo tehtnico na stran Flensburga?
Na začetku drugega polčasa smo imeli črnih pet minut, kar so gostje izkoristili. V teh petih minutah so naredili pet golov razlike. Sem pa zelo vesel, da pri minus pet nismo razpadli. Minus tri je vsekakor ulovljiva prednost v Nemčiji.

Glede na razmerja sil na prvi tekmi boste na severu Nemčije težko preobrnili izid. Kje imate še največ rezerv?
Največ rezerv imamo pri strelih od daleč, kar smo pravzaprav pogrešali na prvi tekmi. Tu so največje rezerve. Če bi jih še v obrambi zadržali pri nekje 25 golih, potem je še vse mogoče.

Sami ste očitno v dobri formi?
Sem zelo vesel, da sem po dolgem času odigral tekmo na visoki ravni. Po svetovnem prvenstvu sem čutil utrujenost, zdaj pa sem se izkopal iz tega. Upam, da bom stopnjeval formo iz tekme v tekmo.

Če se ozreva še na domače prizorišče. Izgubili ste gladko finale pokala proti Celju Pivovarni Laško. Zdaj vas z njimi čaka še boj za naslov državnega prvaka. Bodo tri točke prednosti zadostovale?
Na pokalu so nas Celjani zares nadigrali v prvem polčasu. V prvenstvu morajo te tri točke zadostovati. Če bo šlo po načrtih, bo na koncu od pet do sedem točk prednosti v našo korist. A razlika ni pomembna, naš cilj je, da prvenstvo mirno pripeljemo do konca. To je edina lovorika, ki jo še lahko osvojimo.

Po koncu sezone se selite v Montpellier. Kaj pričakujete od igranja v Franciji?
Moram reči, da za zdaj o Montpellierju še ne razmišljam. Na Montpellier se bom osredotočil po prvenstvu in reprezentanci. Se pa že učim francoščine.

Je bil v igri še kateri drug klub?
Mislil sem, da bom šel v Nemčijo. Nemško tudi tekoče govorim. V igri je bilo tudi Celje, a na koncu sem se odločil za Montpellier, ki sestavlja novo ekipo. Vidim priložnost za napredek, dejali so mi, da bom igral. Poleg tega se je ponudila še priložnost, da greva z Juretom (Dolencem, op. a.) tja skupaj, kar je bolje, kot če bi šel sam. Po opravljenem zdravniškem pregledu sva šla na večerjo z Vidom Kavtičnikom in Draganom Gajičem, ki že igrata v Montpellierju. Veselimo se, da bomo skupaj igrali v enem klubu.

Imate vzornika?
Vzornikov je kar nekaj. Didier Dinart za igro v obrambi, sicer pa krožni napadalci malo višje rasti, kot sta Igor Vori in Željko Musa.