Cilj moške članske reprezentance je zasidrati se med svetovno osmerico. Foto: BoBo
Cilj moške članske reprezentance je zasidrati se med svetovno osmerico. Foto: BoBo

Novi neformalni organ znotraj pomembnega predsedstva naj bi tudi pospešil delovanje zveze, predvsem pa naj bi bil namenjen širšemu in časovno daljšemu pogledu na rokomet, ki ima v Sloveniji kar 15.000 registriranih igralcev in igralk v vseh starostnih kategorijah.

Mnoge slovenske športne zveze, in rokometna ni izjema, se zatekajo k ad hoc rešitvam na določenih področjih svojega delovanja, mnogokrat je odsotnost osnovne vizije dela na daljše časovno obdobje tudi sicer težava slovenske družbe, ne samo športa. Že pogoste menjave selektorjev v članskih reprezentancah so mnogokrat dokaz kratkovidnosti, pa je elitna izbrana vrsta le vrh ledene gore.

Tako se je izvršni organ rokometne zveze odločil, da bo v ožji sestavi predsednikovega kolegija skoval strateški dokument do olimpijskih iger v Riu de Janeiru 2016. Največje tekmovanje je mejnik zaradi osnovnega cilja reprezentance, predvsem moške, ker je ženska realno daleč od svetovnega vrha.

Za dolgoročen cilj je rokometna zveza že podaljšala pogodbo s selektorjem Borisom Deničem do konca brazilskega avgusta, nekaj smernic strategije pa nakazala že včeraj. Moška reprezentanca naj bo zasidrana med osmerico najboljših v Evropi in hkrati svetu, ženska naj se na velika tekmovanja začne uvrščati redno.

Še bolj pomembni pa bodo verjetno drugi cilji v nastajajočem dokumentu. Kakšno naj bo mesto rokometu v Sloveniji, med mladimi na igrišču ali celo na tribunah? Bistveno pri vseh strateških dokumentih pa je njihovo uresničevanje, sicer gre le za mrtvo črko na papirju. Kako si rokometni kolegij, v katerem sta tudi oba članska selektorja Bonova in Denič, predstavlja ta šport v naslednjih treh letih, bo predvidoma znano sredi poletja.

Uroš Volk, Val 202