Načeti kapetan Jure Dolenec ni zmogel razigrati slovenskega napada, sam pa je tudi le dvakrat poskusil s strelom in ostal brez gola v Kragujevcu. Po tekmi ni bežal od tega, da je preslabo odigral obe tekmi s Srbijo, kljub razočaranju pa ostaja na voljo reprezentanci, če ga bo še potrebovala. Foto: www.alesfevzer.com
Načeti kapetan Jure Dolenec ni zmogel razigrati slovenskega napada, sam pa je tudi le dvakrat poskusil s strelom in ostal brez gola v Kragujevcu. Po tekmi ni bežal od tega, da je preslabo odigral obe tekmi s Srbijo, kljub razočaranju pa ostaja na voljo reprezentanci, če ga bo še potrebovala. Foto: www.alesfevzer.com

Že po ponesrečenem nastopu na EP-ju na Madžarskem, kjer je bilo v Debrecenu nepričakovano hitro konec tekmovanja za Slovence, je bil kapetan neposreden in jasen.

Sorodna novica Slovenci trčili ob srbski zid in ostali brez SP-ja

"Težko povem kar koli pametnega. V Debrecenu nismo prikazali niti ene prave tekme, nismo izkoristili svojega potenciala. Poraz je izjemno boleč. To je eno največjih razočaranj v moji reprezentančni karieri. Prvič se na tej ravni nisem prebil v drugi del tekmovanja, o vsem skupaj bo treba temeljito razmisliti. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost. Tako odigrati odločilno tekmo, v kateri dobiš 15 golov iz iste akcije," je 17. januarja letos po porazu s Črnogorci dejal Jure Dolenec.

Če me bo selektor vpoklical, se bom rad odzval, tako sem vedno razmišljal s trezno glavo. To ni prvo razočaranje v moji reprezentančni karieri. Če me pa ne bo, sem mu pa dal s tem dvema tekmama zelo dober razlog, zakaj ne, in bom tudi sam vedel, zakaj ne. To je to.

Kapetan Slovenije Jure Dolenec

En sam gol na dveh tekmah

Takrat so se začele tudi težave s kolenom, ki še naprej pestijo desnega zunanjega rokometaša, zaradi česar je daleč od ravni, s katero je v preteklosti navduševal. V dvoboju s Srbijo je na dveh tekmah sicer izvrstni strelec dosegel zgolj en gol na prvi tekmi v Celju, medtem ko je v Kragujevcu iz dveh strelov ostal brez zadetka.

"Ta dvoboj se je igral 120 minut. Drugih 60 minut je bilo zagotovo boljših. Odlična obramba, odličen vratar, na žalost malo več težav v napadu – predvsem v realizaciji in mogoče tudi v sami igri. Na koncu ni bilo dovolj. Imeli smo svoje priložnosti, a vse skupaj bi šlo zelo na tesno. To sta dve reprezentanci, ki trenutno igrata na zelo podobnem nivoju. Menim, da smo lahko vsi boljši, a zato moramo biti vsi posamezniki boljši. Samo napredovali, a kar nekaj igralcev, med njimi sem sam prvi, ni imelo svojih pravih tekem, kar je bil na koncu eden odločilnih dejavnikov," je povratno tekmo v Kragujevcu, ki so jo Slovenci izgubili z 20:23, za Val 202 pokomentiral Dolenec.

S 167 reprezentančnimi nastopi in 616 goli za Slovenijo je Jure Dolenec daleč najizkušenejši in najnevarnejši trenutni član izbrane vrste. Foto: www.alesfevzer.com
S 167 reprezentančnimi nastopi in 616 goli za Slovenijo je Jure Dolenec daleč najizkušenejši in najnevarnejši trenutni član izbrane vrste. Foto: www.alesfevzer.com

Prepričan, da lahko Zormanovemu štabu uspe

Ravno januarski neuspeh na EP-ju je bil kriv, da si je Slovenija zapletla tudi kvalifikacijsko pot za uvrstitev na naslednje svetovno prvenstvo. Mimo Italije je še šlo, a nato je vlogo nosilca uživala Srbija, ki gradi novo močno reprezentanco.

"Vedeli smo, da nas bo čakal zelo težek nasprotnik. Če bi napredovali, bi igrali veliko lažje kvalifikacije. Sam sem si zelo želel pomagati. Mogoče zdaj še bolj zaradi novega začetka in novega štaba reprezentance z Urošem Zormanom na čelu. Želeli smo jim pripraviti dober začetek, a žal ni šlo. Glave so vroče, človek marsikaj razmišlja. Vse moramo prespati in videti, kako bo šlo naprej. Verjamem, da lahko v slovenskem rokometu kot štab spišejo še zelo dobro zgodbo. V zadnjih dveh tednih smo napredovali. Mogoče smo imeli premalo časa, da bi prenesli vse na igrišče, a žal se ni izšlo. Življenje teče dalje," je bil v pogovoru z Daretom Ruparjem potrt someščan iz Škofje Loke.

Zorman: Iz tekme v tekmo smo rasli

Dokler bo igral, je na voljo reprezentanci

Zdravstvene težave, ki se vlečejo že tri mesece, so pustile vidne posledice pri Dolencu, ki ni zmogel razigrati soigralcev, nenevaren za nasprotna vrata pa je bil tudi sam.

"Najhuje je, da se dobro počutim, nato pa odigram taki dve tekmi, kot sem juh. Treba je vse skupaj prespati. Sam sem se nekoč že odločil, da dokler bom igral rokomet profesionalno, bom na voljo reprezentanci, potem naj pa selektor odloči, ali me potrebuje ali ne. Sam menim, da je to nekakšna državljanska dolžnost športnika, da igra za reprezentanco. Vedno sem zelo, zelo rad igral za reprezentanco, a ko so takšni izidi, kakršni so, si še bolj razočaran," je bil odkrit 33-letnik, ki po petih letih igranja za Barcelono v tekoči sezoni igra za Limoges v Franciji.

Zaključek povratne tekme Srbija - Slovenija

Ne beži od odgovornosti

Ali se torej 190 cm visoki rokometaš res ne namerava posloviti od reprezentančnega rokometa? "Mislim, da ko bom vse prespal, bom še naprej tako razmišljal. Težko je v tem trenutku, ko odigraš dve takšni tekmi in se posredno počutiš kot eden izmed krivcev, da ne gremo na prvenstvo – od tega ne bežim. Čeprav na koncu je ekipni šport, a vsi vemo, kako so vloge razporejene. Po glavi mi hodijo različne misli. Bomo videli. Do naslednje reprezentančne akcije je še pol leta. Bomo videli, kako bo takrat z menoj in kako bom igral v klubu. Če me bo selektor vpoklical, se bom rad odzval, tako sem vedno razmišljal s trezno glavo. To ni prvo razočaranje v moji reprezentančni karieri. Če me pa ne bo, sem mu dal s tem dvema tekmama zelo dober razlog, zakaj ne, in bom tudi sam vedel, zakaj ne. To je to," Dolenec sporoča, da bo vedno rad zaigral za Slovenijo, a da bo tudi dobro razumel, če ne bo več prejel vabila po reprezentančnih neuspehih v letu 2022.

Svež veter v rokometni reprezentanci ni bil dovolj za uvrstitev na SP