Dean Bombač je bil s šestimi goli najučinkovitejši Slovenec na povratni tekmi, ob izteku 56. minute pa je s tretjo izkoriščeno sedemmetrovko zadel za 20:18, a nato se je ustavilo tudi njemu. Foto: www.alesfevzer.com
Dean Bombač je bil s šestimi goli najučinkovitejši Slovenec na povratni tekmi, ob izteku 56. minute pa je s tretjo izkoriščeno sedemmetrovko zadel za 20:18, a nato se je ustavilo tudi njemu. Foto: www.alesfevzer.com

Izbranci Uroša Zormana bi morali na tekmi razpoloženih vratarjev in trdnih obramb zmagati za štiri gole, saj so v sredo v Celju izgubili z 31:34, a tokrat niso niti enkrat vodili za tri zadetke. Še najbližje preobratu so bili Slovenci v zadnjih minutah po zaslugi 12 obramb Klemna Ferlina, a kaj ko so imeli Srbi še bolj navdahnjenega Dejana Milosavljeva – 16 obramb!

Prvo ime povratne tekme v Kragujevcu je bil srbski vratar Dejan Milosavljev, ki je ubranil kar 16 od 35 slovenskih strelov, ki so šli v okvir vrat. Foto: www.alesfevzer.com
Prvo ime povratne tekme v Kragujevcu je bil srbski vratar Dejan Milosavljev, ki je ubranil kar 16 od 35 slovenskih strelov, ki so šli v okvir vrat. Foto: www.alesfevzer.com

Pet minut pred koncem neposrednega dvoboja za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2023 je Slovenija dvakrat povedla za dva gola, a nato v zadnjih štirih minutah ni bilo novega zadetka. Neučinkovit in premalo domiselen napad Slovencev sta pokopala zadnje upe, Srbi pa so lahko v polni dvorani Jezero začeli slaviti zasluženo uvrstitev na januarski turnir, ki ga bosta gostili Švedska in Poljska.

Pri Slovencih je šestkrat zadel Dean Bombač, štirikrat pa Blaž Janc, medtem ko so zmagovalci tokrat blesteli s popolno kolektivno predstavo, v kateri sta v napadu s po 4 goli še najbolj izstopala Nemanja Ilić in Bogdan Radivojević. A ključ do srbskega uspeha je bila granitna obramba in fenomenalni Milosavljev v vratih.

Zorman: Sodniška napaka nas je oddaljila od SP-ja

IZJAVE PO NEUSPEHU:

Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"Mojim fantom nimam česa očitati. Na igrišču so dali svoj zadnji atom moči, borili so se kot levi v obrambi, v napadu pa znova zapravili nekaj lepih strelov in naredili preveč tehničnih napak. Imeli smo priložnost za napredovanje, na koncu je odločila ena sodniška odločitev, ki v rokometu lahko vse spremeni."

Matej Gaber, krožni napadalec:
"Počutim se grozno. Dali smo vse od sebe, borili se kot levi, na koncu pa ostali praznih rok. Zapravili smo preveč čistih strelov, srbski vratar Milosavljev je bil pri tem neverjeten, prav tako naš Ferlin. Če bi zadeli 30-odstotkov 'zicerjev', potem bi verjetno zmagali."

Jure Dolenec, kapetan reprezentance:
"Ta tekma se je igrala 120 minut. Drugih 60 minut je bilo zagotovo boljših. Odlična obramba, odličen vratar vratar, na žalost malo več težav v napadu. Predvsem v realizaciji in tudi sami igri. Na koncu ni bilo dovolj. Imeli smo svoje priložnosti, a vse skupaj bi šlo zelo na tesno. Gre za dve reprezentanci, ki igrata na zelo podobnem nivoju. Menim, da smo lahko vsi boljši, a zato moramo biti vsi posamezniki boljši. Kar nekaj igralcev, med njimi sem sam prvi, pa ni imelo svojih pravih tekem, kar je bil na koncu eden odločilnih dejavnikov."

Zadnje upanje – posebno povabilo na SP

Po neuspehu Slovenije na povratni tekmi v Kragujevcu, preostane Rokometni zvezi Slovenije še upanje na nastop na SP-ju na Švedskem in Poljskem. V skladu z neobičajno rokometno tradicijo namreč svetovna rokometna zveza (IHF) deli posebna povabila. Za januarski turnir 32 reprezentanc sta na voljo dva wild carda, a za ves svet.


Film 1. polčasa: 10:8 za Srbijo

V vratih Slovenije je začel Klemen Ferlin, ki je ubranil prve tri strele Srbije. Prvi napad so Slovenci zapravili, a tudi Srbi, nato pa je Blaž Janc zadel za 1:0, v prvih petih minutah pa je zadel le še Dean Bombač. Nato je šele z razdalje zadel prvi strelec tekme v Zlatorogu Petar Đorđić. Srbi so se otresli uvodnega krča in v 11. minuti so s 7-m, ki jo je izkoristil Nemanja Ilić prvič povedli s 5:4.

Razbranil se je srbski vratar Dejan Milosavljev, ki je tudi nanizal tri obrambe, izid pa je obtičal pri 6:4 za Srbijo. Do 19. minute so gostje uspeli izenačiti, a nato so Srbi v pol minute dvakrat zadeli in znova pobegnili na skupno +5. Do konca polčasa so gostitelji na krilih obramb Miloslavljeva ter golov Ilića in Đorđića ohranjali dva gola prednosti. V prve pol ure povratne tekme je Milosavljev zbral kar 8 obramb, Ferlin pa 6.

Slovenija je v Kragujevcu bolje odigrala prvi polčas kot v Celju, a le za spoznanje, saj je še naprej močno škripalo v v napadu. Drugi polčas bi morali Slovenci dobiti kar za šest golov ... Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je v Kragujevcu bolje odigrala prvi polčas kot v Celju, a le za spoznanje, saj je še naprej močno škripalo v v napadu. Drugi polčas bi morali Slovenci dobiti kar za šest golov ... Foto: www.alesfevzer.com

Film 2. polčasa: 13:12 za Srbijo

Po petih minutah nadaljevanja je Slovenija prišla do napada za izenačenje, a strel Cingesarja z levega krila je ubranil Milosavljev, a z dobro obrambo je prišla druga priložnost in izenačenje Mateja Gabra na 11:11. Slovenski krožni napadalec je zatem izsilil še 7-m, ki jo je v tretje vodstvo Slovenije na tekmi pretvoril Dean Bombač. Sledilo je obdobje izenačenj: 13:13, 14:14 ... vse do 17:17. Nato je v 53. minuti zadel Matic Suholežnik, na drugi strani pa je z obrambo zablestel Ferlin, kar je z golom za 19:17 nadgradil Blaž Janc.

Še enkrat je imela Slovenija prednost dveh golov, a sledile so slovenske napake v napadu in Radivojević ter Marsenić sta izenačila ter razblinila zadnje upe čete Uroša Zormana na uvrstitev na svetovno prvenstvo 2023. V zadnjih minutah so Srbi poskrbeli, da so še drugič premagali Slovence in s skupnim izidom 57:51 potrdili nastop na januarskem SP-ju.

Prva srbska zaušnica v Celju

Že v sredo je Slovenija v Celju razočarala, odpovedala je predvsem v obrambi. Žvižgi v Zlatorogu so povedali vse. A po drugi strani so Srbi vodili tudi že s sedmimi goli, v zadnje četrt ure igre pa so Slovenci prišli na tri gole zaostanka oz. do poraza z 31:34.


ROKOMET – KVALIFIKACIJE ZA SP

Play off za za SP 2023

Povratna tekma:
SRBIJA – Slovenija 23:20 (10:8) (prva tekma: 34:31)

Srbija: Cupara, Milosavljev 1, Borzas, Sretenović, Đukić, Abutović, Radivojević 4, N. Ilić 4 (2), Pechmalbec, V. Ilić 1, Kukić 1, Nikolić 3, Đekić 2, Marsenić 3, Orbović, Đorđić 3.

Slovenija: Baznik, Ferlin 1, Henigman, Marguč, Janc 4, Dolenec, Cingesar 3, Cehte 1, Gaber 1, Zarabec, Žvižej 1, Bombač 6 (3), Mačkovšek 2, Vlah, Suholežnik 1.

7-m: Srbija 3 (2), Slovenija 4 (3).
Izključitve: Srbija 8, Slovenija 12 minut.
Rdeči karton: /
Kragujevac, dvorana Jezero, 3500 gledalcev

Zaključek povratne tekme Srbija - Slovenija
Sorodna novica Slovenci odločni, da popravijo slab vtis iz Zlatoroga

Selektor Uroš Zorman je bil za povratno tekmo v šestnajsterici naredil eno spremembo: namesto Tilna Kodrina je v postavi Domen Makuc.

Krila: Darko Cingesar, Blaž Janc, Gašper Marguč;

Zunanji igralci: Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Dean Bombač, Domen Makuc, Aleks Vlah, Miha Zarabec, Nejc Cehte, Jure Dolenec;

Krožni napadalci: Matej Gaber, Matic Suholežnik, Miha Žvižej;

Vratarja: Jože Baznik, Klemen Ferlin.


Preostali pari kvalifikacij:

BELGIJA – Rusija (brez boja)
MADŽARSKA – Izrael 31:22 (33:32)
HRVAŠKA – Finska 36:22 (34:21)
ISLANDIJA – Avstrija 34:26 (34:30)
Ferski otoki – NEMČIJA 27:33 (26:34)

Nizozemska – PORTUGALSKA 28:35 (33:30)
ČRNA GORA – Grčija 33:25 (23:25)
SEVERNA MAKEDONIJA – Češka 27:25 (24:24)

V oklepaju so izidi prvih tekem.