Vid Kavtičnik dobro pozna Nemce, kar bo Slovenija poskušala unovčiti. Foto: EPA
Vid Kavtičnik dobro pozna Nemce, kar bo Slovenija poskušala unovčiti. Foto: EPA

Nemci so dobra ekipa, a to ni reprezentanca, ki je osvojila evropsko prvenstvo v Sloveniji ali svetovno na domačem igrišču.

Gorazd Škof in Vid Kavtičnik
Bo po tekmah z Izraelom in Nemčijo v reprezentančnem taboru znova veselo? Foto: EPA
Slovenija
Slovenija bo imela zaradi odsotnosti dvometraša Pascala Hensa (veliko) skrb manj. Foto: EPA
Slovenci začenjajo kvalifikacije v Izraelu

Eden ključnih mož slovenske reprezentance bo znova Vid Kavtičnik. 24-letni član nemškega Kiela se zaveda, da bo troboj Nemčija, Slovenija in Belorusija odločil o dveh potnikih na evropsko prvenstvo. Prvi test čaka Slovenijo že v sredo v Tel Avivu proti Izraelu, štiri dni pozneje pa v celjsko dvorano Zlatorog prihajajo še Nemci - pomlajeni in brez nekaterih poškodovanih udarnih mož (Pascal Hens, Holger Glandorf).


Ste si igralci po bolečem porazu proti Slovakom povedali, kar vam je ležalo "na duši", tako da boste lahko prihajajoče kvalifikacije začeli s "čistega", to je brez morebitnih zamer, napetosti ali neporavnanih računov?
Nobenih zamer ni bilo. Nobeden si ni imel nič povedati. Borili smo se, a očitno je bilo, da smo bili nosilci igre po dolgi sezoni izmučeni, kar so sveži in motivirani Slovaki izkoristili in se uvrstili na svetovno prvenstvo. Po padcu se je treba pobrati, vrniti na prava pota, kar bomo skušali storiti v prihajajočih kvalifikacijah.

Pot v Avstrijo si bo treba izboriti z osvojitvijo enega izmed prvih dveh mest v skupini z Nemčijo, Belorusijo, Bolgarijo in Izraelom. Na papirju je Slovenija skupaj z Nemčijo favorit, kajne?
Definitivno, čeprav imajo tudi Nemci probleme. Pascal Hens je poškodovan, medtem ko Heiner Brand ni vpoklical nekaterih doslej standardnih igralcev, kot so Henning Fritz, Christian Schwarzer, Christian Zeitz in Florian Kehrmann (proti Sloveniji bosta manjkala tudi Holger Glandorf in Torsten Jansen, op. a.). Tako oni kot mi bomo pa bomo imeli težave z Belorusi, ki so željni dokazovanja.

Kot ste že omenili, je Nemčija je po neuspehu na olimpijskih igrah prevetrila in pomladila reprezentanco. Ali je mogoče oceniti njeno moč in ali bi izpostavili kakšno ime v tej novi ekipi?
Ne. Nemci so dobra ekipa, a to ni reprezentanca, ki je osvojila evropsko prvenstvo v Sloveniji ali svetovno na domačem igrišču. To ni to. Zagotovo jih bo težko premagati, ve ndar nam s kolektivno igro in kančkom sreče lahko uspe.

Je realno načrtovati 4 točke iz uvodnih dveh tekem?
Realno je, čeprav tudi Izraelci – sploh doma – niso slaba ekipa. Slovenija ima težave s poškodbami, zato upam, da nam bodo ljudje pomagali in da bo v Celju peklensko vzdušje.

Kaj pričakujete od novega predsednika Rokometne zveze Slovenije Franja Bobinca? Imate zanj kakšno prošnjo ali željo?
Ne glede na to, kdo je predsednik, moramo dati igralci na vsaki tekmi vse od sebe. Upam, da se bo novi predsednik udeležil več reprezentančnih akcij kot njegov predhodnik, tako da se bomo večkrat videli in da bomo igralci skupaj z vodstvom dihali kot eno.

Sicer pa ste v Kielu dobili novega trenerja – Alfreda Gislasona. Kako ste se ujeli z njim?
Alfred ima drugačen način dela kot Noka (Zvonimir Serdarušić, op. a.). Z vsemi je prijatelj, veliko se "hecamo". Nisem še imel takšnega trenerja. Za zdaj je njegov pristop dober, mislim pa, da s to ekipo tudi v prihodnosti ne bo težav.

Sezono ste odlično odprli. Vodite v nemškem prvenstvu, dobro vam gre tudi v Ligi prvakov, kjer ste v zadnjem krogu prvič v zgodovini premagali Barcelono v gosteh (27:31), pri čemer ste bili sami s 6 goli drugi strelec ekipe. Kot kaže, vam osebno in Kielu za zdaj vse teče po načrtih.
Začetek sezone ni bil dober, saj smo z Dormagnom le remizirali. Precej smo se lovili, kar je po moje posledica utrujenosti nekaterih igralcev, ki so nastopili na olimpijskih igrah. Zdaj smo ujeli ritem. Upam, da bo čim manj poškodb.

Je cilj znova trojna krona?
O lovorikah je prezgodaj govoriti. Odigrati moramo po naših zmožnostih, potem pa bodo prišli tudi dobri rezultati.

Aleš Vozel

Nemci so dobra ekipa, a to ni reprezentanca, ki je osvojila evropsko prvenstvo v Sloveniji ali svetovno na domačem igrišču.

Slovenci začenjajo kvalifikacije v Izraelu