Rokometni sodnik bo odslej lahko potegnil tudi modri karton. Foto: EPA
Rokometni sodnik bo odslej lahko potegnil tudi modri karton. Foto: EPA

Ena temeljnih sprememb je, da sedmi igralec v polju, ki je doslej opravljal tudi vratarsko nalogo, ne bo smel več braniti v golu, saj tako kot preostali igralci nima pravice, da bi bil v svojem šestmetrskem prostoru. Sedmi igralec v polju bo nosil običajen dres in bo moral po novem opraviti zamenjavo z vratarjem.

Oskrba poškodovanih igralcev ob robu igrišča
Poškodovane igralce naj bi zdravniki po novem oskrbeli ob robu igrišča, da bodo prekinitve krajše. Oskrba na igrišču naj bi postala izjema v posebej upravičenih primerih, a igralec, ki ga bodo oskrbeli na igrišču, nato ne bo smel sodelovati v naslednjih treh napadih svoje ekipe, vsaj v tem času pa ga bo moral zamenjati igralec s sklopi. Kršitev pravila bo za sabo potegnila dveminutno izključitev.

Ob dvigu roke le še šest podaj
Spreminja se tudi tako imenovana pasivna igra oziroma dolgi napad. Ko bo sodnik po novem dvignil roko za dolgi napad, bo imela ekipa v napadu za dokončanje akcije le še šest podaj. Število podaj se ne bo povečalo s prekrškom nasprotne obrambe ali pa uspešno obrambo.

Modri karton hujša kazen od rdečega
Novost je tudi modri karton. Po modrem kartonu, ki je nekakšna nadgradnja rdečega, se bo obvezno sestala pristojna disciplinska komisija in razpravljala o razlogih za karton. Najmanjša predvidena kazen za prejeti karton je ena tekma prepovedi igranja.