Velenjčani so že v prvih šestih minutah povedli s 4:1. Foto: RTV SLO
Velenjčani so že v prvih šestih minutah povedli s 4:1. Foto: RTV SLO
Marko Oštir in Geoffroy Krantz
Ključ do zmage je bila izvrstna igra v obrambi. Foto: Reuters
Branko Tamše in Mladen Bojinović
Francoski bombander Mladen Bojinović je iz igre dosegel le en zadetek. Foto: Reuters
Celje Pivovarna Laško

Zmaga s 26:22 ponuja lepo priložnost, da Velenjčani senzacionalno izločijo francoskega prvaka. Ključ do zmage je bil v obrambi, kjer so gostitelji s fanatično borbo ustavili gostujoče napade.

Gostitelji so po zaslugi odličnega vratarja Dušana Podpečana po nekaj hitrih protinapadih že v šesti minuti vodili s 4:1. Francozi so se jim najbolj približali v 15. minuti, ko so znižali na 6:5.

Fantastična obramba
V naslednjih desetih minutah je velenjska obramba povsem odrezala nasprotnike, ki so dosegli le en zadetek. V 25. minuti je bil tako na semaforju izid 11:6, kar je bila najvišja razlika v prvem polčasu. Izid polčasa (14:10) je dve sekundi pred sireno postavil Momir Ilić, ki je bil s petimi zadetki v prvih 30 minutah daleč najbolj razpoložen strelec v domači vrsti.

V drugem polčasu so slovenski podprvaki v napadu kot po tekočem traku zapravljali žoge. Montpellier je v 46. minuti izenačil na 19. Sledila je odločilna serija 4:0, ko so gostitelji dosegli kar dva zadetka z igralcem manj. Povratna tekma bo prihodnjo nedeljo v Franciji.

Izjave po tekmi
Lars Walther, trener Gorenja: "Danes senam je izteklo po pričakovanjih. Igrali smo tako, kot smo se dogovorili, trdo v obrambi in disciplinirano v napadu. Mislim, da so možnosti na povratni tekmi odprte."

Momir Ilić, igralec Gorenja: Nedvomno smo odigrali najboljšo letošnjo tekmo. Škoda je le, da smo zgrešili nekaj 100-odstotnih priložnosti. Imamo možnosti za napredovanje. Seveda, če bomo še enkrat odigrali tako, kot smo danes."

Patrice Canayer, trener Montpellierja:"Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. V osmini finala ni lahkih nasprotnikov. Ni me danes toliko presenetilo Velenje, kot me je presenetila naša slaba igra."

Težave z letalom
Drugi slovenski predstavnik Celje Pivovarna Laško bo prvo tekmo proti Koldingu igral v nedeljo v gosteh.

Pot rokometašev Celja na Dansko se sicer ni začela najbolj obetavno, saj so se morali zaradi tehnične težave letala vrniti na Brnik. Na letalu je počila ena od treh plasti šipe v pilotski kabini. Okvara ni bila nevarna za posadko in potnike, vendar tako letalo po predpisih ne sme znova vzleteti. Celjani so zato na Dansko odleteli z drugim letalom.

OSMINA FINALA, prve tekme
GORENJE VELENJE - MONTPELLIER 26:22 (14:10)

Ilić        12 (1)   Anquetil    6    
Zrnić        5       Guigou      5    
Oštir        3       Bojinović   3 (2)
Sirk         3       Kabengele   3    
J. Dobelšek  2       Juricek     2    
Rezniček     1       Krantz      2    
                     Hmam        1    
                                      
Sedemmetrovke: 1/2      2/2           
  Izključitve: 10 min   10 min        

Povratna tekma bo 11. 12. ob 17.00.

Nedelja ob 16.30:
KOLDING - CELJE PIVOVARNA LAŠKO
Povratna tekma bo 10. 12. ob 19.00.

FOTEX - AARHUS 30:21 (11:12)
ADEMAR LEON - PORTLAND SAN ANTONIO 31:26 (14:13)

Nedelja:
MAGDEBURG - BARCELONA
ZAGREB - FLENSBURG
PARIS - KIEL

Torek:
PICK SZEGED - CIUDAD REAL