Nina Jeriček je bila med najboljšimi v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
Nina Jeriček je bila med najboljšimi v slovenski reprezentanci. Foto: EPA

Po prvem polčasu, v katerem so povečini vodile gostje, je bilo 13:13. Slovenke so v četrtek izgubile na Švedskem z 20:27.
Iskale pravo obrambo
Pri Sloveniji so znova manjkale nekatere pomembne igralke (Maja Zrnec, Laura Gerič, Neža Mitruševska, Tamara Mavsar), a izbranke Toneta Tislja so kljub slabši igri z veliko napakami na koncu le prišle do prve zmage.
Večji del prvega polčasa so zaostajale za dva ali tri zadetke. Avstrijke so že v 8. minuti povedle s 6:3, saj domača obramba 5-1 ni dobro delovala. Tiselj se je zato odločil za 6-0, kar pa tudi ni bistveno spremenilo razmerja moči.

Po zaslugi Miše Marinček (11 obramb v prvem polčasu) se razlika vsaj ni višala. V zadnjih 10 minutah so se gostiteljice spet odločile za obrambno različico 5-1, ki jim je pomagala ujeti priključek. Ana Gros je v 24. minuti zadela za 11:12, Katja Čerenjak pa je minuto pozneje izenačila. Slovenke so imele takoj zatem nekaj napadov za prevzem vodstva, toda streli (tudi sicer prvega orožja Grosove) so bili premalo natančni.

Marinčkova končala pri 23 obrambah
V uvodu drugega dela so si Avstrijke prislužile dve dvominutni kazni, česar pa domačinke niso znale unovčiti. Resda so prešle v vodstvo s 15:13, a imele priložnosti za še višjo prednost. Te so ostale neizkoriščene, tako da je Krimova igralka Gorica Ačimović že v 37. minuti izid znova poravnala (16:16). V 40. minuti se je za nameček poškodovala Lina Krhlikar.
10 minut pred koncem so Tisljeve izbranke vseeno povedle s 25:22, nato ob igralki več še s 27:24, ko pa je Neli Irman v 55. minuti zadela za 28:24, je bilo bolj ali manj jasno, da bo zmaga ostala doma. V teh trenutkih je znova svoje delo dobro opravila Marinčkova in tekmo končala s kar 23 obrambami.
Izjava po tekmi

Tone Tiselj, selektor Slovenije: "Avstrijke me niso presenetile. Presenetile so me moje igralke, ki so igrale daleč slabše, kot znajo. To je bila res katastrofalna predstava z naše strani. Tako slabe tekme se ne spomnim. Dekleta znajo precej več, vendar njihove glave so razmišljale o zmagi, da morajo zmagati, in potem so igrale slabo. Če bi igrale tako proti Francozinjam ali Švedinjam, bi bila razlika 15, 20 golov. Katastrofalna igra, torej. Toda rešile so nas individualne izkušnje naših starejših igralk. Pristop do tekme je bil neprimeren."

Kvalifikacije za EP 2012, skupina 5
2. krog:

SLOVENIJA - AVSTRIJA 29:28 (13:13)

Slovenija: Gros 13 (6), Jeriček 4, Irman in Petrinja po 3, Čerenjak, Krhlikar in Šon po 2.

Avstrija:
Frey 8, Engel 6, Ačimović in Scheffknecht po 4, Goricanec in Kaiser po 2, Grausenburger in S. Stumvoll po 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 6/8; Avstrija 1/2
Izključitve: Slovenija 8, Avstrija 12 minut
500 gledalcev

ČEŠKA - ŠVEDSKA 21:30 (12:16)

Lestvica: Švedska 4, Češka in Slovenija po 2, Avstrija brez točk.

Na evropsko prvenstvo, ki bo med 2. in 16. decembrom 2012 na Nizozemskem, se uvrstita prvi dve reprezentanci.