Foto:
Foto:
Islandec Olafur Stefansson
Se bodo Hrvati zlate medalje veselili tudi v Tuniziji?
Jackson Richardson je najizkušenejši mož galskih petelinov.

Selektor Slavko Ivezič bo na prvenstvo peljal pomlajeno reprezentanco, katere ogrodje sestavljajo igralci Celja Pivovarne Laško, ki so aktualni evropski klubski prvaki. Največ bremena bo tako na Urošu Zormanu, Sergeju Rutenki, Matjažu Brumnu, Vidu Kavtičniku, Juretu Natku, Zoranu Jovičiču, Gorazdu Škofu in Benu Lapajnetu.

Slovenija bo igrala v skupini B skupaj Rusijo, Islandijo, Češko, Alžirijo in Kuvajtom. Osnovni cilj moštva je uvrstitev v drugi del tekmovanja, za kar bo potrebno osvojiti vsaj tretje mesto v skupini.

Nasprotnike Slovenci dobro poznajo. Z Rusi in Islandci so se pomerili na olimpijskih igrah v Atenah in obakrat izgubili, Čehe pa so ugnali na evropskem prvenstvu v Celju. Rusi so po olimpijskih igrah pomladili moštvo, ki mu sedaj poveljuje »Celjan« Edvard Kokšarov, medtem ko je najbolj zveneče ime pri Islandcih še vedno Olafur Stefansson. Severnjaki bodo na prvenstu nastopili z ekipo, ki je pred tremi leti na evropskem kadetskem prvenstvu osvojila zlato.

Alžirija in Kuvajt, ki ga vodi slovenski strokovnjak Niko Markovič, naj bi bila nekoliko slabša od ostale četverice, čeprav ju ne gre podcenjevati.

Slovenija je odigrala pet pripravljalnih tekem in štirikrat zmagala. Po dvakrat je doma ugnala Tunizijo in Nemčijo, izgubila pa je le proti Hrvaški. Nedvomno so Ivezičevi varovanci sposobni izboljšati 11. mesto z zadnjega prvenstva na Portugalskem. Na prejšnjih dveh (1995, 2001) je Slovenija končala na 17. in 18. mestu.

Več o pričakovanjih Slovencev

Največji favoriti Hrvati, Francozi in Danci
Krog favoritov je kot vedno širok, izpostaviti pa velja branilce naslova in olimpijske prvake Hrvate, Francoze in Dance. Omenjeni že nekaj let igrajo z dokaj standardno postavo, medtem ko so ostale "velike" reprezentance Švedska, Nemčija, Rusija, Španija pomladile moštva, zato je njihov domet morda manjši kot bi bil s prekaljenimi
asi.

Motor hrvaške reprezentance je odlični organizator igre Ivano Balić, nosilci igre pa so še Petar Metličić, Blaženko Lacković, Mirza Džomba, Igor Vori, Davor Dominiković, Vlado Šola, Nikša Kaleb in Goran Šprem.

Dvakratni svetovni prvaki Francozi so na prvenstvo prišli s starimi asi na čelu z Jacksonom Richardsonom. V moštvu Clauda Oneste so še Cedric Burdet, Bertrand Gille, Jerome Fernandez, Gueric Kervadec, Thierry Omeyer, Joel Abati, Daniel Narcisse in obetavni Nikola Karabatić. Onesta tokrat ni poklical stebra obrambe Didierja Dinarta, vratarja Bruna Martinija in hitrega Gregoryja Anquetila.

Tudi Danska ima sijajno moštvo, katerega pa pestijo poškodbe. Težave z njimi imajo Lars Krogh Jeppesen, Lars Christiansen, Joachim Boldsen, Christian Hjermind in Michael Bruun. Če kateri od njih ne bo mogel igrati, so njihove možnosti za kolajno precej manjše. Kandidati za medalje so tudi Španci, a običajno na velikih tekmovanjih ne gredo do konca. Doslej na svetovnih prvenstvih še niso osvojili kolajne.

Prvenstvo bo potekalo od 23. januarja do 6. februarja v petih tunizijskih mestih Tunisu, Radesu, Nabeulu, Sousseju in Sfaxu. Slovenija bo tekme predtekmovanja odigrala v Tunisu.

Spored prvenstva po dnevih