Eno od številnih gradbišč v Dohi. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Eno od številnih gradbišč v Dohi. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Doha
Pogled skozi vetrobransko steklo avtobusa. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Prvi vtis, ki ga dobi obiskovalec Dohe, bi lahko strnili v naslednje: prijazni ljudje, gradbišča in dokaj gost promet na ulicah milijonske prestolnice Katarja. Katarci, bodisi domačini bodisi tujci, ki delajo v tem emiratu, so gostoljubni, za evropski okus morda že malo preveč, a to je subjektivna ocena.

V Dohi se gradi na polno
Drugo, ne pretiravamo veliko, če rečemo, da se v Dohi gradi dan in noč. Različne gradbene stroje, žerjave in delavce je mogoče videti tako v središču mesta kot tudi na poti v puščavo, kjer približno 20 km severno od prestolnice nastaja novo mesto Lusail, kjer je že "iz nič" zrastla osrednja večnamenska dvorana prvenstva.

Potovanja so lahko "naporna"
In tretjič, gost promet. Novinarji med hotelom in tremi prizorišči - Al Sad, Duhail in Lusail - potujemo z avtobusi. In če delovne obveznosti zahtevajo, da v enem dnevu obiščeš dve ali celo vse tri lokacije, potem lahko na avtobusu preživiš tudi več ur. No, vsi upamo, da bo takih dni čim manj. Seveda je zgodba drugačna ob petkih, ki so "nedelje" v muslimanskem svetu. Takrat vožnja po tripasovnicah poteka precej bolj gladko. No, lahko se sicer zgodi, da se voznik iz Kenije izgubi, a tudi to je treba vzeti z dobro voljo.

Nekaj "avtobusnih" utrinkov s četrtkove večurne vožnje po Dohi in Lusailu si oglejte v spodnji galeriji.

Iz Dohe,

Aleš Vozel, @vozela1