Franjo Bobinac o stroških projekta
Franjo Bobinac o stroških projekta "Slovensko središče", ki ga je med 16. in 19. januarjem gostil hotel Ritz-Carlton v Dohi: "Ne bi o podrobnostih. Večino denarja so prispevali pokrovitelji, podjetja, ki tu sodelujejo. Smo pa veseli, da se je v nekem manjšem znesku pridružilo ministrstvo za gospodarstvo. Veliko delo je opravila tudi veleposlanica Miškova, ki pokriva to področje." Foto: www.alesfevzer.com

Blagovna menjava med Slovenijo in Katarjem je leta 2013 znašala 6,5 milijona evrov, v prvih osmih mesecih leta 2014 pa se je blagovna menjava v primerjavi z istim obdobjem leto pred tem povečala za petkrat.

Rokometna zveza Slovenije je namreč v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Ministrstvom za zunanje zadeve, vladnim uradom za komuniciranje in agencijo Spirit organizirala projekt "Slovensko središče", katerega glavni namen je bil ob robu velikega športnega dogodka povezati poslovneže z obeh držav, to je Slovenije in Katarja. Bobinac, ki je tudi predsednik uprave velenjskega Gorenja, ugotavlja, da je bil namen dosežen.

Bobinac: Srečali smo se s pravimi ljudmi
"Mislim, da je projekt zelo uspel, čeprav je na takšnih srečanjih težko govoriti o višini konkretnih poslov. Uspel je zato, ker smo s katarske strani dobili prave ljudi. Dobili smo take poslovneže, ki so zelo pomembni, ki so bogati. V Katarju gre za monarhijo, kjer nekaj družin obvladuje ne samo celotno politiko, ampak tudi ves posel. So zelo bogati. S tega vidika je konferenca uspela. Veseli smo, ker se je z naše strani pravočasno odzval predsednik države Borut Pahor in postal častni pokrovitelj tega dogodka. On se je srečal tudi z novim emirjem Tamimom bin Hamadom Al Tanijem. Uspelo smo na katarski strani najti prave stike in hkrati povabiti veliko slovenskih podjetij, ki so videli priložnost v tem, da pridejo sem in da združijo športni dogodek za tkanje novih poslovnih stikov," je dejal Bobinac.

Priložnost za Gorenje v projektnih poslih
Kako pomemben je Katar oziroma države Perzijskega zaliva za Gorenje? "Ta skupina država, GCC, kot jo imenujejo, predstavlja za skupino Gorenje nekaj manj kot 15 milijonov prihodkov, kar se morda ne zdi veliko, pa vendar ni nepomembno. Lahko še rastemo. Treba je povedati, da Gorenje prodaja v Savdski Arabiji, Združenih arabskih emiratih, Libanonu, v Iranu in Iraku, zadnje časa pa tudi nekaj v Katarju. Mi si največ obetamo na račun tako imenovanih projektnih poslov. Nove zgradbe, ki se gradijo, so običajno opremljene z gospodinjskimi aparati in tu lahko nastopi Gorenje s svojimi vrhunskimi izdelki," pojasnjuje Bobinac.

Slovenija je lahko med osmimi
Bobinac je sicer po športni plati prepričan, da se Slovenija lahko prebije med osem reprezentanc na svetu: "Gremo po vrsti od tekme do tekme. Vesel sem zmage nad Belorusijo. Trdno verjamem, da lahko pridemo med prvih sedem, osem na svetu. Če se bo pa nekako vse zložilo, pa lahko pridemo v polfinale in v bitko za medalje. Tisti minimalni cilj, ki ga ekipa zasleduje, pa je bitka za Rio de Janeiro 2016."

RZS je finančno stabilna
Za konec je Bobinac zatrdil, da je Rokometna zveza Slovenije s finančnega vidika stabilna: "Seveda je stabilna, saj ni težav na tej ravni. Čeprav je treba reči, da če je pred leti dve tretjini svojega denarja dobila od države, je zdaj pri enakem proračunu kar dve tretjini sponzorskega denarja. Državni del se je zmanjšal, česar nismo veseli, je pa res, da smo veseli, da smo pridobili mnoge nove pokrovitelje, ki so našli v tem svoj interes." Pogovor z Bobincem je nastal pred včerajšnjo tekmo s Katarjem.

Iz Dohe

Aleš Vozel, @vozela1

Blagovna menjava med Slovenijo in Katarjem je leta 2013 znašala 6,5 milijona evrov, v prvih osmih mesecih leta 2014 pa se je blagovna menjava v primerjavi z istim obdobjem leto pred tem povečala za petkrat.