Jure Dolenec je moral evropsko prvenstvo na Poljskem zaradi poškodbe izpustiti, tokrat pa je pokazal, kaj pomeni za Slovenijo, saj je bil s šestimi goli prvi strelec reprezentance. Foto: EPA
Jure Dolenec je moral evropsko prvenstvo na Poljskem zaradi poškodbe izpustiti, tokrat pa je pokazal, kaj pomeni za Slovenijo, saj je bil s šestimi goli prvi strelec reprezentance. Foto: EPA
Slovenija
Veselje Slovencev v Malmö Areni. Slovenija je prvič na velikih tekmovanjih in drugič v zgodovini (2003) premagala Španijo. Foto: EPA
Gorazd Škof
38-letni vratar Gorazd Škof je s sijajnimi obrambami v ključnih trenutkih vlil samozavest svojim soigralcem. Brežičan je na koncu zbral 10 obramb. Foto: EPA
Matej Gaber
Ni prehoda za Špance. Slovenska obramba (na sliki Matej Gaber) je povsem ustavila Španijo, ki je v drugem polčasu dosegla le pet golov. Foto: EPA
Valero Rivera
Pri Špancih je bil najučinkovitejši Valero Rivera, ki je dosegel šest golov, od tega štiri s sedmih metrov. Foto: EPA
Rokometaši odločno zakorakali proti OI
Slovenci dovolili Špancem le pet golov v drugem delu
Zadnjih pet minut tekme med Slovenijo in Španijo

In to na kakšen način! Španija je namreč polčas dobila s 16:12, v 38. minuti pa povedla z 19:14 in kazalo je že, da je odpor Slovenije zlomljen, tako kot se je to dogajalo v preteklosti.

Slovenija v drugem polčasu dobila le pet golov
A Slovenci so pokazali izjemen karakter, stisnili v obrambi, se dvignili kot feniks iz pepela in izenačili na 20:20. V končnici so varovanci Veselina Vujovića z izjemno mirnostjo in zrelostjo tekmo mirno pripeljali do konca. Še posebej so se izkazali prvi strelec Jure Dolenec, Darko Cingesar in vratar Gorazd Škof, ki je ob koncu Špancem ubranil nekaj "zicerjev". Španija je v drugem polčasu dosegla vsega pet golov!

Točka proti Švedom pelje Slovenijo v Brazilijo
Slovenija v soboto ob 18.30 igra z domačinom Švedsko, ki v petek ni imela težav z Iranom (34:19). Točka bi Slovencem že prinesla olimpijsko vozovnico za Rio de Janeiro, kamor se uvrstita dve reprezentanci. Slovenska zmaga v nedeljo nad Iranom ne bi smela biti vprašljiva.

Španija povedla z 2:0
Slovenija je tekmo začela v obrambni postavi Gašper Marguč, Jure Dolenec, Vid Poteko, Matej Gaber, Darko Cingesar, Dean Bombač in Gorazd Škof, ki je že v prvem španskem napadu ubranil "zicer" Julenu Aguinagaldeju. Malo pozneje je Raul Entrerrios povedel Španijo v vodstvo. Slovenci so tekmo odprli nekoliko nervozno. Vratar Gonzalo Perez Vargas je tako ustavil poskus Gabra, bomba Boruta Mačkovška je končala v bloku. Na drugi strani je Valero Rivera s sedemmetrovke zadel za 2:0.

Bezjak potegnil slovenski voz
Prvi slovenski zadetek je po prodoru dosegel Marko Bezjak, ki je malo pozneje znižal tudi na 3:2. Razpoloženi Bezjak je nato od Bombača prevzel organizacijo slovenskega napada. Bezjak je izsilil špansko izključitev, ki jo je za izenačujoči gol izkoristil Dolenec. Ta je po lepo odigrani akciji podal Marguču, ki je v 9. minuti zadel za slovensko vodstvo s 4:3. Španci so zapravili še en napad, na drugi strani pa je Cingesar povišal na 5:3. Španski selektor Manolo Cadenas je vzel minuto odmora.

Vujovićev očitek: Premehki ste v obrambi
Po njej je Španija z golom Rivere izenačila na 6:6 v 13. minuti, a je malo pozneje iznajdljivi Cingesar s črte znova poskrbel za slovensko vodstvo. Slovenija se je v teh trenutkih solidno borila. Dolenec je ob igralcu manj (izključen Žiga Mlakar) zadel za 9:8, a so Španci hitro izenačili, nato pa v 21. minuti z golom Joana Canellasa povedli z 10:9. Vujović je namesto Škofa v vrata poslal Matevža Skoka, ki pa ni mogel preprečiti zadetka Alexa Dušebajeva z razdalje za 11:9, po katerem je Vujović vzel minuto odmora. V njej je črnogorski strokovnjak svojim varovancem očital, da so premehki v obrambi, saj ne dobijo nobenega dvoboja.

Slovenija ob polčasu na -4
Po minuti odmora je Dušebajev izsilil izključitev Blaža Blagotinška, sledila je sedemmetrovka, ki jo je izkoristil Rivera za 12:9. Na slovensko srečo je Sebastian Skube znižal na 12:10 in izsilil izključitev Gedeona Guardiole, a je na drugi strani spet zadel hitri Dušebajev, ki je slovenski obrambi povzročal precej težav. Sledila sta obramba sedemmetrovke Skoka in zadetek Marguča (13:11), a kaj ko je na drugi strani z devetih metrov neubranljivo sprožil Canellas (14:11). Prav Canellas je v zadnjih sekundah prvega polčasa s sumljivo dosojene sedemmetrovke, ki sta jo piskala češka sodnika, povišal na 16:12, kar je bila sploh najvišja prednost do takrat.

Španci ušli na 19:14
Slovenija je drugi polčas odprla z goloma Marguča in Gabra (16:14). A kaj ko je na drugi strani hitri Dušebajev zadel in izsilil najstrožjo kazen za 18:14, po novem zapravljenem slovenskem napadu, ki ga je v drugem delu vodil kapetan Uroš Zorman, pa je Viran Morros v protinapadu povišal na 19:14 v 38. minuti.

Slovenija vstala kot feniks iz pepela
Ko se je zdelo, da Slovenija usodno popušča, je odgovorila s štirimi zaporednimi goli (Marguč, Gaber dva in Cingesar) za 19:18 v 45. minuti. Cingesarju je po prodoru podal Zorman. Cadenas je vzel minuto odmora. Sledila sta izključitev Gabra (prekršek nad Aguinagaldejem) in protinapad Victorja Tomasa za 20:18. Dolenec je ob igralcu manj spet znižal zaostanek (20:19), Cingesar pa je v 49. minuti s svojim četrtim golom iz prav toliko poskusov izenačil na 20:20. Slovenci so grizli v obrambi, branil je tudi Škof, tako da je španski napad deloval dokaj nemočno.

Dva gola Bombača za 23:20
A to še ni bilo vse, po minuti odmora je Bombač Slovenijo popeljal v vodstvo z 21:20. Do konca je bilo še osem minut. Španci so zapravili še en napad, po katerem je Vid Kavtičnik v 54. minuti zabil za 22:20 v 54. minuti. Sledila je izključitev Blagotinška, ki pa ni zmedla Slovencev. Škof je namreč ubranil zicer, na drugi strani pa je Dolenec izsilil sedemmetrovko, po kateri je Bombač zabil za 23:20 v 55. minuti.

Dolenec in Škof poskrbela za mirno končnico
Češka sodnika sta nato pri 23:21 sumljivo izključila Poteka, a je Škof spet ustavil težak strel Canellasu. In ko je Dolenec v 59. minuti zabil za 24:21, je bila tekma odločena. Slovensko slavje v Malmöju se je začelo.

Hkrati potekata še dva turnirja
Ob turnirju v Malmöju potekata še dva turnirja. V Gdansku se merijo Poljska, Makedonija, Čile in Tunizija, v Herningu pa Danska, Hrvaška, Norveška in Bahrajn. Na igre v Riu de Janeiru so se že uvrstili gostiteljica Brazilija, Francija, Argentina, Katar, Nemčija in Egipt.

Bombač igralec meseca marca
Reprezentanta Deana Bombača je Evropska rokometna zveza izbrala za najboljšega rokometaša meseca marca. Bombač je blestel v dresu Pick Szegeda, za katerega je na dveh tekmah osmine finala Lige prvakov proti Kielu skupaj dosegel 11 golov. Kiel je izločil Pick Szeged. Za Bombačem je sicer sijajna sezona v Ligi prvakov, kjer je dosegel 101 zadetek. Več (107) jih je dosegel le Danec Mikkel Hansen.

ROKOMET (M)

OLIMPIJSKE IGRE

KVALIFIKACIJSKI TURNIR, Malmö

SLOVENIJA - ŠPANIJA 24:21 (12:16)

Slovenija: Skok, Blagotinšek, Marguč 5 (3), Kavtičnik 1, Dolenec 6, Škof, Cingesar 4, Skube 2, Poteko, Gaber 2, Zorman, Bezjak 2, Razgor, Bombač 2 (1), Mačkovšek, Mlakar.

Španija: Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 1, Entrerrios 2, Sarmiento, Aguinagalde 1, Ugalde, Canellas 4 (2), Morros 1, Garcia, Baena, Rivera 6 (4), Guardiola, Vargas, Dushebajev 4, Corrales.

Sedemmetrovke: 4/5; 6/7

Izključitve: 14 min; 8 min

IRAN - ŠVEDSKA
19:34 (9:16)
Olsson, Källman in Ekberg 6 za Švedsko.


Sobota ob 16.15:
ŠPANIJA - IRAN
Ob 18.30:
SLOVENIJA - ŠVEDSKA (prenos TVS 2/MMC)


Nedelja ob 16.30:
ŠVEDSKA - ŠPANIJA
Ob 18.45:
SLOVENIJA - IRAN (prenos TVS 2/MMC)

Na olimpijske igre v Rio de Janeiro se uvrstita prvi in drugi na turnirju.

Rokometaši odločno zakorakali proti OI
Slovenci dovolili Špancem le pet golov v drugem delu
Zadnjih pet minut tekme med Slovenijo in Španijo