Zdrav duh v zravem telesu je vodilo Lee Perovšek. Foto: Osebni arhiv Lee Perovšek
Zdrav duh v zravem telesu je vodilo Lee Perovšek. Foto: Osebni arhiv Lee Perovšek
Lea Perovšek
S soplesalcem Andrejem Mesojedcem imata že veliko uspehov. Foto: Osebni arhiv Lee Perovšek
Za svoje sošolce in sošolke pravi, da jih ne bi zamenjala za nič na svetu. Fotografija je z maturantskega plesa, Lea je prva z desne. Foto: Osebni arhiv Lee Perovšek
Lea Perovšek
Ko je izbirala med plavanjem in plesom, se je odločila za ples. Foto: Lenart Zore
Nastop Lee Perovšek leta 2007 v oddaji Spet doma

Lea je prvič zaplesala že kot štiriletna deklica, danes pa se s plesom zelo resno ukvarja, saj trenira tudi do pet ur dnevno. Kakšni so njeni uspehi, kako treninge usklajuje s šolskimi obveznostmi, kako skrbi za svojo lepoto in katera slovenska športnica se ji zdi lepa - to so bile glavne teme MMC-jevega pogovora z 18-letno športnico, ki je v MMC-jevem glasovanju dobilo 13 odstotkov vseh glasov, teh pa je bilo več kot tisoč. Prireditev Mis športa bo danes zvečer v festivalni dvorani.


Kateri ples treniraš in kateri so tvoji največji uspehi?
Sem državna reprezentantka v standardnih in latinskoameriških plesih in članica plesnega kluba Fredi iz Ljubljane. Imam več naslovov državne prvakinje v standardnih plesih, latinskoameriških plesih in kombinaciji obeh, sem tudi aktualna državna prvakinja v kombinaciji desetih plesov. Bila sem osma na mladinskem svetovnem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov na Irskem.

Kako pestro je bilo, s športnega gledišča, tvoje otroštvo?
Že v vrtcu so menili, da imam posluh za glasbo in ritem, zato me je mami vpisala v plesno šolo. Kot štiriletna deklica sem pričela plesati družabne plese, kjer smo oponašali račke, lokomotivo, robotke ... Pozneje, pri šestih letih, sem se preizkusila v hip-hopu. Ob plesu sem še plavala in bila v cicibanski selekciji PK Olimpija. Hodila tudi v glasbeno šolo in jo tudi končala. Igrala sem klavir. Tako v plavanju kot v plesu so se treningi stopnjevali do te mere, da sem morala izbirati - plavanje ali ples, ker čas ni več dopuščal, da bi intezivno trenirala obe zvrsti športa. Izbrala sem ples, in to standardne in latinskoameriške plese. To zvrst plesa plešem že enajsto leto s soplesalcem Andrejem Mesojedcem.

Vrstni red MMC-jevega glasovanja za mis športa 2010 (prvih 6):
Lea Perovšek 13 %
Sanja Rakič 11 %
Ana Vodišek 10 %
Zala Windschnurer 9 %
Lana Čeh 8 %
Manuela Krantič 7 %

Koliko ur dnevno treniraš? Kako treninge usklajuješ s šolskimi obveznostmi?

Treniram vsak dan od štiri do pet ur. Ob koncu tedna imava s soplesalcem tekmovanja doma in v tujini - Italija, Nemčija, Anglija, Rusija ... Sem letošnja maturantka Gimnazije Jožeta Plečnika v Ljubljana. Šola je pri meni na prvem mestu. Za uskladitev šole in treningov je potrebna velika samodisciplina. Naredim si dnevni urnik za en teden, katerega se poskušam čim bolj držati. Ker mi šola in treningi vzamejo veliko časa, mi za zabavo s prijatelji ne ostane dosti, vendar se potrudim in grem tudi z njimi v kino ali na kakšno zabavo.

Kaj ti je ostalo v spominu pri vajah za nocojšnji nastop v Festivalni dvorani?
Vse predpriprave, ki smo jih imeli, so bile zabavne in zanimive. Najbolj pa mi bo ostalo v spominu timsko delo in prijetno druženje s sotekmovalkami, ki so super ekipa.

Si zadovoljna s svojim videzom. Si bila med odraščanjem kdaj nezadovoljna s seboj?
S svojim videzom sem zadovoljna, tudi med odraščanjem nisem imela velikih problemov s svojim videzom. So pa tudi bili kdaj dnevi, ko si nisem bila všeč.

Kako skrbiš za svojo lepoto? Uporabljaš kake posebne kreme?
Poskušam se čim bolj zdravo in kakovostno prehranjevati, veliko gibati in veliko spati. Rimski rek, ki pravi "zdrav duh je mogoč samo v zdravem telesu", mi je všeč in se ga poskušam držati. To počnem, odkar se ukvarjam s športom in od vsega začetka nisem nikoli imela težav s svojo kožo, zato tudi nisem potrebovala obiska pri dermatologu. Mogoče se kdaj pojavi kakšen mozoljček, ki pa ga hitro odstranim s kremo.

Katera znana slovenska športnica se tebi zdi najlepša?
Težko rečem, vsaka je nekaj posebnega. Sta mi pa Tina Maze in Sara Isakovič simpatični, prijetni. Seveda pa so najlepše punce na plesnih odrih (smeh).

Ko ravno omenjaš Tino Maze - kaj si si najbolj zapomnila z letošnjih olimpijskih iger?

Letošnje olimpijske igre mi bodo ostale v spominu kot ene izmed iger, ki so tekmovalce prisilile, da so morali pokazati vse svoje sposobnosti. To je najbolj dokazala Petra Majdič, poleg nje pa se mi je vtisnila v spomin tudi Tina Maze z dvema medaljama. Zelo me je presenetilo, da smo Slovenci tudi v drugih zimskih športih, kot je smučarski kros, zelo dobri.

Ker si postala mis naše spletne strani, nas še zanima, katere strani najraje obiskuješ na spletu?
Če imam le čas, ga namenim pregledu pošte, plesnih strani in facebooka.

Nastop Lee Perovšek leta 2007 v oddaji Spet doma