Lewis Hamilton je število naslovov prvaka popravil na sedem. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je število naslovov prvaka popravil na sedem. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaši vprašanji o formuli ena. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica V zanki istega vprašanja: Bodo ti rekordi večni?

1642. Lestvica svetovnih prvakov v formuli ena je dobro znana. Kakšna pa je lestvica, če upoštevamo zgolj tiste sezone, v kateri je prvak osvojil vsaj polovico zmag? Zanimajo me torej le najdominantnejše sezone.
Sergej K.

Letošnja sezona je 70. v kraljici motošporta in 27., ki izpolnjuje merilo našega bralca. Ducat voznikom je uspela tovrstna prevlada, ni presenečenje, da sta pri vrhu tudi te lestvice Michael Schumacher in Lewis Hamilton.

VoznikSezone z vsaj polovico zmagami
Michael Schumacher6
Lewis Hamilton5
Juan Manuel Fangio3
Alberto Ascari2
Jackie Stewart2
Jim Clark2
Sebastian Vettel2
Ayrton Senna1
Damon Hill1
Jack Brabham1
Miha Häkkinen1
Nigel Mansell1

Opomba: Hamilton ima upoštevano tudi letošnjo sezono, saj bo ne glede na vse razplete dobil vsaj polovico vseh dirk. Letos je že slavil desetkrat, do konca sezone pa so na sporedu še tri dirke (skupaj 17).

1643. Kdo ima najvišji delež zmag v eni sezoni? Lahko Hamilton podre tudi ta rekord?
Sergej K.

Najvišji delež zmag ima Alberto Ascari, ki je v sezoni 1952 dobil šest od osmih dirk, kar znaša natanko 75 odstotkov vseh dirk.

Lewis Hamilton je po VN Turčije dosegel 10 zmag na 14 dirkah, kar pomeni 71,4 odstotka. Če bi dobil vse tri dirke do konca sezone, bi svoj odstotek dvignil na (rekordnih) 76,5.

Mimogrede, če bi mu to uspelo, bi izenačil tudi rekord najvišjega števila zmag v eni sezoni. Ta je v lasti Nemcev Michaela Schumacherja (leto 2004) in Sebastiana Vettla (2013), ki sta zbrala po 13 zmag.