Boštjan Cesar lahko v nedeljo izenači rekord Zlatka Zahoviča. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Boštjan Cesar lahko v nedeljo izenači rekord Zlatka Zahoviča. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
povprečno število golov
Slovenka nogometna reprezentanca je v letih 2000 in 2010 dosegla najvišje povprečje golov, najnižje pa je trenutno ravno letošnje. Za ogled v višji ločljivosti kliknite na sliko. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Švica sodi med najpogostejše slovenske nasprotnike. Tokratna tekma, ki se bo začela ob 20.45 (prenos na TV Slovenija 2, MMC-ju in Valu 202), bo že osma uradna tekma proti Švici. Slovenija je osem tekem odigrala le še proti Estoniji, Cipru, Hrvaški in Romuniji. Švica ima sicer izrazito boljše razmerje (5 zmag, 1 remi, 1 poraz, razlika v zadetkih 14:5).

Na štirih tekmah niti enega zadetka
Varovanci Srečka Katanca so letos sicer izgubili vse štiri tekme, s čimer so izenačili svoj rekord najdaljšega niza samih porazov. Morda še bolj bode v oči statistika doseženih zadetkov. Slovenija namreč na teh štirih tekmah ni dosegla niti enega gola. V svoji zgodovini se ji je tak strelski post dogodil le enkrat - med letoma 2004 in 2005 (Norveška 0:3, Slovaška 0:0, Češka 0:3, Nemčija 0:1).

Letos še vedno brez zadetka
Statistika, ki sicer najbolj bode v oči, je število zadetkov v letu 2014. Slovenski nogometaši letos namreč v nasprotne mreže niso spravili niti ene same žoge. Do zdaj so v enem letu najmanj golov dosegli v svojem prvem letu 1992, ko so na dveh tekmah dosegli dva gola. Dvakrat pa so v enem letu dosegli po 20 golov. To je bilo v letih 2000 in 2010, ko so imeli na voljo 11 tekem.

Cesar lovi rekord Zahoviča
Blizu rekorda pa je kapetan Boštjan Cesar, ki ima v svoji statistiki 78 nastopov. Če bo odigral obe tekmi v tem delu kvalifikacij (drevi proti Švici in v nedeljo proti Litvi), bo izenačil rekord Zlatka Zahoviča, ki je odigral 80 tekem.