Foto: EPA
Foto: EPA

Sedmi paket prinaša še vprašanja iz nogometa, med drugim boste našli primerjavo uspešnosti vseh selektorjev slovenske nogometne reprezentance, najdete pa lahko tudi posnetke največjega števila podaj pred zadetkom.

Še vedno ste tudi sami vabljeni k sodelovanju s postavljanjem vprašanj iz sveta športa in športne statistike.

27. Odkar so v Evropi uvedli trojko izza črte 6,75, ali je odstotek trojk v Evroligi padel ali narastel?
Uporabnik Twitterja Tim S. (@Tim_RF16)

Evroliga v današnji podobi in vodstvom obstaja od sezone 2000/2001, takrat je bila črta za tri točke od obroča oddaljena na razdalji 6,25 metra. Nova Fibina pravila, ki so črto oddaljila za pol metra, so v veljavo stopila s sezono 2010/2011. V prvih 10 letih so košarkarji v povprečju zadeli 35,78 odstotka vseh poskusov, v zadnjih dveh sezonah pa 33,89 odstotka, torej lahko sklepamo, da je povečanje razdalje vplivalo na padec natančnosti. Po sezonah odstotek zadetih poskusov za tri točke (modra barva - trojka 6,25, rdeča barva - trojka 6,75).

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Nižji odstotek zadetih trojk v uvodni sezoni si lahko razlagamo z razdeljeno konkurenco, saj sta takrat obstajali dve elitni evropski tekmovanji (Evroliga in Suproliga), kar je posledično vplivalo na nastop (v povprečju) manj kakovostnih košarkarjev, kot v obdobju "enotne najmočnejše evropske lige"). Od ustanovitve tekmovanja je opazen tudi trend večanja števila metov na tekmo. Na začetku je vsaka ekipa v povprečju poizkušala po 18-krat na tekmo, na koncu "ere 6,25" pa je število poskusov v povprečju zraslo skoraj na 21. V obdobju nove trojke pa je povprečno število metov padlo na dobrih 19 poskusov na tekmo.

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Za konec pa poglejmo še najboljše strelce v posameznih sezonah.

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

28. Zanima me statistika slovenskih nogometnih selektorjev. Zanima me, kakšen je delež zmag vsakega dosedanjega selektorja, delež doseženih in prejetih golov ter tudi povezava med deleži z ocenjeno vrednostjo celotne reprezentance.
Luka

Slovensko nogometno reprezentanco je do zdaj vodilo šest selektorjev. Absolutne številke njihovih varovancev so naslednje.

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Če to pretvorimo v odstotke ter povprečja, dobimo naslednjo tabelo:

Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

V modro so obarvani najboljši izkupički, v rdeče pa najslabši. Za zanimivost velja povedati, da sta najuspešnejša selektorja Srečko Katanec in Matjaž Kek edina, ki sta popeljala svojo reprezentanco na veliko tekmovanje, hkrati pa sta edina, ki sta za Slovenijo tudi zaigrala (Katanec je zbral pet nastopov, Kek pa enega).

29. Kdaj sta nazadnje v nogometu igrali medsebojno tekmo Španija in Brazilija?
Uporabnik Mojega spleta as_kgarnett

Španija in Brazilija sta se med seboj pomerili osemkrat, več uspeha imajo Brazilci (4 zmage, 2 remija, 2 poraza, gol razlika 11:8). Brazilci so leta 1950 na svetovnem prvenstvu zmagali kar s 6:1, to je drugi najvišji poraz Španije. Aktualni evropski in svetovni prvak je višji poraz (7:1) utrpel le proti Italiji in Angliji. Španija in Brazilija sta se zadnjič pomerili 13. 11. 1999 na prijateljski tekmi v Vigu, tekma pa se je končala brez zadetkov.

Sorodna novica Barcelona že 257 tekem zapored boljša v posesti žoge

30. Zanima me naslednje: glede na eno od vaših prejšnjih tem, Barcelona in posest žoge, in na prakso njihovih neskončnih podaj, me zanima ali obstaja kakšen podatek o številu neprekinjenih podaj pred zadetkom.
Dejan Božič

Statistika števila podaj se je razmahnila šele v zadnjih letih, zato ni mogoče zanesljivo govoriti o absolutnih rekordih. V zadnjem obdobju obstaja podatek o številu 37 neprekinjenih podaj pred zadetkom. 15. 3. 2009 - špansko prvenstvo, Almeria - Barcelona 0:2 Barcelona je v gosteh premagala Almerio z 2:0, oba zadetka je dosegel Bojan Krkić. Pred drugim so si Katalonci izmenjali kar 37 podaj. Barcelona je kasneje v sezoni osvojila trojno krono.

28. 1. 2010 - polfinale afriškega prvenstva, Egipt - Alžirija 4:0 Za 3:0 je zadel Mohamed Abdel Shafy. Egipt je nato v finalu premagal Gano z 1:0 in še tretjič zapored postal afriški prvak.

2. 4. 2012 - angleško prvenstvo, Blackburn - Manchester United 0:2. Rdeči vragi so pred nekaj meseci prav tako nanizali 37 podaj pred golom Ashleyja Younga. Nekateri viri (denimo tale videoposnetek) govorijo celo o številki 39, a uradni podatki so našteli 37 podaj. Med te sodi diagram podaj ob tem tekstu (kliknite na sliko za ogled v višji resoluciji) ter poročilo na strani Mednarodne nogometne zveze. To Manchester Unitedu na koncu ni pomagalo do naslova državnega prvaka, krona je po več desetletjih romala na glave mestnega tekmeca Manchester Cityja.