Ko je Franci Petek dobil svojo edino tekmo v svetovnem pokalu, so bili na odru kar štirje skakalci. Foto: MMC RTV SLO
Ko je Franci Petek dobil svojo edino tekmo v svetovnem pokalu, so bili na odru kar štirje skakalci. Foto: MMC RTV SLO

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o smučarskih skokih. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1651. Ali je bil razplet nedeljske tekme v Nižnem Tagilu, ko je prve tri ločilo le 0,9 točke, najtesnejši v zgodovini smučarskih skokov?
Jernej Tiran

Sorodna novica Granerud tretjič zapored nepremagan; Zajc 10.

Na nedeljski tekmi v Rusiji so na oder za zmagovalce stopili trije Norvežani, razlika med njimi pa je bila le 0,9 točke. A to ni bila najmanjša razlika med prvim in tretjim, kar sedem tekem za svetovni pokal se je končalo še z manjšo razliko!

V arhivih mednardone smučarske zveze je mogoče najti tekmo v Innsburcku, ki je bila na sporedu 3. januarja 1982. Takrat sta z enakim izkupičkom zmagala Nemec Manfred Deckert in Norvežan Per Bergerud, tretji Norvežan Roger Ruud pa je zaostal za le 0,2 točke.

Druga najtesnejša tekma vključuje kar štiri skakalce in dva Slovenca. Zgodilo se je 11. februarja 1990, ko je Franci Petek v Engelbergu slavil svojo edino zmago v svetovnem pokalu. Takrat si je prvo mesto razdelil s Fincem Arijem Pekko Nikkolo. Tretje mesto sta si razdelila Primož Ulaga in Avstrijec Andi Rauschmeier, ki sta zbrala le pol točke manj.

1652. Koliko pa je bilo največ tekmovalcev uvrščenih v le dveh točkah?
Jernej Tiran

Ko smo pri Engelbergu, velja omeniti še tekmo, ki jo je ta švicarski kraj pripravil 15. decembra leta 2001. Takrat je prvo šesterico ločilo le 1,8 točke! Zmagal je Stephan Hocke, sledili pa so mu Sven Hannawald (–1,3 točke), Matti Hautamäkki (–1,4), Adam Malysz (–1,5), Martin Höllwarth (–1,7) in Alan Alborn (–1,8).