Nogometaši Celja so doživeli kar nekaj kadrovskih menjav. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Celja so doživeli kar nekaj kadrovskih menjav. Foto: www.alesfevzer.com

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši nogometni vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki naročite se na podkast SOS-odmev!

1636. Kdaj so bile razlike po prvi četrtini Prve lige nazadnje tako majhne, če sploh kdaj? Zanima me torej najmanjša razlika med prvim in zadnjim po četrtini, polovici in koncu sezone.
Miha Dajčman

Sorodna novica Mura po zmagi na derbiju z Mariborom znova na prvem mestu

Analiziral sem primerljive sezone, torej tiste, v kateri sodeluje po deset ekip, igra pa se štirikrožni sistem. Mihov občutek je popolnoma pravilen, v izbranem obdobju razlika med prvim in zadnjim nikoli ni bila tako majhna. Mura je v devetih odigranih tekmah zbrala 17 točk, zadnja Gorica pa osem, razlika znaša torej devet točk.

Prejšnji rekord se je zgodil v sezoni 2008/2009, ko so vodilne Domžale zbrale 18 točk, zadnji Interblock pa šest, razlika je takrat znašala 12 točk.

Obratni rekord je prav tako povezan z Domžalami, te so v prvi četrtinki sezone 2014/2015 zbrale 25 točk, njihovi sosedi Radomljani pa le eno, razlika je bila takrat res skrajnih 24 točk.

Skok na polovico sezone, najmanjša razlika je znašala v sezoni 2009/2010, ko je imel vodilni Koper na računu 35 točk, na drugi strani lestvice pa je bila Drava s 17 točkami (razlika je torej znašala 18 točk).

Pa še pogled na končne lestvice. V zadnjih 15 sezonah je povprečna končna razlika med prvim in zadnjim klubom znašala okroglih 50 točk. Daleč najmanjša razlika se je zgodila v sezoni 2008/2009.

Naslov infografike: Končna razlika prvi zadnji v Prvi ligi (od 2006 naprej)

Zeleni stolpci predstavljajo razliko po polovici posamezne sezone, rdeči pa ob koncu. Graf pokaže več stvari, v vseh sezonah je končna razlika znašala vsaj 40 točk in se je krepko povišala v primerjavi s polovico. A v sezoni 2008/2009 je že ob polovici znašala 22 točk, popolnoma enaka pa je ostala na koncu. To izrazito matematično odstopanje je bil posredni razlog za misel, da je bilo s to sezono nekaj narobe (med drugim se je s tem vprašanjem v dokumentarcu Svet stav ukvarjal Toni Cahunek).

1637. Kakšen je najslabši štart prvaka v novo sezono?
Miha Dajčman

Zadnji slovenski prvak Celje je v prvi četrtini letošnjega prvenstva zbral devet točk. To ga je uvrščalo na osmo mesto, kar prinaša najslabši štart v istem obdobju.

Le malo bolje sta se odrezala Maribor v sezoni 2009/2010 in Koper sezono pozneje, ki sta v prvi četrtini osvojila vsak po deset točk.