Xabi Alonso - nogometaš s številko 14 - je proti Nizozemski izkoristil 14. špansko enajstmetrovko v zgodovini svetovnih prvenstev. Foto: Reuters
Xabi Alonso - nogometaš s številko 14 - je proti Nizozemski izkoristil 14. špansko enajstmetrovko v zgodovini svetovnih prvenstev. Foto: Reuters
Eusebio, Luis Figo
Eusebio je vse štiri enajstmetrovke izkoristil leta 1966 v Angliji. Foto: EPA
7 odstotkov zadetkov na SP-jih je bilo doseženih z bele točke

Športni SOS se tokrat dotika pogostosti doseganja golov s pomočjo enajstmetrovk. Na turnirju v Braziliji je bilo (do vključno tekem na 16. junij) dosojenih in izkoriščenih pet enajstmetrovk.

Svoja vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


306. Kolikšen odstotek golov je bil dosežen iz enajstmetrovk na dosedanjih prvenstvih?

Gašper Košmrlj

Nogometaši so na svetovnih prvenstvih v zadetek pretvorili 162 enajstmetrovk. To z drugimi besedami pomeni, da je bilo dobrih 7 odstotkov vseh golov doseženih z bele točke.

Najmanj enajstmetrovk je bilo doseženih na uvodnem turnirju leta 1930, ko je bil Mehičan Manuel Rosas sploh edini strelec. V Urugvaju je takrat padlo 70 zadetkov, kar pomeni, da je odstotek enajstmetrovk znašal le 1,43. Odstotek je nato ves čas rasel, najvišji je bil leta 1978, ko so gledalci na stadionih v Argentini videli 12 zadetih enajstmetrovk, to je ob 102 doseženih zadetkih predstavljalo skoraj 12 odstotkov. Gibanje odstotkov po prvenstvih lahko preverite v spodnjem grafu.

Le trem nogometašem v zgodovini prvenstev je med tekmo sicer uspelo izkoristiti po štiri enajstmetrovke, to so bili Portugalec Eusebio, Nizozemec Rob Rensenbrink in Argentinec Gabriel Batistuta.

Za konec pa še seznam reprezentanc, ki so na svetovnih prvenstvih med igro izkoristile po vsaj osem enajstmetrovk.

Reprezentance11-metrovke
Španija14
Nemčija11
Francija10
Brazilija9
Mehika9
Anglija8
Argentina8
Italija8
Nizozemska8

 

7 odstotkov zadetkov na SP-jih je bilo doseženih z bele točke
Najvišji delež enajstmetrovk pri skupnem številu zadetkov je znašal v Argentini 1978 (102 gola, od tega 12 enajstmetrovk, odstotek 11,76). Največje število enajstmetrovk je bilo sicer doseženih v Franciji 1998, ko je bilo izkoriščenih 17 enajstmetrovk, a takrat je skupaj padlo 171 golov (odstotek je bil tako 9,94). Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič